Πάτρα – Ανθρωποκτονία Μάριου Μετάι: Η αποφυλάκιση και τα ερωτήματα της οικογένειας

Ηταν απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου, όταν ο 32χρονος Μάριος Μετάι Αλβανικής καταγωγής έπεφτε νεκρός από το όπλο του 26χρονου ομοεθνή του Α.Μ, σε αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε στον κόμβο Κουρτέση της Πάτρας.

Δύο μήνες μετά τη δολοφονία του η οικογένειά του αναζητά απαντήσεις στο γιατί δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή ο άνθρωπος τους, αλλά και για το ποιο ήταν το κίνητρο που όπλισε το χέρι του δράστη.

ΠΕΝΘΟΣ

Ο πόνος βουβός και οι πληγές ακόμα νωπές από την απώλεια του. Οι γονείς του προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους.

Η μητέρα του, όπως μεταφέρθηκε στην «ΠτΚ», κάθε ημέρα περιμένει ν’ ανοίξει η πόρτα του σπιτιού και να τον δει μπροστά της, να τον σφίξει και πάλι στην αγκαλιά της. Η απουσία του την έχει στοιχειώσει.

Συμπαραστάτης ο σύζυγος της. Κι εκείνος πενθεί το χαμό του γιού του, αλλά αθόρυβα. «Ετσι πρέπει» λέει κι αυτό γιατί θέλει και οφείλει να φανεί δυνατός, υποστηρίζοντας πως ο δρόμος για τη δικαίωση του παιδιού του είναι μακρύς.

Το προσωπικό του δράμα βιώνει όμως και ο αδελφός του θύματος, ο οποίος ήταν παρών στην συμπλοκή, όχι όμως την ώρα του θανάσιμου τραυματισμού του Μάριου, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει καταθέσει  στις ανακριτικές αρχές.

Την ώρα του πυροβολισμού, απ΄όσα έχουν  προκύψει από καταθέσεις κι έχουν καταγραφεί σε βίντεο, βρισκόταν σε μίνι μάρκετ της Αγίας Σοφίας, όπου είχε εντοπίσει τον μέχρι πρότινος φερόμενο ως συνεργό.

«ΠΑΓΩΣΑΝ»

Η είδηση της αποφυλάκισης του 31χρονου Μ.Σ, που κατηγορείται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, εξέλιξη που αποκάλυψε πρόσφατα η «Π», τους πάγωσε.

Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το πρόσωπο που φέρεται να προέτρεψε τον δράστη να «ρίξει» στον Μάριο, είναι πλέον ελεύθερο.

«Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία είναι απολύτως σεβαστή, αλλά εμένα ως δικηγόρο με ξένισε, τους γονείς δε και τον αδελφό του αδικοχαμένου Μάριου τους απογοήτευσε πλήρως. Δύο μήνες πριν ο συνεργός της δολοφονίας προφυλακίστηκε. Δύο μήνες μετά αποφυλακίζεται. Στην απλή ερώτηση των γονιών και του αδελφού… πώς γίνεται αυτό και πώς ο άνθρωπος αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος δεν έχω  πειστική απάντηση να τους δώσω. Ιδίως αφότου μετά την προφυλάκισή του, καταδείξαμε στην ανάκριση ότι αυτός ήταν που είχε προηγούμενα με τον αδελφό του θύματος , αυτός ήταν που είχε προηγουμένως επιτεθεί στον αδελφό του θύματος,  αυτός ήταν που οδηγούσε το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, με το οποίο οπλισμένοι αναζητούσαν τον αδελφό του θύματος στην περιοχή του Ζαβλανίου, λίγο πριν το φονικό κι αυτός ήταν που  παρότρυνε τον φονιά  με τις φράσεις… ”ρίξτους ρίξτους” λίγο πριν αυτός εκτελέσει τον Μάριο.

Το οξύμωρο είναι, ότι τα  περισσότερα από τα παραπάνω τα δέχεται η απόφαση, η οποία όμως καταλήγει στο ότι πρέπει να αποφυλακιστεί.

Θα εξετάσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει η δικονομία, σε αυτό το στάδιο , δεδομένης της απόφασης αυτής, την οποία επαναλαμβάνω ότι  σεβόμαστε , αλλά της  οποίας τουλάχιστον τον ηθικοπροληπτικό χαρακτήρα  αδυνατώ να κατανοήσω», δηλώνει στην «ΠτΚ» ο πατρινός ποινικολόγος Περικλής Πασχάκης.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Το αίτημα της αποφυλάκισης, υπεβλήθη στις 19 Φεβρουαρίου από τον συνήγορο υπεράσπισης του δικηγόρο Πατρών Χρήστο Τσόλκα. Με την έκδοση της διάταξης του ανακριτή Πρωτοδικών Πάτρας (18 Μαρτίου) γίνεται δεκτή η αίτησή του και αφήνεται ελεύθερος. Συγκεκριμένα σε αυτήν αναφέρεται: «Με βάση το υπάρχον αποδεικτικό υλικό, κατά την κρίση μας, σήμερα δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος του κατηγορουμένου για την πράξη της συνέργειας σε ανθρωποκτονία και βάσει τα παραπάνω δεν συντρέχει η μία εκ των έννομων προϋποθέσεων για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησής του, η οποία για το λόγο αυτό πρέπει να αρθεί χωρίς να είναι δυνατή ούτε η αντικατάστασή της με περιοριστικούς όρους για την ίδια την πράξη, αφού κατά τη διάταξη του άρθρου…για την επιβολή αυτών είναι αναγκαία η προηγούμενη κρίση περί σοβαρών ενδείξεων ενοχής».

Ωστόσο, στον 31χρονο επεβλήθησαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της αυτοπρόσωπης εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του μια φορά το μήνα και της απαγόρευσης να πλησιάζει τον αδελφό του θύματος σε απόσταση μικρότερης των 200 μέτρων.

Οι περιορισμοί αφορούν στις πλημμεληματικές πράξεις της οπλοχρησίας (κατοχή πτυσσόμενου γκλοπ) με το οποίο τραυμάτισε τον αδελφό του Μάριου.

ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Από την πρώτη στιγμή ο 31χρονος αρνείτο τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν περί συνέργειας στη δολοφονία. Ισχυρίστηκε πως δεν βρισκόταν στο σημείο την ώρα του πυροβολισμού, καθώς τράπηκε σε φυγή για να σωθεί και ουδέποτε προέτρεψε τον δράστη να πυροβολήσει.

Μετά την προ ημερών απόλυσή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου προφυλακίστηκε με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και Ανακριτή έπειτα την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠτΚ», έλαβε την απόφαση να μην επιστρέψει στην Πάτρα.

Οικεία του πρόσωπα του μετέφεραν κάτι που και ο ίδιος γνώριζε. Πως το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Ετσι τον συμβούλευσαν να μην γυρίσει στον τόπο κατοικίας του. Το ενδεχόμενο μιας τυχαίας συνάντησης με τον αδελφό του θύματος θα μπορούσε να δυναμιτίσει την κατάσταση και να οδηγήσει σε αντίποινα.

 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν τις 6 μ.μ. το απόγευμα της Δευτέρας 25ης Ιανουαρίου, στην πλατεία Ζαβλανίου, όπου βρισκόταν ο Μάριος μαζί με τον αδελφό του και δύο ακόμα φίλους τους. Από το σημείο περνά το smart με οδηγό τον 31χρονο και συνοδηγό τον 26χρονο. Τότε η παρέα των «4» ενεργοποιείται

Ο Μάριος μαζί μ΄ ένα ακόμα άτομο επιβιβάζεται στο αυτοκίνητό του και ο αδελφός του με τον τέταρτο της παρέας στο μηχανάκι του,  «κυνηγώντας» το προπορευόμενο όχημα. Τελικά, καταφέρνουν να το ακινητοποιήσουν στον κόμβο Κουρτέση.

Οι επιβάτες των δυο οχημάτων διαπληκτίζονται . Ο 26χρονος Α.Μ, που οπλοφορεί, πυροβολεί αρχικά στον αέρα για εκφοβισμό και στη συνέχεια  -κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες-  τραυματίζει σοβαρά στο κεφάλι τον 32χρονο.

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου αρχικά διασωληνώνεται και λίγες ώρες αργότερα υποκύπτει στα τραύματά του.

Ο δράστης τρέπεται σε φυγή. Ο οδηγός του smart εντοπίζεται και προσάγεται το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Ασφάλεια Πατρών. Από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων – φίλων του θύματος «φωτογραφίζεται» ως το πρόσωπο που προέτρεψε τον 26χρονο να πυροβολήσει και έτσι συλλαμβάνεται. Κάνει λόγο για αναίτια επίθεση που δέχθηκαν από τους «4», επισημαίνοντας πως δεν είχαν προσωπικές διαφορές μεταξύ τους. Φέρει μάλιστα εμφανή σημάδια τραυματισμού του από τη συμπλοκή με τον αδελφό του Μάριου.

Το πρωί του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου, ο δράστης –  που μέχρι τότε διέφευγε  της σύλληψης –  αλλά φαίνεται πως νιώθει τον αστυνομικό κλοιό να σφίγγει γύρω του, παραδίδεται αυτοβούλως. Στους αστυνομικούς, αλλά και στην απολογία του, υποστηρίζει πως δεν είχε καμία πρόθεση ν’ αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή και πως όλα έγιναν πάνω στη συμπλοκή. Δεν αποκαλύπτει που κρυβόταν επί ημέρες, ωστόσο γνωστοποιεί στις Αρχές πως το όπλο του φονικού το πέταξε στη θάλασσα.

Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: pelop.gr

Σχόλια:

more recommended stories