Πότε δεν ήταν εύκολο να προσδιορίσει και να αξιολογήσει κανείς μια είδηση βάσει των γεωγραφικών στοιχείων και τους ανθρώπους τους οποίους αφορά.

Μάθαμε να διαχωρίζουμε τα τοπικά ΜΜΕ με αυτά της πανελλήνιας εμβέλειας και μάλιστα με τρόπο που πολλές φορές άφηνε ερωτηματικά για το πώς οι δημοσιογράφοι της Τοπικής τηλεόρασης αντιμετωπίζουν μια είδηση.

Βλέπετε τα κενά αξιοπιστίας που εδώ και χρόνια προκάλεσαν κυρίως τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης πήραν «σβάρνα» και τους ρεπόρτερς – δημοσιογράφους όλης της χώρας σε οποιοδήποτε μέρος.

Αυτή την στιγμή υπολογίζονται πως οι μισοί δημοσιογράφοι της Πάτρας είναι άνεργοι. Αυτό πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει ως προς το που βαδίζει ο κλάδος μας έκανε να σκεφτούμε αυτούς που ήδη δουλεύουν.

Η εργασία τους, διπλασιάστηκε όπως και η ευθύνη. Έγιναν πολύ-εργαλεία που πότε τρέχουν να καλύψουν μια ομιλία ή συνέντευξη τύπου, πότε μια ανθρώπινη ιστορία ή ένα έγκλημα.

Με λίγα λόγια «τρέχουν» και δεν φτάνουν χωρίς να ανταμείβονται πάντα όπως πρέπει μιας και οι διαφημίσεις μειώνονται συνεχώς και περισσότερο και τα ΜΜΕ δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Μιλήσαμε με 5 πολύ αξιόλογους ρεπόρτερς – δημοσιογράφους, ο καθένας με την δική του πορεία και βιογραφικό και από τα “καλά παιδιά” του χώρου…

5 ρεπόρτερς της τοπικής τηλεόρασης, εξομολογούνται...

Nίκος Γιαπρακάς, Ionian Channel

P.E Μπορείς να κάνεις και να γράφεις ότι θέλεις; Σου ζητάνε θέματα;

N.Γ. «Το τι κάνουμε σαν θέμα και το τι γράφουμε, εξαρτάται από την επικαιρότητα. Στο ΙΟΝΙΑΝ επιλέγουμε την θεματολογία της ημέρας, βάσει της επικαιρότητας και μετά από συνεννόηση με την υπόλοιπη δημοσιογραφική ομάδα, επιλέγουμε τα θέματα τα οποία θα προβληθούν ως ρεπορτάζ στο Δελτίο ειδήσεων και αυτά τα οποία θα αξιοποιηθούν στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του σταθμού “Χαμηλή Πτήση”.»

P.E. Εσύ από που επιλέγεις να ενημερώνεσαι;

Ν.Γ. «Παραδοσιακά οι δημοσιογράφοι έχουν τις πηγές τους, τις οποίες φυσικά και δεν αποκαλύπτουμε! Όμως πέρα από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις πηγές μας, θα ήταν ψέμα να πούμε ότι η τεχνολογία δεν έχει μπει για τα καλά και στην επαγγελματική μας ζωή. Η ταχύτητα με την οποία μια πληροφορία ή μια είδηση διαδίδεται μέσω του διαδικτύου είναι μοναδική. Όμως ως γνωστόν το ίντερνετ, κρύβει και πολλές παγίδες. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διασταυρώνουμε πάντα αν αυτό το οποίο διαβάζουμε ισχύει ή όχι.»

P.E. Τι είναι αυτό που ανακάλυψες με τα χρόνια στην δημοσιογραφία;

N.Γ. «Ότι είναι πραγματικά λειτούργημα! Σίγουρα είναι μια δουλειά που προσφέρει αναγνωσιμότητα και γνωριμίες, όμως παράλληλα κρύβει και πολλούς κινδύνους. Έτσι η προσοχή στο τι γράφουμε είναι το Α και το Ω. Εύκολα μπορεί να αδικήσεις ή να δικαιώσεις κάποιον. Όμως αυτό που προέχει είναι η ενημέρωση των πολιτών σύμφωνα με την δεοντολογία. Αυτό είναι και το λειτούργημά μας.»

P.E. Έχεις σκεφθεί ότι μπορεί κάποια στιγμή να μη βρίσκεις δουλειά;

N.Γ. «Όχι μόνο το έχω σκεφτεί, αλλά το έχω ζήσει! Η εποχή είναι δύσκολη και ο κλάδος έχει δεχτεί ισχυρό χτύπημα. Όμως δεν θα μπορούσα εύκολα να συμβιβαστώ με χαρτζιλίκι αντί για μισθό. Βλέπεις έχω οικογένεια και αυτό είναι το επάγγελμά μου, από το οποίο μεγαλώνω τα παιδιά μου. Αν δεν βρίσκω δουλειά στο αντικείμενο κάποια μέρα, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο…»

Αποστολή του ΙΟΝΙΑΝ στη Λευκάδα – Εικόνες καταστροφής στο νησί του Ιονίου

“Δόξα το Θεό, που στεκόμαστε στα πόδια μας και έχουμε τον μισθό μας!”

P.E. Τι έχει αλλάξει στην τοπική τηλεόραση σε σχέση με το ξεκίνημα σου;

Ν.Γ. «Πολλά, σχεδόν όλα! Από την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαμε το 1998 όταν ξεκίνησα, από το πόσο έχουν αλλάξει τα κανάλια τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της “περιφερειακότητας”, μέχρι και στον αριθμό των εργαζομένων! Κάποτε ήμασταν στο TeleTime 98 άτομα προσωπικό! Τώρα τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια έχουν προσωπικό που φτάνει τις μερικές εκατοντάδες και αν. Την δουλειά που έκαναν κάποτε 5 ή 6 συνεργεία, τώρα την κάνουν λιγότερα! Ευτυχώς όμως που η τεχνολογία μας λύνει τα χέρια σε αυτό και βοηθάει την δουλειά μας στην αμεσότητα της είδησης και όχι μόνο.»

P.E. Σχολίασέ μου το γεγονός πως ο κόσμος πιστεύει πως για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι…

N.Γ. «Κάπου έχουν δίκιο και κάπου άδικο. Πρέπει να καταλάβουμε πρώτα το ποιος είναι Δημοσιογράφος. Δυστυχώς πλέον όποιος θέλει δηλώνει δημοσιογράφος, είναι δεν είναι στην ουσία. Ο κόσμος πολύ συχνά τα βάζει όλα σε ένα τσουβάλι και αυτό είναι άδικο. Δεν είναι όλοι οι Δημοσιογράφοι ίδιοι και σίγουρα υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που λειτουργούν οι συνάδελφοι στην Αθήνα και τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και στην Περιφέρεια.»

P.E. Έχεις άγχος ή το έχεις αποβάλλει;

Ν.Γ. «Το άγχος δεν φεύγει ποτέ από την δημοσιογραφία! Δυστυχώς ακόμα και οι ιατρικές έρευνες το δείχνουν αυτό…»

P.E. Τι σου λένε στον δρόμο όταν σε βλέπουν με… κάμερα;

Ν.Γ. «Α! Ήρθαν τα κανάλια! (Ακόμα και αν είσαι μόνος σου!!)»

P.E. Υπήρχε και υπάρχει η αίσθηση πως η τηλεόραση είναι ένας καλός τρόπος για να βγάλεις χρήματα. Μύθος ή αλήθεια;

N.Γ. «Εξαρτάται για ποια τηλεόραση μιλάμε! Στα Περιφερειακά κανάλια η κρίση νομίζω ότι δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να γίνει κάποιος πλούσιος! Δόξα το Θεό, που στεκόμαστε στα πόδια μας και έχουμε τον μισθό μας!»

P.E. Ποιο είναι το μείζων θέμα των ημερών στην Πάτρα;

Ν.Γ. «Νομίζω ότι πέρα από τα επιμέρους της καθημερινότητας και των έκτακτων γεγονότων, όπως σεισμοί και καταποντισμοί, η οικονομική κρίση και η δυσκολία του Έλληνα να τα φέρει βόλτα με το πενιχρό του εισόδημα, είναι το ζήτημα που θα μας απασχολεί για καιρό ακόμα…»

Ελένη Παρασκευοπούλου, Αchaia News

P.E. Μπορείς να κάνεις και να γράφεις ότι θέλεις; Σου ζητάνε θέματα;

E.Π. «Ο/Η Διευθύντης/ντρια ειδήσεων είναι αρμόδιοι για τα θέματα. Υπάρχει συντονισμός για τα ρεπορτάζ που θα γίνουν σε καθημερινή βάση. Φυσικά και υπάρχουν θέματα τα οποία προτείνουμε σαν δημοσιογράφοι, δεν είμαστε αμέτοχοι, έχουμε όλοι ενεργό ρόλο στην ενημέρωση.

Εξάλλου όταν κάνεις ρεπορτάζ και βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους τα θέματα στα δίνει η ίδια η κοινωνία, οι άνθρωποι που σε βλέπουν στο δρόμο και σου λένε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως στην καθημερινότητα τους! Σε ότι αφορά το αν γράφω ότι θέλω, προσωπικά σε όλη την διάρκεια της δημοσιογραφικής μου πορείας δεν είχα ποτέ παρέμβαση στα θέματα μου, ποτέ δεν μου δόθηκε “γραμμή” να το πω απλά…»

P.E. Εσύ από που επιλέγεις να ενημερώνεσαι;

Ε.Π «Ενημερώνομαι τόσο από την τηλεόραση όσο και από τα site. Σε ότι αφορά τα τοπικά site φροντίζω να έχω “εικόνα” για τις αναρτήσεις σε όλα τα site της περιοχής μας. Φυσικά και από τα μεγάλα ειδησεογραφικά site.»

P.E. Τι είναι αυτό που ανακάλυψες με τα χρόνια στην δημοσιογραφία;

E.Π. «Ότι το επάγγελμα δεν κάνει… διακοπές! Είναι μια συνεχής -σε 24ωρη βάση- επαγγελματική απασχόληση!

Το πιο σημαντικό όμως… η δύναμη που σου δίνει η δημοσιογραφία για να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη. Και αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, να βοηθήσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε. Να δώσουμε λύσεις, να στηρίξουμε όσους μπορούμε. Και πιστέψτε με αν το θελήσουμε μπορούμε…»

P.E. Έχεις σκεφθεί ότι μπορεί κάποια στιγμή να μη βρίσκεις δουλειά;

Ε.Π «Εξυπακούεται, στον ιδιωτικό τομέα εργαζόμαστε! Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει μονιμότητα… Φυσικά και έχει περάσει η σκέψη από το μυαλό μου. Δεν έχει τύχει να μου προκαλέσει άγχος. Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά και να κάνω καλά την δουλειά μου.»

Ο ΚΛΗΡΟΣ “ΕΠΕΣΕ” ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.

“Οι μισθοί μας είναι μισθοί του ιδιωτικού τομέα… Ότι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για όλους τους άλλους κλάδους, ισχύει και για μας !”

P.E. Τι έχει αλλάξει στην τοπική τηλεόραση σε σχέση με το ξεκίνημα σου;

Ε.Π. «Τα πάντα ! “Γνώρισα” την τηλεόραση στο Patra t.v. το 2007. Είδα να αλλάζουν τα δεδομένα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Να κλείνουν κανάλια, συνάδελφοι να χάνουν την δουλειά τους, μισθούς να μειώνονται δραματικά. Έζησα το ζενίθ… Σήμερα έχω την αίσθηση πώς βρισκόμαστε στο ναδίρ. Το μόνο που έχει μείνει ίδιο… είναι οι δημοσιογράφοι της Πάτρας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, συνεχίζουν με το ίδιο σθένος και τον καθημερινό τους αγώνα, να παλεύουν για την έγκυρη, έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση!»

P.E Σχολίασέ μου το γεγονός πως ο κόσμος πιστεύει πως για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι…

Ε.Π. «Πολύ κλίσε… Δεν μπορούμε να βάζουμε έναν κλάδο εργαζομένων στο ίδιο “τσουβάλι”. Όλους; Είναι δυνατόν όλοι να είμαστε ίδιοι; Είναι δυνατόν για ΟΛΑ να φταίμε εμείς…;

Δεν αντιλέγω στο ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι, μεγαλοδημοσιογράφοι για να το θέσω σωστά, που έχουν εξυπηρετήσει συμφέροντα ανεβάζοντας και κατεβάζοντας κυβερνήσεις. Υπάρχουν όμως και δημοσιογράφοι που παλεύουν για το κοινό καλό, θυμούνται και προσπαθούν να ασκήσουν το κοινωνικό λειτούργημα. Γιατί αυτό είναι ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι για όλους μας… λειτούργημα. Συγνώμη που θα διαφωνήσω, όχι δεν φταίνε για ΌΛΑ οι δημοσιογράφοι. Ας μην ρίχνουμε μόνο ευθύνες ας… σηκώνουμε και μερικές.»

P.E. Έχεις άγχος ή το έχεις αποβάλλει;

Ε.Π. «Έχω άγχος γιατί θα με χαρακτήριζα έναν άνθρωπο τελειομανή. Θέλω να κάνω την δουλειά μου σωστά , αντικειμενικά. Τα ρεπορτάζ που κάνω, τα ζω. Θέλω να ψάχνω σε βάθος το κάθε θέμα, θέλω να ακούσω όλες τις πλευρές, για να μπορώ τοποθετηθώ σωστά και κυρίως αντικειμενικά. Δεν είναι το άγχος του πρώτου διαστήματος σε καμία περίπτωση. Βασικά δεν νιώθω πια ανασφαλής… Αλλά το άγχος για να τελειώσει η μέρα και να νιώθω ανακούφιση πώς έχω κάνει την δουλειά μου σωστά… υπάρχει ακόμα.»

P.E. Τι σου λένε στον δρόμο όταν σε βλέπουν με… κάμερα;

Ε.Π «Συνήθως οι αντιδράσεις δεν είναι αρνητικές! Έχω ζήσει φυσικά και άσχημες στιγμές… Συνδέοντας το ερώτημα σου με το προηγούμενο… πώς για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι. Έχουν υπάρξει πολίτες που στο δρόμο έχουν εκφράσει με άσχημο τρόπο την διαμαρτυρία τους, την αγανάκτηση τους απέναντι στα ΜΜΕ.Οι περισσότεροι όμως χαμογελούν ακόμη και αν δεν θέλουν να κάνουν δηλώσεις, μας λένε το “κλασσικό” για εμάς πλέον “Καλημέρα… Βιάζομαι!»

P.E. Υπήρχε και υπάρχει η αίσθηση πως η τηλεόραση είναι ένας καλός τρόπος για να βγάλεις χρήματα. Μύθος ή αλήθεια;

Ε. Π. «Μύθος! Μύθος για τα τοπικά ΜΜΕ… Δεν γνωρίζω τους μισθούς των μεγαλοδημοσιογράφων, σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Στα περιφερειακά ΜΜΕ δεν υπάρχουν αυτά τα ποσά που κατά καιρούς έχουν ακουστεί… Θυμάμαι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου σε ρεπορτάζ… με πλησιάζει κάποιος κύριος και μου λέει χαρακτηριστικά… “Τι ανάγκη έχετε εσείς που παίρνεται δύο χιλιάδες ευρώ το μήνα!” Έβαλα τα γέλια έχω να σου πω! Οι μισθοί μας είναι μισθοί του ιδιωτικού τομέα… Ότι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για όλους τους άλλους κλάδους, ισχύει και για μας !

P.E. Ποιο είναι το μείζων θέμα των ημερών στην Πάτρα;

Ε.Π. «Η φτώχεια. Είναι το θέμα που απασχολεί όλους τους πολίτες. Όλοι πλέον αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό πάντα με τα μέτρα που εξοντώνουν τους πολίτες. Αυξάνονται οι φτωχοί με ραγδαίους και ανησυχητικούς ρυθμούς… Το διαπιστώνουν όλοι στην οικογένεια τους ,στους φίλους, στους γνωστούς τους. Προσωπικά ελπίζω να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους μας!»

Μαρία Ανδριέλου, PLP

P.E. Μπορείς να κάνεις και να γράφεις ότι θέλεις; Σου ζητάνε θέματα;

M.A. «Φυσικά μπορώ να κάνω και να γράφω ότι θέλω, όμως πάντα υπάρχει έλεγχος από το νομικό τμήμα του Ομίλου στον οποίο εργάζομαι καθώς ο νόμος περί Τύπου έχει διατάξεις αρκετά σκληρές, και φυσικά λαμβάνω πάντα υπ’ όψιν την άποψη του αρχισυντάκτη μου.»

P.E. Εσύ από που επιλέγεις να ενημερώνεσαι;

M.A. «Συνήθως από έγκυρα site και δημοσιογράφους όμως την καλύτερη ενημέρωση την λαμβάνεις από τον κόσμο, τις πηγές σου, τους απλούς πολίτες, αυτοί είναι για εμάς η καλύτερη πηγή για την σωστή ενημέρωση.»

P.E. Τι είναι αυτό που ανακάλυψες με τα χρόνια στην δημοσιογραφία;

M.A. “Το γεγονός πως “ποτέ δε ξέρεις τίποτα”. Σε αυτήν την δουλειά σχεδόν καθημερινά μαθαίνεις καινούρια πράγματα και συνεχώς εξελίσσεσαι…»

P.E. Έχεις σκεφθεί ότι μπορεί κάποια στιγμή να μη βρίσκεις δουλειά;

M.A. «Φυσικά! Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε όλοι μας συνεχώς ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Σήμερα είμαι, αύριο, ενδεχομένως να είμαι σε κάποιο άλλο επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που έχω σπουδάσει και αγαπώ.»

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

“Κάθε πέρυσι και καλύτερα”

P.E. Τι έχει αλλάξει στην τοπική τηλεόραση σε σχέση με το ξεκίνημα σου;

M.A. «Πολλά έχουν αλλάξει! Η έκφραση “Κάθε πέρυσι και καλύτερα” νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στην παρούσα φάση. Ξεκίνησα να κάνω ρεπορτάζ πριν από περίπου δέκα χρόνια για τον τηλεοπτικό σταθμό “Super b”, θυμάμαι, περισσότερους δημοσιογράφους, μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και όσων αφορά τα οικονομικά σίγουρα ήταν καλύτερα.

Σήμερα, οι μισοί συνάδελφοι είναι απολυμένοι, πολλά τοπικά ΜΜΕ έχουν βάλει λουκέτο κι όσοι εργάζονται ακόμα ζουν με τον φόβο της απόλυσης και της μείωσης αποδοχών τους δεδομένης της οικονομικής κατάστασης.»

P.E. Σχολίασέ μου το γεγονός πως ο κόσμος πιστεύει πως για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι…

M.A. «Εν μέρει δικαιολογημένα εξαιτίας μερίδας “δημοσιογράφων” κυρίως Αθηναϊκών ΜΜΕ οι οποίοι τον τελευταίο καιρό είδαμε όλοι να ξεπερνούν κάθε όριο στοιχειώδους δεοντολογίας. Δυστυχώς μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, όμως “δεν τα φάγαμε μαζί”…».

P.E. Έχεις άγχος ή το έχεις αποβάλλει;

M.A. «Πάντα στην δουλειά υπάρχει άγχος γιατί θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θα έλεγα όμως ότι αυτό το άγχος είναι δημιουργικό, σίγουρα βέβαια με τα χρόνια μπορείς και διαχειρίζεσαι καλύτερα το οποιοδήποτε γεγονός, περιστατικό.»

P.E. Τι σου λένε στον δρόμο όταν σε βλέπουν με… κάμερα; “

M.A. «Είσαι πιο όμορφη από κοντά” (χαχα). Πέρα από αυτά, ο κόσμος όταν βλέπει την κάμερα πιστεύει πως μιλώντας μας για οποιαδήποτε πρόβλημα του θα βρεθεί λύση. Μας βλέπει σαν “ψυχολόγο”, σαν “Δήμαρχο”, σαν “βουλευτή”, περιμένοντας από εμάς να δώσουμε τη λύση ώστε να “γιατρευτούν” οι πληγές του. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των πολιτών που αρνείται να μιλήσει γιατί νιώθει πια απογοητευμένος απ’ όλους κι απ’ όλα! Οπότε είτε κατεβάζει το κεφάλι και προχωρά είτε σε αγνοεί και παραμιλά…»

P.E. Υπήρχε και υπάρχει η αίσθηση πως η τηλεόραση είναι ένας καλός τρόπος για να βγάλεις χρήματα. Μύθος ή αλήθεια;

M.A. «Θεωρώ πως κάποτε, ναι, μπορούσε κάποιος να βγάλει καλά χρήματα από την τηλεόραση όμως δεν πρόλαβα αυτήν την εποχή της…

P.E. Ποιο είναι το μείζον θέμα των ημερών στην Πάτρα;

Μ.Α. «Η κρίση και οι επιπτώσεις αυτής συνεχίζει να είναι το μείζον θέμα σε κάθε πόλη της Ελλάδας.»

Φανή Χασάνδρα, Super B

P.E. Μπορείς να κάνεις και να γράφεις ότι θέλεις ; Σου ζητάνε θέματα;

Φ.Χ. «Στην αρχή όχι δεν μπορούσα να κάνω ότι θέμα επιθυμούσα γιατί δεν υπήρχε και η εμπειρία, αναλάμβανα συγκεκριμένα θέματα. Τώρα ναι μπορώ να κάνω ότι ρεπορτάζ θέλω, σίγουρα όμως πριν φτιάξουμε το δελτίο ειδήσεων αναφέρουμε τα θέματα μήπως διαμορφώσουμε κάτι .»

P.E. Εσύ από που επιλέγεις να ενημερώνεσαι;

Φ.Χ. «Εξαιτίας την ενασχόλησης μου με το καθημερινό ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό superB, παρακολουθώ σχεδόν όλα τα δελτία ειδήσεων, αλλά η ενημέρωση που έχω είναι από όλα τα μέσα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, ίντερνετ ακόμη και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως facebook και twitter. Το πρώτο πράγμα όμως που κάνω το πρωί είναι να κοιτάξω την ενημέρωση στα site όχι μόνο τοπικά, εκεί υπάρχει συνεχής ενημέρωση και πληθώρα ειδήσεων.»

P.E. Τι είναι αυτό που ανακάλυψες με τα χρόνια στην δημοσιογραφία;

Φ.Χ. Ότι η δημοσιογραφία δεν τελειώνει ποτέ διότι τα γεγονότα τρέχουν και μαζί τους και εμείς. Είναι ένα κυνήγι της είδησης μαζί με το κυνήγι του χρόνου να προλάβεις. Επίσης, έγινα πιο επιφυλακτική με τους ανθρώπους γιατί όταν κάποιος νέος έρχεται στην δημοσιογραφία πολλοί τον βλέπουν ως απειλή. Το αντιμετώπισα και εγώ. Θέλει γερό στομάχι η δουλειά μας και αμέτρητη υπομονή. Τέλος, είδα τις προοπτικές στα μελλοντικά μου σχέδια, που ελπίζω να καταφέρω να υλοποιήσω.»

P.E. Έχεις σκεφθεί ότι μπορεί κάποια στιγμή να μη βρίσκεις δουλειά;

Φ.Χ. «Φυσικά το έχω σκεφτεί, όμως δεν το αφήνω να με επηρεάσει. Ταυτόχρονα προσπαθώ να ασχολούμαι με άλλα πράγματα, να διευρύνω ορίζοντες έτσι ώστε να μην βρεθώ κάποια στιγμή χωρίς τίποτα εργασιακά. Είναι άσχημο ειδικά για εμάς που έχουμε συνηθίσει σε μια γρήγορη καθημερινότητα. Υπάρχει μια φράση στο μυαλό μου, μην δημιουργείς προβλήματα αν δεν υπάρχουν, μόλις έρθουν θα τα αντιμετωπίσεις ένα ένα.»

SUPER B – ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ 231115

“Θα ήθελα να έχω προλάβει στην καλή εποχή της τηλεόρασης”

P.E. Τι έχει αλλάξει στην τοπική τηλεόραση σε σχέση με το ξεκίνημα σου;

Φ.Χ. «Προσωπικά ξεκίνησα να εργάζομαι όταν τα πράγματα για τα ΜΜΕ είχαν αρχίσει να δυσκολεύουν, οπότε δε θα σου πω ότι άλλαξαν και πολλά… Σε σχέση όμως με άλλα χρόνια τίποτα δεν είναι ίδιο. Θα ήθελα να έχω προλάβει την καλή εποχή της τηλεόρασης.»

P.E. Σχολίασέ μου το γεγονός πως ο κόσμος πιστεύει πως για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι…

Φ.Χ «Αποτελούμε καλώς ή κακώς, εκείνους που θα τους γνωστοποιήσουν ένα γεγονός. Δυστυχώς δεχόμαστε αυτή την κριτική διότι εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες εκατομμύρια άτομα με διαφορετικές απόψεις, ο ένας λόγος είναι αυτός, ότι δεν λέμε αυτό που πιστεύουν. Ο άλλος είναι πως μας βλέπουν όλους σαν τα «παπαγαλάκια» που πληρώνονται ακριβά για να μεταδώσουν κάτι που τους έχουν πει και όχι την άποψή μας ή την είδηση όπως έχει συμβεί. Πάντα υπάρχει στο μυαλό τους πως κάτι άλλο θέλουμε να πούμε από αυτό που λέμε. Μια μικρή αδικία…»

P.E.Έχεις άγχος ή το έχεις αποβάλλει;

Φ.Χ. «Άγχος υπάρχει αλλά είναι δημιουργικό άγχος αν μπορώ να το αποκαλέσω έτσι. Με πιάνει συνήθως όταν έχω κάποιο σημαντικό ρεπορτάζ για να βγει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Πολλοί συνήθως αναρωτιούνται αν υπάρχει άγχος όταν λέω δελτίο ειδήσεων αλλά εκεί όχι, είναι απλά σαν να μιλάω με τους φίλους μου, με προσοχή όμως για να μεταδοθεί σωστά η είδηση.»

P.E. Τι σου λένε στον δρόμο όταν σε βλέπουν με… κάμερα;

Φ.Χ. «Αυτά τα οποία ακούω καθημερινά είναι πολλά. Υπάρχουν σίγουρα οι περιπτώσεις ανθρώπων που μας κατηγορούν ως δημοσιογράφους ότι αποκρύπτουμε την αλήθεια ή ότι μοντάρουμε τα όσα λένε βάζοντας μόνο όσα θέλουμε. Συνήθως δεν απαντάω γιατί εν μέρη έχουν δίκιο όμως σε ένα περιστατικό που θυμάμαι με τα capital controls, αναφέρθηκε ότι οι δημοσιογράφοι εκμεταλλευόμαστε την κατάσταση και χρηματιζόμαστε, εκεί δεν άντεξα αν και δεν είναι σωστό να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση και απάντησα πως δεν είναι σωστό να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι, γιατί και εγώ κάνω την δουλειά μου για έναν βασικό μισθό και δεν ακολουθώ κατευθύνσεις καμίας κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα σχόλια που ακούω είναι συνήθως χιουμοριστικά ή κοπλιμέντα.

P.E. Υπήρχε και υπάρχει η αίσθηση πως η τηλεόραση είναι ένας καλός τρόπος για να βγάλεις χρήματα. Μύθος ή αλήθεια;

Φ.Χ. «Είναι μια λανθασμένη άποψη, κατά την γνώμη μου, πως οι δημοσιογράφοι αμείβονται με παχυλούς μισθούς που είτε οφείλετε στις συνθήκες που υπήρχαν παλιότερα στα ΜΜΕ ή στους «καλοπληρωμένους » συναδέλφους της Αθήνας,χωρίς να θέλω να μηδενίσω την δουλειά εξίσου καλών συναδέλφων εκεί».

 P.E. Ποιο είναι το μείζων θέμα των ημερών στην Πάτρα;

Φ.Χ. «Την δεδομένη χρονική στιγμή, θεωρώ πως οι πολίτες δεν εστιάζουν σε τοπικό επίπεδο. Στις περισσότερες συζητήσεις σχολιάζουν το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Γαλλίας και την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία. Είναι γεγονότα που δημιουργούν έντονο προβληματισμό.»

«

Νίκος Πάσχος, Lepanto TV

P.E. Μπορείς να κάνεις και να γράφεις ότι θέλεις; Σου ζητάνε θέματα;

Ν.Π. «Πιστεύω ότι μπορεί ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γράψει πολλά πράγματα, αλλά στην δημοσιογραφία πιστεύω ότι πρέπει να γράφεις αυτό ακριβώς που βλέπεις στον παλμό των ειδήσεων. Θέμα δηλαδή κατά παραγγελία χωρίς να υπάρχει στην ουσία είναι αδύνατο να γίνει.»

P.E. Εσύ από που επιλέγεις να ενημερώνεσαι;

N.Π. «Από τον ηλεκτρονικό, έντυπο, τοπικό και πανελλαδικό τύπο και φυσικά την κοινωνία, τα “καυτά” θέματα τις περισσότερες φορές βρίσκονται δίπλα μας και όχι στην οθόνη ενός υπολογιστή…»

P.E. Τι είναι αυτό που ανακάλυψες με τα χρόνια στην δημοσιογραφία;

N.Π. «Με την δημοσιογραφία ασχολούμαι από τα 16 μου όταν ξεκίνησα να συνεργάζομαι με μια ιστοσελίδα ενώ είχα ήδη το δικό μου blog από 14 ετών! Πλέον στα 18 έχω δει διάφορα πράγματα και συνεχίζω να βλέπω καθημερινά και πιστεύω ότι πάντα θα ανακαλύπτω πράγματα σε όλη μου τη ζωή. Αυτό που έχω ανακαλύψει είναι ότι εκεί που κάθεσαι ήρεμος που τελείωσες τα θέματα σου για σήμερα και ξαφνικά “σκάνε” ρεπορτάζ! Και μετά ο χαμός για να προλάβεις.»

P.E. Έχεις σκεφθεί ότι μπορεί κάποια στιγμή να μη βρίσκεις δουλειά;

N.Π. «Όλα τα μηνύματα που είχα από όλες τις πλευρές ήταν ότι ο χώρος της δημοσιογραφίας και των μέσων είναι πια “πεθαμένος” και δε θα έβρισκα δουλειά. Μάλλον ήμουν από τους τυχερούς. Αυτό όμως δεν αλλάζει την αλήθεια στα μάτια μου, ότι ο χώρος μας έχει σοβαρά προβλήματα κυρίως οικονομικά.»

Δυτική Ματιά | Νέα Εκπομπή | Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου στις 23:00 – trailer

“Αν σπείρεις” θα θερίσεις”

P.E. Τι έχει αλλάξει στην τοπική τηλεόραση σε σχέση με το ξεκίνημα σου;

N.Π. «Αν υπολογίσουμε ότι ξεκίνησα στα 14-15 (!) τότε έχουν αλλάξει πολλά, καθώς πριν 5 χρόνια υπήρχε δουλειά για πολλούς ανθρώπους στα τοπικά μέσα. Πλέον λόγω της διευρυμένης οικονομικής κρίσης, τα περισσότερα κανάλια έχουν ένα “προσωπικό ασφαλείας” που απλά είναι ο “αιμοδότης” για να μείνουν ζωντανά. Φυσικά υπάρχουν ενδείξεις μεμονωμένες όπου υπάρχει μια προσπάθεια για να αποδείξουν ότι τηλεόραση δεν είναι μόνο η Αθήνα.»

P.E. Σχολίασέ μου το γεγονός πως ο κόσμος πιστεύει πως για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι…

N.Π. «Ο κόσμος δυστυχώς ενημερώνεται επιλεκτικά στις μέρες μας, υπάρχουν κακοί και «βαλτοί» δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Στη χώρα μας αρκετός κόσμος άμα δει κάποιον για παράδειγμα κάποιον δημόσιο υπάλληλο να χρηματίζεται θα πει “όλοι στο δημόσιο τα παίρνουν”, δεν είναι έτσι όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κάτι τέτοιο γίνεται και με τους δημοσιογράφους.»

P.E. Έχεις άγχος ή το έχεις αποβάλλει;

N.Π. «Επειδή έχω μπει σε ένα νέο ρυθμό δουλειάς, φυσικά υπάρχει το άγχος, ωστόσο όταν βλέπω ότι όλα έχουν δρομολογηθεί σωστά, τότε φεύγει μόνο του…»

P.E. Τι σου λένε στον δρόμο όταν σε βλέπουν με… κάμερα;

Ν.Π. «Ανάλογα τη περίπτωση, ή θα πουν “γεια σου κάμερα” ή θα κρυφτούν για να μην τους γράψει ο φακός σε περιπτώσεις ειδικά όταν θέλουμε να πάρουμε δήλωση από περαστικούς…»

P.E. Υπήρχε και υπάρχει η αίσθηση πως η τηλεόραση είναι ένας καλός τρόπος για να βγάλεις χρήματα. Μύθος ή αλήθεια;

N.Π. «Εγώ τώρα ξεκινάω ουσιαστικά στην τηλεόραση, οπότε δε το έχω δει όλο το πράγμα πως λειτουργεί, πάντως είμαι της άποψης ότι αν “σπείρεις” θα “θερίσεις”, και δε μιλάω για τρελά εκατομμύρια έτσι, αναφέρομαι στα προς το ζην και μόνο.»

P.E. Ποιο είναι το μείζων θέμα των ημερών στην Πάτρα;

N.Π. «Μένω στην Πάτρα, αλλά καλύπτω την ειδησεογραφία της Αιτωλοακαρνανίας για το LEPANTO TV. Στην Ναύπακτο που έχω ασχοληθεί τελευταία, ένα θέμα που ταλανίζει την περιοχή αυτή την χρονική περίοδο είναι η τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης ρεύματος από τον ΑΔΜΗΕ σε οικόπεδο που είχε πάρει την σχετική άδεια για την οικοδόμηση παραθεριστικού κέντρου και βιολογικού καθαρισμού με τους κατοίκους να μην θέλουν τους πυλώνες σε εκείνο το σημείο.»

Πηγή: Γεωργία Κοσμά-patrasevents.gr