ΠΑΤΡΑ: Με κηδειόχαρτα και μαύρες σημαίες ανοίγουν τα μαγαζιά οι έμποροι – «Είμαστε ζωντανοί νεκροί» 

ΠΑΤΡΑ: Με κηδειόχαρτα και μαύρες σημαίες ανοίγουν τα μαγαζιά οι έμποροι – «Είμαστε ζωντανοί νεκροί» 

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών -κυριολεκτικά στο παρά ένα- να μην επιτρέψει το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.

Ορισμένοι μάλιστα από τους εμπόρους των τριών περιοχών προαναγγέλλουν «αντάρτικο», ανοίγοντας τα καταστήματά τους. Εξ’ ου και σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να σπεύσει κυβερνητικό κλιμάκιο σε ρόλο «πυροσβέστη».

Ειδικότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας αποφάσισε να βγει στο «αντάρτικο» και να ανοίξουν τα καταστήματα χωρίς προσωπικό ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στους εργαζομένους.

Όπως εξηγούν, κατέληξαν στην απόφαση να βρεθούν όλοι κανονικά στα καταστήματά τους από τις 9:00 χωρίς προσωπικό, να έχουν τα φώτα και τις πόρτες τους ανοιχτές, χωρίς όμως να εξυπηρετούν κόσμο.

Παράλληλα, θα αναρτήσουν αφίσα – κηδειόχαρτο που δημιούργησε ο Σύλλογος με τη φράση «είμαστε ζωντανοί – νεκροί», ενώ θα τοποθετήσουν μαύρες σημαίες.

«Ως εδώ, έχουμε φωνή! Η Πάτρα απαιτεί, δεν επαιτεί! Όχι άλλος εμπαιγμός στη μικρομεσαία επιχείρηση!» αναφέρουν καταληκτικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

«Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με μία αιφνιδιαστική ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση αναιρέθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη που μόλις την Τετάρτη είχε αναγγελθεί.

Ο Εμπορικός κόσμος βιώνει έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό και εξευτελισμό. Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. Πληρώνει όμως βαρύ τίμημα με την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.

-Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο να πάρουν σαφή θέση για να μην επιτραπεί η μετατροπή της Πάτρας σε νεκρή πόλη.

-Ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση για το διάστημα που έχουμε παραμείνει κλειστοί, αποζημίωση για αδιάθετα εμπορεύματα και για την μείωση του τζίρου το 2020.

-Ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

-Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε μαζική κινητοποίηση τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα την Κυριακή 4/4 στις 9:00 π.μ. έξω από το Δημαρχείο, στις 10:00 π.μ .έξω από το Επιμελητήριο.

-Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.

Ως εδώ, έχουμε φωνή!

Η Πάτρα ΑΠΑΙΤΕΙ δεν επαιτεί!

Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!

Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Στέλιος Πέτσας

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, πρόκειται να μεταβεί στην Πάτρα την Κυριακή, όπου θα έχει επαφές τόσο για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Αχαΐα, όσο και σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει τις αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης για την περιοχή, καθώς και τα μέτρα στήριξης για το λιανεμπόριο που έχουν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διευκρίνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να μπλοκάρει το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ήταν αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης αλλά και κάποιων τοπικών χαρακτηριστικών στα κρούσματα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σχόλια:

more recommended stories