Πάτρα: Έγιναν… άνω-κάτω τα Αραχωβίτικα!

Η ξαφνική «απενεργοποίηση» της προσωρινής διάβασης-ράμπας έχει ξεσηκώσει ένα κομμάτι του οικισμού και η ΕΡΓΟΣΕ καλείται να δώσει τη λύση

Μίνι επανάσταση στα Αραχωβίτικα από ένα μεγάλο, για τα δεδομένα του οικισμού, κομμάτι κατοίκων, που ξαφνικά είδαν ν’ αποκόβεται η εύκολη και γρήγορη πρόσβασή τους από το πάνω στο κάτω μέρος του χωριού και το αντίστροφο.

Η ΕΡΓΟΣΕ, για λόγους ασφαλείας και για ν’ αποφευχθούν τυχόν σοβαροί κίνδυνοι από τη διέλευση κατοίκων μέσω μιας προσωρινής πεζοδιάβασης-ράμπας που λειτουργούσε από το 2018, έθεσε τη διάβαση εκτός λειτουργίας. Οι κάτοικοι έχουν επαναστατήσει που ξαφνικά ξηλώθηκε η προσωρινή ράμπα που τόσο χρόνια τους εξυπηρετούσε.

Εκαναν παράσταση στον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Γιώργο Τελώνη, ο οποίος έχει ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα. Γνώστης είναι και η πρόεδρος της ΤΚ Αραχωβιτίκων Σοφία Μητρούλια. Οι πληροφορίες της «Π» λένε ότι το θέμα, μετά τις παρεμβάσεις του κ. Τελώνη, έχει φτάσει στα υψηλά κλιμάκια της ΕΡΓΟΣΕ…

Η ιστορία ξεκινάει από το 2017, όταν ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Τα Ανω Αραχωβίτικα αποξενώθηκαν από τα Κάτω και σε ένα κομμάτι κατοίκων της Κοινότητας προέκυψαν προβλήματα λειτουργίας. Επρεπε να κόβουν δρόμο ενός χιλιομέτρου για να προσεγγίσουν, γύρω-γύρω, τα Κάτω Αραχωβίτικα ή αντίστροφα και αποκόπηκε η επαφή τους με το άλλο μισό της Κοινότητας.

Οσοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο προς Πάτρα, έπρεπε να κάνουν έναν τεράστιο κύκλο για να προσεγγίσουν την στάση. Μετά από σύσκεψη που συγκλήθηκε τότε, παρουσία στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και της Κοινότητας, αποφασίστηκε και κατασκευάστηκε μια προσωρινή διάβαση για τους πεζούς.

Ωσπου ξαφνικά, πριν από δύο μήνες περίπου, η ΕΡΓΟΣΕ αποφάσισε να «απενεργοποιήσει» τη διάβαση, θέτοντάς την εκτός λειτουργίας, επειδή δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας που θα ‘πρεπε.

Οι κάτοικοι ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα η προσωρινή διάβαση που ένωνε τα δύο κομμάτια της Κοινότητας. Προβάλουν, μάλιστα, ως επιχείρημα, πέρα απ’ το ότι η διάβαση είναι απαραίτητη γιατί εξυπηρετεί τις μετακινήσεις τους, και το ότι υπάρχει στη νέα μελέτη σαφής πρόβλεψη για κατασκευή ανισόπεδης διάβασης-ράμπας, κάτι που γι’ αυτούς αποδεικνύει το απαραίτητο της ύπαρξης διάβασης και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

Σχόλια:

more recommended stories