ΠΑΤΡΑ: Στα “όπλα” ο Ριγανόκαμπος λόγω ΜΟΜΑ

Οριστικοποιείται μέσα στα επόμενα 24ωρα ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής προσφύγων στον οποίο έχει ενταχθεί και η Δυτική Ελλάδα. Το σχέδιο είχε εκπονηθεί από τα τέλη της εβδομάδας που πέρασε και σε αυτή τη φάση αναμένεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις με βάση νεότερα δεδομένα και αξιολογήσεις που έγιναν με βάση τους χώρους που είναι σε λειτουργία ήδη σε άλλες περιοχές.

Οπως είναι γνωστό, υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας ενός μηνός που έδωσε πολιτικά ο Πρωθυπουγός και υπηρεσιακά ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, για να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη με χώρους υποδοχής στην Περιφέρεια. Αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις χώρους για φιλοξενία προσφύγων στη Δυτική Ελλάδα, δύο στην Αχαΐα και έναν στην Ηλεία όπου θα δύνανται να υποδεχθούν περί τα 3.000 άτομα.

Οι συζητήσεις που είχαν ανοίξει την εβδομάδα που μας πέρασε για τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια (μεταξύ των οποίων αυτό της Αμιαντίτ στο Δρέπανο, Πειραϊκή – Πατραϊκή, ΑΒΕΞ κά στην Πάτρα) αλλά και κάποιες παραθαλάσσιες κατασκηνώσεις στα όρια του Δήμου της Πάτρας (προς το Αίγιο Ανατολικά και τη Δυτική Αχαΐα), έχουν ήδη «παγώσει».
Ο λόγος είναι το πρόβλημα ασφάλειας που μπορεί να προκληθεί στη λιμενική ζώνη της Πάτρας αλλά και η αποτυχία κάποιων ανοικτών δομών, χωρίς επαρκή περίφραξη (κατασκηνώνεις) να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ανθρώπων που θα μετακινηθούν εκεί.

«Σε πρώτη φάση αναζητούμε κάποιους χώρους ανοικτούς όπου θα τοποθετηθούν πρόσφυγες σε σκηνές. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι κοντά στον αστικό ιστό για να παρέχουν ύδρευση και ρευματοδότηση αλλά κυρίως για να είναι δυνατή -μέσω των αλληλέγγυων (ΜΚΟ, εθελοντές)- η παροχή σίτισης, οι ιατρικές εξετάσεις και όλη η αναγκαία ανθρωπιστική φροντίδα» αναφέρει στην «Π» υψηλόβαθμος παράγοντας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από λίγα 24ωρα υπο τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Βίτσα και για το θέμα της Δυτικής Ελλάδας.

Μετά λοιπόν τις αντιδράσεις των δημάρχων (συνεδρίαση προχθές της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων) η Κυβέρνηση μάλλον θα δώσει ένα ακόμη μικρό χρονικό περιθώριο, όχι μόνο για να υπάρξει συναίνεση πριν… ξεδιπλώσει το σχέδιό της, αλλά και για να διασφαλίσει ότι ο χώρος δεν θα καλυφθεί από Μαροκινούς ή Αφγανούς οικονομικούς μετανάστες, όπως συμβαίνει στα μίνι-Κέντρα Υποδοχής (και προσωρινής κράτησης) της Αττικής και την Νησιών (Ελληνικό κ.ά) όπου υπάρχουν καθημερινά εστίες αντιπαράθεσης και το… φιτίλι σιγοκαίει.

Η παράταση που δίνεται ουσιαστικά για να αναθεωρηθεί ο κεντρικός σχεδιασμός, θα διαρκέσει μέχρι και την νέα συνεδρίαση για το προσφυγικό, στο περιφερειακό συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας 28 του μηνός.

Σχόλια:

more recommended stories