Σε θέση επιφυλακής βρίσκονται οι άνθρωποι του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας παρακολουθώντας τις εξελίξεις που έχουν έρθει μετά την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο Παρίσι και τον θάνατο τόσων ανθρώπων.

Οι αποφάσεις που φαίνεται ότι έχουν πάρει τα γειτονικά κράτη για κλείσιμο των συνόρων, παίρνοντας τα μέτρα τους κατά των τζιχαντιστών, απαγορεύοντας στους πρόσφυγες να διέλθουν από τις χώρες τους για να πάνε προς την Κεντρική Ευρώπη, είναι ένα θέμα που τους απασχολεί ιδιαίτερα και βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το κλείσιμο των συνόρων των γειτονικών χωρών σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να αφήσει η ελληνική κυβέρνηση ανοικτά τα σύνορα της δικής μας χώρας, αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην λιμενική ζώνη της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει, πέρα από το ότι θα «φυλακίσει» επί της ουσίας όλους αυτούς τους πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο μέσα στην ελληνική επικράτεια, θα φέρει πολλούς από αυτούς στο λιμάνι της Πάτρας, μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι πρόσφυγες, σε μία τέτοια περίπτωση, ψάχνοντας να βρουν τρόπους για να φύγουν λαθραία προς την Ευρώπη, αναμένεται να κατακλύσουν την παραλιακή ζώνη της πόλης και το λιμάνι της Πάτρας θα αποτελεί τη μία και μοναδική τους διέξοδο προς την Δύση (μαζί με την Ηγουμενίτσα).

Άρα, το ενδεχόμενο των ανοικτών δικών μας συνόρων και των κλειστών συνόρων των γειτονικών χωρών, αναμένεται να αλλάξει την σημερινή κατάσταση στο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο, σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, έχει ηρεμήσει τους τελευταίους μήνες.

Μέχρι ώρας, πάντως, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της «νεκρής» ζώνης της Ακτής Δυμαίων έχουν φύγει. Έτσι, στο Λιμεναρχείο βρίσκονται σε επιφυλακή, περιμένοντας τις εξελίξεις…

patrasevents.gr