Πάτρα: Χάνεται η αρχιτεκτονική κληρονομία της πόλης- Δεκάδες πανέμορφα κτίρια υπό κατάρρευση- ΦΩΤΟ

Μπορεί η Πάτρα να έχει μια πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομία καθώς την περίοδο της ακμής της κατασκευάστηκαν στην Άνω Πόλη αλλά και στο ιστορικό της κέντρο δεκάδες πανέμορφα κτίρια, σήμερα όμως πολλά από αυτά ρημάζουν και κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση.

Στην Πάτρα τα διατηρητέα κτίρια ξεπερνούν τα 500 όμως αυτή την περίοδο δεν «τρέχει» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους κάποιο πρόγραμμα συντήρησής τους με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος της αναπαλαίωσής τους.

Τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά καθώς οι όποιες επισκευές πρέπει να γίνουν με βάση τον υφιστάμενο αρχιτεκτονικό ρυθμό, ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα τους, πράγμα το οποίο απαιτεί υψηλό κόστος, ενώ δεν είναι πάντα εφικτή η αξιοποίησή τους για τη λειτουργία καταστημάτων.

Αυτά τα παλιά κτίρια επιπλέον απαιτούν αυξημένο κόστος και για τη θέρμανση καθώς είναι ψηλοτάβανα, έχουν χαραμάδες, ξύλινα πατζούρια κ.α. Την ίδια ώρα βέβαια οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα γκρεμίσουν κι έτσι στην πλειοψηφία τους παρουσιάζουν μια άθλια εικόνα, αφού ουσιαστικά αφήνονται στην τύχη τους μέχρι να καταρρεύσουν.

Μισογκρεμισμένα όπως είναι και ετοιμόρροπα χαλούν την αισθητική, περιοχών της πόλης σε αντίθετη περίπτωση θα έλαμπαν, και ταυτόχρονα αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους αφού με τα πρώτα Ρίχτερ ή και μια θεομηνία είναι έτοιμα να πέσουν.

 Πηγή: thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories