Ολοένα και περισσότεροι νέοι ετοιμάζονται για να αναχωρήσουν από την χώρα και να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, έχοντας πλέον για τα καλά την πίστη ότι τίποτα δεν θα αλλάξει εδώ για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης που χαρακτηρίζει τα χρόνια της κρίσηςσυνεχίζεται, με την παρατεταμένη ύφεση που υπάρχει να έχει απογοητεύσει τους νέους που ακόμα και αν βρίσκουν δουλειά, γνωρίζουν ότι με το μισθό που θα παίρνουν στην Ελλάδα δεν υπάρχει προοπτική.

Στην Πάτρα, μία πόλη που μαστίζεται από την ανεργία και την οποία αύξησε ακόμα περισσότερο η ύφεση και η κρίση δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που σχεδόν κάθε οικογένεια έχει τον δικό της μετανάστη.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι επιστήμονες γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί και αρκετοί ακόμα που έχουν προχωρήσει στις σπουδές τους παίρνοντας μεταπτυχιακά και ανώτερους τίτλους σπουδών.

Νέοι άνθρωποι που βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό με μισθούς που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν και από την στιγμή που η ύφεση δεν πρόκειται να κοπάσει η μετανάστευση των νέων ανθρώπων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το 2016.

Η μόνη διαφορά σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης είναι ότι οι περισσότεροι από τους νέους που πρόκειται να μεταναστεύσουν πηγαίνουν σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε χώρες μακρινές, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία, η Αμερική και ο Καναδάς, ρίχνοντας για τα καλά «μαύρη πέτρα» πίσω τους. Γιατί όσο σκληρή και αν είναι η ξενιτιά η κατάσταση στην χώρα δεν αντέχεται, τα πράγματα δυσκολεύουν και ο κλοιός στενεύει…