Συλλήψεις νεαρών χάκερ στην ΠΑΤΡΑ! ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΗΚΑΝ

Εφηβοιχάκερ… περνούν το κατώφλι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η σύλληψη ενός 16χρονου στην Αθήνα, του

με το ψευδώνυμο «Oxyg3n» ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα χάκερ «GreekElectronicArmy», οδήγησε και σε άλλες συλλήψεις. Οι επόμενες ταυτοποιήσεις μελών της ομάδας έγιναν τελικά στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2016 σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καρδίτσα, Διδυμότειχο και Αττική. Σε μία από αυτές σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν στην κατοχή 36χρονου 1.642 φάκελοι με ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες που είχαν σκαναριστεί για τον εντοπισμό κενών ασφαλείας. Ο 36χρονος ήταν και το μοναδικό φερόμενο μέλος της ομάδας που συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Τα μέλη της ομάδας φέρονται να πραγματοποιούσαν κυβερνοεπιθέσεις σε εκατοντάδες ιστοσελίδες δημοσίων φορέων και ιδιωτικών εταιρειών.

Η αστυνομία υπέβαλε δικογραφία για την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει.

Ο αριθμός των μελών της ομάδας δεν ήταν σταθερός και δεν αποκάλυπταν όλοι τα ονόματά τους. Συχνά μοιράζονταν μόνο τα διαδικτυακά τους ψευδώνυμα όπως «MassiveDistraction», «Surprised» και «HackoManGR». Κάποιοι επικοινωνούσαν μέσω IRC (διαδικτυακή υπηρεσία συνδιάλεξης). Οι περισσότεροι όμως προτιμούσαν το Skype. Μιλούσαν χωρίς να χρησιμοποιούν κάμερα και ορισμένοι αλλοίωναν στο μικρόφωνο τη φωνή τους!

Για να ελέγξουν τον αριθμό των νεοεισερχόμενων μελών είχαν κατοχυρώσει ένα δικό τους domainname και περνούσαν από τεστ όποιον ήθελε να συμμετάσχει.

Μια από τις παραβιάσεις τους έγινε πριν από οκτώ μήνες, σε ιστοσελίδα που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Οπως διαπιστώθηκε αργότερα όμως δεν ήταν κάτι σοβαρό. Οι χάκερ δεν είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Η συγκεκριμένη σελίδα άλλωστε δεν διαχειρίζεται απόρρητες πληροφορίες και χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάρτηση κειμένων. Θα μπορούσαν να παραποιήσουν το περιεχόμενό της (επίθεση που είναι γνωστή ως defacement), όμως δεν το έπραξαν.

Ανέκαθεν οι ιστοσελίδες δημοσίων οργανισμών αποτελούσαν στόχο κυβερνοεπιθέσεων.

Οπως φαίνεται, τα μέλη της ομάδας «GreekElectronicArmy» επέλεγαν τυχαία τους δικούς τους στόχους, ή δεν γνώριζαν πάντοτε σε ποιον οργανισμό ή υπηρεσία αντιστοιχούν συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Συχνά επικεντρώνονταν απλώς σε όσες διευθύνσεις είχαν κατάληξη gov.gr σε μια προσπάθειά τους όπως λένε να δείξουν «πόσο ευάλωτη είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

army xaker

army xaker 2

Σχόλια:

more recommended stories