Πάτρα: Τεστ τριημέρου για το Καρναβάλι – Ξεπούλησε ακόμα και η Airbnb – Ενοικιάζεται μέχρι και δενδρόσπιτο

Πάτρα: Τεστ τριημέρου για το Καρναβάλι – Ξεπούλησε ακόμα και η Airbnb – Ενοικιάζεται μέχρι και δενδρόσπιτο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι άνθρωποι της εστίασης για την κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού, με τους επαγγελματίες να έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν  τα καταστήματα τους, ώστε να υποδεχθούν τους χιλιάδες επισκέπτες του τελευταίου Σαββατοκύριακου που αναμένονται στην Πάτρα για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της μεγάλης γιορτής.

Τα καταστήματα εστίασης πρόκειται γεμίσουν από κόσμο. Τουλάχιστον αυτό προσδοκούν οι επαγγελματίες  που κάθε χρόνο ελπίζουν στο Καρναβάλι της Πάτρας για να αυξήσουν τον τζίρο τους και να καλύψουν τις ζημίες της υπόλοιπης χρονιάς.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα μιας και η συνήθης εικόνα είναι η εξής:  χαμός στους πεζόδρομους, στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους, άδεια ή σχεδόν άδεια τα καταστήματα. Η  μεγάλη επισκεψιμότητα δεν ισοδυναμεί πάντα  με την τεράστια δουλειά στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας. Όλοι  με μία μπουκάλα μαυροδάφνη στο χέρι  ή μία μπύρα και …ως εκεί.

Τι καρναβάλι θέλουμε;

«Το όλο θέμα έχει να κάνει με το τι είδους Πατρινό Καρναβάλι θέλουμε» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης  και Αναψυχής Αχαΐας. «Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα τεράστιο brand που η πόλη δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε. Αξιοποίηση για τους επαγγελματίες και τα μαγαζιά δεν είναι το τσουνάμι των νεαρών επισκεπτών της Πάτρας που αδειάζουν τις μπουκάλες με τις μαυροδάφνες στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και της Γεροκωστοπούλου, ούτε αυτοί που χορεύουν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου με μουσική από τα ηχεία. Ο ΣΚΕΑΝΑ είχε προχωρήσει έγκαιρα σε μία ημερίδα για το τι Καρναβάλι θέλουμε. Αυτό όμως αφορά πλέον ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο  και φυσικά χρειάζεται συνεργασία από όλους τους φορείς».

Τι γίνεται με το φετινό;

Τι γίνεται όμως φέτος; Τα μηνύματα που έχουν λάβει στην εστίαση για το φετινό Καρναβάλι μιλούν για την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

«Αυτό θα φανεί στην πορεία κατά πόσο είναι καλό ή όχι» τονίζει ο κ. Στεργίου. «Σίγουρα στην μεγάλη επισκεψιμότητα που αναμένεται για φέτος θα παίξει ρόλο  και ο καλός καιρός που  δείχνει ότι θα κάνει.

Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να υποδεχτούμε αυτόν τον κόσμο και είμαστε διατεθειμένοι να του προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για να περάσει καλά». 

Οι 12 προτάσεις του ΣΚΕΑΝΑ

Ο σύλλογος προχώρησε σε συναντήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Πατρινό Καρναβάλι, τόσο με τον δήμο της Πάτρας, όσο και με την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας. Παρέδωσε μία ατζέντα με 12 προτάσεις και στους δύο.

«Οι προτάσεις μας κινούνται με κύριο σκεπτικό να υπάρχει ασφάλεια κατά την διάρκεια του τριημέρου για όλους. Τόσο για τους επισκέπτες και τους καρναβαλιστές, όσο και για τους εργαζόμενους της εστίασης  που δουλεύουν συνεχόμενα νύχτα και μέρα αυτή την περίοδο».

Στην ατζέντα αυτή περιλαμβάνονται προτάσεις του συλλόγου για έλεγχο στα σημεία πώλησης αλκοόλ και στους πλανόδιους πωλητές, αλλά και στα καταστήματα που πωλούν μαυροδάφνη και δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, υπάρχει και πρόταση για την απαγόρευση υπαίθριων ψησταριών και διάθεση τροφίμων (εκτός τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος),  αλλά και χορήγηση αδειών για μικροπωλητές μόνο σε Πατρινούς πολίτες.

 Μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα

«Είναι ορισμένα πράγματα απλά που πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για να έχουμε καλύτερο καρναβάλι». Μέσα σε όλα αυτά φυσικά υπάρχει και η παραίνεση προς τα μέλη του συλλόγου να συμμορφωθούν με ορισμένα φαινόμενα που χειροτερεύουν την  κατάσταση και την εικόνα του Πατρινού Καρναβαλιού.

«Χρειάζεται η πόλη, αλλά και ο καθένας από εμάς, να προστατεύσει το καρναβάλι μας. Πόσο μάλλον ο κλάδος της εστίασης που σε μεγάλο βαθμό τον αφορά και έχει να κερδίσει, αλλά και να πάρει μέσα από αυτό»

Η εστίαση σαν επαγγελματικός κλάδος ζητάει:

  • Ασφάλεια κατά το τριήμερο για όλους.

.  Έλεγχο στην πώληση αλκοόλ από πλανόδιους και επιχειρήσεις που δεν έχουν άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  • Έλεγχο από το Χημείο του Κράτους για νοθευμένα ποτά.
  • Απαγόρευση υπαίθριων ψησταριών και διάθεση τροφίμων παρά μόνον από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Παράκληση σε συναδέλφους που βγάζουν ηχεία στο δρόμο να το σταματήσουν. Σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι σε καμία περίπτωση δεν αυξάνουν την πελατεία στα μαγαζιά τους, δημιουργώντας υπαίθρια πάρτυ και καταναλώσεις από περίπτερα και πλανόδιους, αντίθετα προκαλούν άκρως επικίνδυνο συνωστισμό πληθυσμού αυξάνοντας τον κίνδυνο ακραίου ατυχήματος.

.  Χορήγηση αδειών σε πλανόδιους, μόνο πατρινούς πολίτες,  χωρίς μεταβίβαση αδείας και άδειες με καθορισμένο σημείο εγκατάστασης.

  • Επίσης παράκληση ορθής αποκομιδής απορριμμάτων από τα καταστήματά μας διότι η εστίαση είναι ένας επαγγελματικός κλάδος με μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα και οφείλει να προστατεύει το περιβάλλον.
  • Τέλος, ας προσπαθήσουν οι επιχειρήσεις μας να παρέχουν προϊόντα και σέρβις υψηλής ποιότητας προς τους επισκέπτες και πελάτες για να δείξουμε πως οι υπηρεσίες εστίασης στην Πάτρα και την Αχαΐα είναι υψηλού επιπέδου αλλά και για να προστατεύσουμε το brand name που λέγεται Καρναβάλι, όσον αφορά το μερίδιο ευθύνης μας.

«Σαρώνει» η Αirbnb– Eνοικιάζεται ακόμη και δενδρόσπιτο

 Aνάρπαστα έχουν γίνει τα δωμάτια που ενοικιάζονται από την airbnb για τα τριήμερο του Καρναβαλιού της Πάτρας.  Από τη σχετική πλατφόρμα συνάγεται το συμπέρασμα ότι το καρναβάλι είναι η χρυσή περίοδος και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι οποίες τις άλλες περιόδους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης δεν έχουν και τόσο την τιμητική τους, όπως συμβαίνει με άλλες περιοχές περισσότερο τουριστικές.

Μια πρόχειρη ματιά στην πλατφόρμα δείχνει ότι έχουν ξεπουλήσει τα δωμάτια για το τριήμερο Παρασκευή- Κυριακή, στην Πάτρα και τα περίχωρα ενώ από τα 300 και πλέον προς διάθεση καταλύματα, έχουν επιμείνει μόνο 25 για ενοικίαση, τα περισσότερα σε περιοχές μακριά από το κέντρο ή και προς την Αιτωλοανακαρνανία, αλλά και μερικά «τσιμπημένα» ως προς τις τιμές. Το ένα μάλιστα από αυτά είναι …δενδρόσπιτο και σαφώς απευθύνεται σε νεολαίους που αναζητούν περιπέτεια.

(από Εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Σχόλια:

more recommended stories