ΠΑΤΡΑ: Μόνο στην Ελλάδα- Αυθαίρετο επί 30 χρόνια το κτίριο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων

ΠΑΤΡΑ: Αυτά μόνο στην Ελλάδα- Αυθαίρετο επί 30 χρόνια το κτίριο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων

Μερικά πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα και αποτελούν μνημεία του βίου της. Ένα εκ των απιστεύτων, αποκαλύφθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Καραμανδάνειο στις 9 Νοεμβρίου ημέρα Δευτέρα.

Ήταν μια από τις πολύωρες συσκέψεις κατά την διάρκεια των οποίων αναλύονται και δρομολογούνται λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια της οποίας διερευνάτο το ενδεχόμενο υλοποίησης έργων απαραίτητων για το ίδρυμα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ξαφνικά, στέλεχος του Καραμανδανείου είπε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί το νοσοκομείο σε προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς είναι αυθαίρετο! Η είδηση έπεσε ως βόμβα και άφησε άναυδη την εκτελούσα χρέη διοικήτριας  Κατερίνα Γατοπούλου, η οποία δεν πίστευε στα αυτιά της.

Η ιστορία έχει  ως εξής: Ο μεγάλος κορμός του κτιρίου στην οδό Ερυθρού Σταυρού 40 στο Γηροκομειό όπου και στεγάζεται σήμερα το Καραμαμδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, είναι το κτίριο του παλαιού Πρεβεντορίου, το οποίο είχαν κατασκευάσει Ιταλοί. Στο μεγαλύτερο μέρος του το κτίριο αυτό είναι κατασκευασμένο πριν το 1955.

Το Καραμανδάνειο στεγαζόταν στο κληροδότημα του Ιωάννη Καραμανδάνη στην οδό Κορύλλων 2 εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, πλήρως ανακαινισμένο μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 80 με τις κινητοιποιήσεις  γιατρών και εργαζομένων οι οποίοι κατέλαβαν το κτίριο, έγινε η μεταφορά του Κασραμανδανείου στο  Πρεβεντόριο, το οποίο όμως ήταν αυθαίρετο.

Από τότε στο κτίριο έγιναν αλεπάλληλες κτιριακές προσθήκες χωρίς την έκδοση αντιστοίχων οικοδομικών αδειών για να καλυφθούν οι προκύπτουσες λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου. Το αυθαίρετο επεκτεινόταν…

Ώσπου μετά από την παρέλευση πλήθους διοικητών και δημάρχων, πολλοί εκ των οποίων τύγχαναν και πολιτικοί μηχανικοί, το κτίριο εξακολουθούσε να βρίσκεται πολεοδομικά στον αέρα και να μην μπορεί καν να τύχει των ευεργετημάτων προγραμμάτων όπως εν παράδείγματι του ΕΣΠΑ, σε μια εποχή που το χρήμα στη χώρα δεν ρέει και η δημόσια υγεία δέχεται απανωτά πλήγατα.

Η Κατερίνα Γατοπούλου, η οποία  έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του νοσοκομείου και στην επίλυση πολλών χρόνιων προβλημάτων του, άρχισε από εκείνη την ημέρα έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να έχουμε ένα νομίμως υθφιστάμενο κτίριο στο οποίο θα μπορούν να γίνονται επίσης νομιμες προσθήκες και αλλαγές και βεβαίως να μπορεί να εκμεταλλεύεται ευρωπαϊκά κονδύλια όπως π.χ. για την  κατασκευή νέων χειρουργείων.

Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής με την μέθοδο της τακτοποίησης, βάση της νέας νομολογίας και μέχρι τα τέλη του 2015 θα έχει παραδοθεί το κτίριο πλήρως τακτοποιημένο, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια αυθαίρετου κτιριακού…βίου.

Εκ παραλλήλου τρέχουνε διαγωνισμοί και βρίσκονται τα τελευταία στάδια για την εγκατάσταση νέων ενεργειακών μπαλκονιών και παραθύρων με διπλά τζάμια και  σίτες, αλλά και την κατασκευή νέων τεντών στα δωμάτια νοσηλείας παιδιών.

Στην τελευταία του φάση βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων αντιδραστηρίων  με συνοδό παραχώρηση εξοπλισμού νέου μηχανήματος αναλυτή αερίων για την παιδιατρική κλινική, ενώ όλα είναι πλέον έτοιμα για την αγορά μεγάλου αξονικού  τομογράφου.

Ομοίως έχει ολοκληρωθεί ο εξωτερικός φωτισμός του νοσοκομείου και έχουν αλλαχθεί όλες οι σχάρες στα μεγάλα φρεάτια απορροής ομβρύων υδάτων.

Το Καραμανδάνειο φαίνεται ότι διάγει μια από τις πλέον δημιουργικές φάσεις με μια γυναίκα στο τιμόνι του, η οποία “τρέχει” εκκρεμούσες υποθέσεις χρόνων έχοντας μετατρέψει το νοσοκομείο σε σπίτι της και έχοντας καταφέρει να ενώσει όλες τις δυνάμεις του ιδρύματος οι οποίες λειτουργούν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories