Πάτρα: Ρομπότ βοηθά ηλικιωμένους να ντυθούν και να φάνε !

Πάτρα: Ρομπότ βοηθά ηλικιωμένους να ντυθούν και να φάνε !

Συστήματα αυτόνομης διαβίωσης μελετώνται στα εργαστήρια του ΑΤΕΙ Πάτρας. Μια “έξυπνη” κατοικία και ένα οικιακό ρομπότ αρκούν για να ενισχύουν την αυτονομία ηλικιωμένων ατόμων ή άλλων ευπαθών ομάδων.

Μια πρότυπη κατοικία κι ένα οικιακό ρομπότ που διαμορφώνουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, βρίσκονται ήδη σε προωθημένο στάδιο και σύντομα θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Συμφωνα με τον  ο Δρ Νικόλαο Βώρο, Επίκουρο Καθηγητής στο ΑΤΕΙ,  από Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών, τα νέα επιτεύγματα προέκυψαν  στο πλαίσιο του προγράμματος RADIO.

 Το οικιακό ρομπότ βοηθάει σε ημερήσιες δραστηριότητες όπως ντύσιμο, διατροφή, κινητικότητα καθώς και ενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση συσκευών π.χ. τηλέφωνο, ενώ σταδιακά θα “εκπαιδευτεί” ώστε να συνδράμει και στη λήψη φαρμάκων.

Σύντομα  η εξυπνη κατοικία θα διαμορφωθεί σε χώρο 60 τμ στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, όπου θα βρίσκεται και το οικιακό.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης. «Η συμβολή του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Ερευνητική & Αναπτυξιακή Προοπτική της περιοχής μας» ήταν το θέμα που αναλύθηκε σε συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε το ΑΤΕΙ στο πλαίσιο του FORUM Ανάπτυξης 2015 – 18o Money Show, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

tempo24.gr

 

Σχόλια:

more recommended stories