Πάτρα: Στο σταθμό Μελίνα Μερκούρη το κρουαζιερόπλοιο Queen of the Oceans- Σενάρια τα περί μετακίνησης, λέει ο ΟΛΠΑ

Στο σταθμό Μελίνα Μερκούρη το κρουαζιερόπλοιο Queen of the Oceans

Από τον Ιούλιο του 2020 παραμένει αγκυροβολημένο το κρουαζιερόπλοιο Queen of the Oceans, στο σταθμό Μελίνα Μερκούρη, στην Πάτρα. Μάλιστα η συγκεκριμένη θέση στην οποία βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο είναι η προβλεπόμενη με βάση το εγκεκριμένο master plan του Λιμένα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το 2017.

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφόρησε το σενάριο, ότι το Queen of the Oceans, θα άλλαζε θέση, δηλαδή από τον σταθμό Μελίνα Μερκούρη θα μεταφέρονταν σε άλλο σημείο του λιμανιού προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η θέα των κατοίκων της περιοχής.

Σε επικοινωνία που είχε το thebest.gr με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠΑ ΑΕ, ο κ. Παναγιώτης Τσώνης, διέψευσε τα σενάρια βάση των οποίων το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να αλλάξει θέση, σημειώνοντας: «εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια ανακοίνωση ούτε έχουμε λάβει τέτοια απόφαση. Το πλοίο θα παραμένει στο σημείο όπου βρίσκεται». Το πλοίο ελλιμενίστηκε στην Πάτρα στα τέλη Ιουλίου του 2020 όταν ξέσπασε η κρίση με τον κορωνοϊό και «παροπλίστηκε» η κρουαζιέρα.  Ναυπηγήθηκε το 2020 και έχει θέσεις για  2.200 επιβάτες. Μετονομάστηκε στην Πάτρα σε «Queen of the Oceans», όταν άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για το πλοίο υπήρξε και δημόσια διαμάχη τον Ιούνιο του  2021 μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του ΟΛΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος αν΄λεφερε: «Για περισσότερο από ένα χρόνο το κρουαζιερόπλοιο “Queen of the Oceans” παραμένει παροπλισμένο στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Πάτρας και είναι εκεί ακίνητο σαν τεράστιος «τοίχος», στερώντας από τους Πατρινούς το να απολαμβάνουν τη θέα της θάλασσας. Αντί για θάλασσα το βλέμμα «φυλακίζεται» μέσα στις λαμαρίνες του πλοίου!

Επίσημα έχει ειπωθεί ότι το κρουαζιερόπλοιο εξυπηρετείται στο συγκεκριμένο χώρο και παραμένει σε αυτόν βάσει του master plan του Λιμένα, «λόγω της πανδημίας που έπληξε και τον κλάδο της κρουαζιέρας».

Η μετατροπή μέρους του λιμανιού της πόλης σε μόνιμο πάρκινγκ κρουαζιερόπλοιων είναι λοιπόν η ανάπτυξη που οραματίζονται για την πόλη όλοι όσοι συμμετέχουν και αραδιάζουν προτάσεις και σχεδιασμούς στα «αναπτυξιακά» τους συνέδρια;

Καλούμε τον ΟΛΠΑ – ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση να απομακρύνουν άμεσα το παροπλισμένο κρουαζιερόπλοιο.

Η Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέπει και θα αντιδράσει δυναμικά στην μετατροπή τμήματος του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας σε χώρο «μόνιμου πάρκινγκ» για τα παροπλισμένα καράβια των εφοπλιστών.

Το παραλιακό μέτωπο διεκδικήθηκε και αποκτήθηκε για το λαό και τις ανάγκες του στην αναψυχή, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό και όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών»

Ο ΟΛΠΑ είχε απαντήσει στην Δημοτική Αρχή ως εξής:

«Γνωρίζουν πολύ καλά τα μέλη της Δημοτικής Αρχής ότι ο λόγος που έχει ελλιμενιστεί εκεί προσωρινά το κρουαζιερόπλοιο είναι η πανδημία και πως  οι λιμενικές υποδομές της χώρας μας είναι εκείνες που θα τα φιλοξενήσουν μέχρι να περάσει η υγειονομική κρίση.

Να ενημερώσουμε την Δημοτική Αρχή, αν δεν το γνωρίζει, ότι από την έναρξη λειτουργίας του νέου λιμένα, το 2011, το τμήμα του Βόρειου Λιμένα από την προβλήτα της Άστιγγος  μέχρι την πύλη Νο7 προορίζεται για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη θέση στην οποία βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο είναι η προβλεπόμενη με βάση το εγκεκριμένο master plan του Λιμένα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το 2017.

Για να μην λέμε όμως πολλά, τα οποία είναι γνωστά και αυτονόητα, η θέση του ΟΛΠΑ ΑΕ είναι ότι εκτός από «τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών», υπάρχουν και οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου και γενικότερα του κλάδου. Συμφωνούμε ότι η κρουαζιέρα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ναυτιλίας και κατά συνέπεια της εθνικής οικονομίας ή όχι; Δεν πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος και οι εργαζόμενοι στην ελληνική κρουαζιέρα μέχρι να επανεκκινήσει αυτή;

Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται πως το κρουαζιερόπλοιο ενοχλεί. Ποιον ενοχλεί; Πως ενοχλεί; Κρύβει την θέα σε κάποιους; Το να βάζουμε διλλήματα, ορισμένες φορές, βοηθάει στο να ισχυροποιήσουμε τις απόψεις μας. Να βάλουμε λοιπόν κι εμείς στο δημόσιο διάλογο ένα δίλλημα: Τι είναι πιο σημαντικό; Να φύγει το κρουαζιερόπλοιο από το βόρειο λιμάνι επειδή κρύβει τη θέα σε κάποιους ή να βοηθήσουμε για να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική κρουαζιέρα και να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας; Εμείς, στον ΟΛΠΑ, έχουμε επιλέξει το δεύτερο».

Σχόλια:

more recommended stories