ΠΑΤΡΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 και μάσκα παντού

Δύο νέα μέτρα ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτά είναι:

-Σε περιοχές με επικίνδυνη διασπορά του κορωνοϊού που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (ανάμεσά τους η Αχαΐα) και 4, απαγόρευση κυκλοφορίας από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί.

-Η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 6:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι της Αστυνομίας θα εντατικοποιηθούν στις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους και θα θυμίζουν την περίοδο του lock down.

Στις πλατείες η ΕΛ.ΑΣ. με ντουντούκες και ηχογραφημένα μηνύματα θα προσπαθεί να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους, αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα παρά τις επανειλημμένες συστάσεις θα γίνεται… ήπια απώθηση.

Παράλληλα θα γίνεται αυστηρός έλεγχος μικτών κλιμακίων στα καταστήματα εστίασης.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Το σχέδιό μας, ωστόσο, είναι δυναμικό. Που σημαίνει ότι προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξάρσεις της πανδημίας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει. Στη νέα επίθεση του κορονοϊού, λοιπόν, και ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών, απαντάμε με δύο νέα μέτρα:

Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων».

«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.

Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη», ανέφερε.

Σχόλια:

more recommended stories