ΠΑΤΡΑ: Βραδυφλεγής βόμβα το Κάστρο του Ρίου – Φόβοι για νάρκες και βλήματα

Σε πονοκέφαλο έχει μετατραπεί  για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες – αρχαιολογική, Δήμο, Ναυτική Διοίκηση Ιονίου – ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Το κάστρο του Ρίου το αποκαλούμενο και «καστέλι του Μοριά»  κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να τιναχτεί στον αέρα,   καθώς  εκτιμάται πως στην τάφρο που το περικλείει,  υπάρχουν νάρκες και βλήματα όλμων από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τα οποία ποτέ δεν εξουδετερώθηκαν.

Το πρόβλημα έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και αποτελεί «Γόρδιο Δεσμό» για  τις υπηρεσίες του νομού, καθώς λόγω προσχώσεων η τάφρος κλείνει με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα άμεσης διάνοιξης της, προστασίας του μνημείου αλλά και των επισκεπτών.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η διάνοιξη της τάφρου δεν μπορεί να γίνει, εαν δεν προηγηθεί στο  βυθό της  έρευνα από ειδική μονάδα του ναυτικού, κάτι το οποίο επί του παρόντος είναι αδύνατον.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο  ο χώρος περιμετρικά του κάστρου είναι ασφαλής έστω και μετά τις προσχώσεις που έχουν γίνει, αφού σύμφωνα με τις αναφορές των εμπλεκομένων  φορέων, ούτε για αυτό μπορούν να εγγυηθούν.

Αποκλεισμός – διαμαρτυρία

Μπροστά στον κίνδυνο  ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής – χτίστηκε το 1499, κατά τη διάρκεια του τουρκοβενετικού πολέμου για να ελέγχει το συγκεκριμένο πέρασμα- να μετατραπεί σε «σύγχρονο Κούγκι»  ανά πάσα στιγμή, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποκατάστασής του, οι κάτοικοι της περιοχής προχωρούν την προσεχή Κυριακή στις 6.30 το απόγευμα σε συμβολικό  αποκλεισμό του ζητώντας την λήψη των απαιτούμενων μέτρων αλλά και τη  πραγματοποίηση υποθαλάσσιας έρευνας το συντομότερο δυνατό.

patrastimes.gr

Σχόλια:

more recommended stories