ΠΑΤΡΑ: Συγκέντρωσαν 3.000 υπογραφές για να αλλάξει όνομα η οδός Κορίνθου! Τις κατέθεσαν στον Δήμο

Το αίτημα της μετονομασίας της οδού Κορίνθου ή έστω του τμήματος κοντά στο σημείο της Κορίνθου 241 όπου βρίσκεται η οικία που γεννήθηκε ο Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 13 Ιανουαρίου του 1859, κατέθεσαν την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016 το πρωί στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη τα μέλη της Εταιρείας Λογοτεχνών νοτιοδυτικής Ελλάδος και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Κωστής Παλαμάς», η οποία και θα στεγαστεί στο νεοκλασικό, αρχοντικό οίκημα της Κορίνθου που ανακατασκευάζεται με δαπάνες ενός Πατρινής καταγωγής ομογενή, του Θανάση Στεφανόπουλου που ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που κοινοποιήθηκε και στην πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και την επιτροπή της ονοματοθεσίας του Δήμου Πατρέων, η ονομασία της οδού ως Κορίνθου επί της οποίας βρίσκεται το σπίτι που γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμβολισμό πλην της γεωγραφικής κατεύθυνσης που οδηγεί ο δρόμος αυτός μέχρι σήμερα, προς την Κόρινθο. Οι υπογραφόμενοι φορείς και πολίτες προτείνουμε όπως γίνει μετονομασία της οδού και δοθεί το όνομα του ποιητή που απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, ο οποίος έγραψε και τον Ολυμπιακό Ύμνο, μια και μ’ αυτή την ονομασία αποκτά ιδιαίτερη αξία, σημασία και νόημα η οδός.

Μάλιστα μετά την μελετωμένη ρύθμιση της κυκλοφορίας σύμφωνα με την οποία η κίνηση των οχημάτων επί της οδού θα έχει κατεύθυνση από Αθήνα προς την Αρχαία Ολυμπία, η μετονομασία της σε Λεωφόρο Κωστή Παλαμά θα έχει εκτός της σημαντικής της σχέσης με την επ’ αυτής κατοικία που γεννήθηκε ο εθνικός μας βάρδος, κι άλλη αξία καθώς θα οδηγεί νοερά και γεωγραφικά προς τον ιερό χώρο της Άλτης της Αρχαίας Ολυμπίας, κοιτίδας των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Πέραν τούτου ήδη το ιστορικό σπίτι στον αριθμό 241 που γεννήθηκε ο ποιητής του Ολυμπιακού ύμνου, με δαπάνες ενός ευπατρίδη συμπολίτη, επισκευάζεται και λίαν συντόμως θα στεγάσει προς τιμήν τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Κωστής Παλαμάς».

Είναι σημαντικό ακόμα να ειπωθεί ότι στις 22 Ιουνίου του 1943, στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, η Διοικούσα επιτροπή του Δήμου είχε αποφασίσει τη μετονομασία του δρόμου της Κορίνθου σε οδό Κωστή Παλαμά (είχε μάλιστα βγει τότε και ειδικό τεύχος του τοπικού περιοδικού «Αχαικά» αφιερωμένο στον μεγάλο λογοτέχνη), ωστόσο οι κατακτητές Γερμανοί δεν άφησαν να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή και να μετονομαστεί η οδός Κορίνθου σε Κωστή Παλαμά.

Να προστεθεί πως ήδη γνωστοί συμπολίτες προχωρούν στην παραχώρηση και δωρεά επίπλων, βιβλιοθηκών με παλιά συλλεκτικής αξίας βιβλία, κ.α. που αναμένεται να κοσμήσουν την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών “Κωστής Παλαμάς”, στην Πάτρα.

arxiki

Σχόλια:

more recommended stories