Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε σχολεία της Αχαΐας – Διπλάσια σε σχέση με χθες

Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε σχολεία της Αχαΐας. Και μπορεί χθες να είχε μπει λουκέτο σε 10 σχολεία και να φαινόταν ότι το κύμα των καταλήψεων υποχωρούσε, σήμερα όμως τα υπό κατάληψη σχολεία διπλασιάστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα στην Αχαΐα, σήμερα, Τετάρτη, είναι κλειστά 20 σχολεία.

Σε πολλά περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

Να θυμίσουμε ότι  για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση  το υπουργείο Παιδείας, έδωσε οδηγίες τόσο για μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού, όσο και για εκπαιδευτικές δομές υπό αναστολή λειτουργίας.

Στα υπό κατάληψη σχολεία προβλέπονται απουσίες. Οι εκπαιδευτικοί τηρούν απουσιολόγιο και οι διευθυντές καταχωρίζουν τα στοιχεία στο σύστημα.

«Τα σχολεία μας ξεκινούν να λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο, προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους συναφείς με τον COVID-19 (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις» προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση.
Την ίδια ώρα, μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σε περίπτωση παρεμπόδισης του εκπαιδευτικού έργου.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

1. αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2. αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές των διαδικτυακών τμημάτων παρέχεται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, από εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν το ωράριό τους ή από άλλους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό.

Η κυρία Κεραμέως είχε δηλώσει: «Η δια ζώσης διδασκαλία των παιδιών μας από τους εκπαιδευτικούς μας είναι αναντικατάστατη. Ωστόσο, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας και στην απευκταία -αλλά αναμενόμενη- περίπτωση αναστολής λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών και απουσίας εκπαιδευτικών και/ή μαθητών εξ αιτίας του κορωνοϊού. Ξεκινάμε, έτσι, τη νέα σχολική χρονιά, έχοντας εξασφαλίσει και όλα εκείνα τα τεχνολογικά και άλλα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την παροχή εκπαίδευσης και σε αυτές τις περιπτώσεις στο πλαίσιο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. #ΜαθαίνουμεΑσφαλείς!»

Απουσίες

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, προβλέπονται:

1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

2. Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

3. Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

4. Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

thebest
Σχόλια:

more recommended stories