ΠΑΤΡΑ: Τυφλώθηκε η κοπέλα… και αποφάσισαν να κάνουν ελέγχους για “μπόμπες” στη Ζάκυνθο

Την απουσία αποτελεσματικών κρατικών ελέγχων, που αφήνει ανέγγιχτη τη χρόνια ασυδοσία καταστηματαρχών στα νυχτερινά κέντρα της Ζακύνθου, αναδεικνύει το σοβαρό περιστατικό της εικοσάχρονης Βρετανίδας τουρίστριας η οποία κινδυνεύει να χάσει οριστικά την όρασή της ύστερα από την κατανάλωση νοθευμένων ποτών.

Οπως έγινε γνωστό, στελέχη της Αστυνομίας Ζακύνθου και του Τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου μετέβησαν στα καταστήματα όπου διασκέδαζε η συγκεκριμένη κοπέλα και πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα μπουκάλια των ποτών.

Παρότι αναμένονται ακόμα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 20χρονης, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η τύφλωση και η προσωρινή νεφρική ανεπάρκεια προκλήθηκε από την κατανάλωση μεγάλη ποσότητας μεθανόλης, η οποία έχει υψηλή τοξικότητα για τους ανθρώπους.

Αν εισαχθεί ποσότητα ίση με 10 ml καθαρής μεθανόλης, μπορεί να προκαλέσει τύφλωση με καταστροφή του οπτικού νεύρου και να οδηγήσει τον ασθενή σε κώμα, ενώ τα 30 ml είναι εν δυνάμει θανάσιμα.

Πρόκειται για υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε και ως προωθητικό των βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα τοξικά φαινόμενα χρειάζονται ώρες για να αρχίσουν να εμφανίζονται, ενώ υπάρχουν αποτελεσματικά αντίδοτα που μπορούν συχνά να αποτρέψουν τις μόνιμες βλάβες.

Εξαιτίας των ομοιοτήτων με την αιθανόλη (την αλκοόλη των ποτών), είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο.

dete.gr

Σχόλια:

more recommended stories