Μπαίνουμε στην τέταρτη εβδομάδα της παύσης των εξετάσεων για τους υποψήφιους που θέλουν να δώσουν για δίπλωμα οδήγησης και το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει τις σχολές οδηγών και τους εκπαιδευτές στην Πάτρα.

Οι εξετάσεις έχουν σταματήσει εδώ και τρεις εβδομάδες, με το Υπουργείο Συγκοινωνίας να έχει σταματήσει την έκδοση νέων εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης, μετά την αποχή που αποφάσισε ο πανελλήνιος σύλλογος εξεταστών.

Οι εξεταστές ζητούν τις υπερωρίες που δεν τους έχουν καταβληθεί εδώ και δύο μήνες και παράλληλα αυτό που επιδιώκουν είναι να μην περάσει το νομοσχέδιο που αφορά την παύση των υπερωριών τους.

Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο που ουσιαστικά παύει τις υπερωρίες στους δημόσιους υπαλλήλους. Οι εξεταστές για το δίπλωμα οδήγησης είναι υπάλληλοι του υπουργείου που εργάζονται το πρωί στο γραφείο τους και πληρώνονταν υπερωρίες για τις ώρες των εξετάσεων, παίρνοντας μάλιστα και το ανάλογο επίδομα.

Όλα αυτά φαίνεται ότι αλλάζουν, οι εξεταστές αντιδρούν με αποχή και αυτοί που ουσιαστικά πληρώνουν την… νύφη είναι οι ιδιοκτήτες των σχολών οδήγησης και οι εκπαιδευτές που επί της ουσίας βρίσκονται στον «αέρα».

«Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά άμεσα και για το οποίο παραδόξως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να ελπίζουμε ότι το υπουργείο θα τα βρει με τους εξεταστές ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης»τονίζει σχετικά o πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής της Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, «Άγιος Νικόλαος», Παναγιώτης Τσάμης.

Η παύση των υπερωριών και η αποχή των εξεταστών

«Το πρόβλημα είναι οικονομικής φύσεως. Οι εξεταστές ζητούν να πληρωθούν τις υπερωρίες τους και να μην περάσει το νομοσχέδιο που παύει τις υπερωρίες τους.

Εμείς, από την πλευρά μας έχουμε κάνει ενέργειες για να σταματήσει η αποχή και να ξεκινήσουν και πάλι οι εξετάσεις, έχοντας πάρει την υπόσχεση του αρμόδιου υπουργού ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει κάτι. Οι εξετάσεις δεν γίνονται, εμείς από την στιγμή που δεν γίνονται εξετάσεις, δεν μπορούμε να έχουμε έσοδα από τους υποψηφίους, τα έξοδα στο μεταξύ τρέχουν και αν συνεχιστεί και άλλο αυτή η κατάσταση, είναι σίγουρο ότι αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τον κλάδο μας».

Οι εξετάσεις, σε ότι έχει να κάνει με την Πάτρα, έγιναν στους μήνες του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Το κράτος όλο αυτό το διάστημα που έχουν σταματήσει οι εξετάσεις χάνει έσοδα από τα χρήματα που δίνουν οι υποψήφιοι στο Υπουργείο για να δώσουν για το δίπλωμα οδήγησης και σε γενικές γραμμές είναι μία κατάσταση που δεν συμφέρει κανέναν.

Ο κ. Τσάμης τονίζει: «Εμείς είμαστε με τους εξεταστές, όμως από την άλλη οι εξετάσεις πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι. Η πρόταση η δική μας ήταν να γίνονται οι εξετάσεις σε ώρες υπηρεσίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει ζήτημα υπερωριών,όμως αυτό είναι κάτι που δεν συζητά σε καμία περίπτωση η πλευρά των εξεταστών.

Όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα φέρει χαώδεις καταστάσεις στις υπηρεσίες τους, με δεδομένο την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει και τον αυξημένο φόρτο εργασίας.Το ζήτημα είναι όμως είναι ότι εμείς δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε και βρισκόμαστε στον αέρα».

Η τροπολογία και η διαφωνία των δύο υπουργείων

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μεταφορών και Συγκοινωνιών Αχαΐας, Γιώργος Παπασταματίου,εμφανίζεται πιο αισιόδοξος σε ότι έχει να κάνει με την επίλυση του ζητήματος.

«Οι εξεταστές έχουν αποφασίσει αποχή και το υπουργείο έχει σταματήσει την διενέργεια νέων εξετάσεων μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις λένε ότι σύντομα θα υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ των πλευρών και οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν και πάλι μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις πάνω στο όλο θέμα».

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Συγκοινωνίας προσπαθεί να περάσει μία τροπολογία που να εξαιρεί τους εξεταστές από την παύση των υπερωριών στους δημόσιους υπαλλήλους, τροπολογία που όμως έχει φτάσει δύο φορές στην Βουλή και έχει αποσυρθεί. Και αυτό γιατί μέχρι ώρα διαφωνεί και δεν την περνάει το Υπουργείο Οικονομικών.

Μένει να δούμε τι θα γίνει…

Πηγή: patrasevents.gr