Πάτρα: Περίμεναν γράμμα, τους ήρθε τορπίλη στην παραλιακή

Πάτρα: Περίμεναν γράμμα, τους ήρθε τορπίλη στην παραλιακή

Ψιθύρους, αλλά όχι αντιδράσεις, προκειμένου να μην υπάρξει παρόξυνση μετώπου, προκάλεσε στις τάξεις της κυβερνητικής πλευράς η ανοιχτή επιστολή Πελετίδη προς Τσίπρα και υπουργούς, με την οποία ο δήμαρχος έθετε επιτακτικά ζήτημα καθυστέρησης στην απόδοση της πρώην λιμενικής ζώνης στον Δήμο. Η επιστολή διαβάστηκε με μερική έκπληξη. Η πλευρά των κυβερνητικών, των βουλευτών κυρίως, την υποδέχθηκε με μια αίσθηση «ανφέαρ» εκ μέρους του Δήμου, γιατί παραβιάστηκε το πλαίσιο μιας άτυπης συνεννόησης, στον άξονα Δήμος – κυβερνητικοί βουλευτές – γραφείο Παπανάτσιου.

Η αφετηρία για τον νέο αυτό κύκλο ήταν η γνωστή σοβαρή εκκρεμότητα με τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου, που έχουν κριθεί αυθαίρετα με απόφαση του ΣτΕ, και ασκείται πίεση από επισπεύδοντες να κατεδαφιστούν, κάτι που δημιουργεί πολιτικό, κοινωνικό αλλά και νομικό πρόβλημα στον Δήμο. Η υφυπουργός Οικονομικών είχε δεσμευτεί, ήδη τον Φεβρουάριο, να τελειώσει το θέμα με μια νομιμοποίηση. Αυτή, η αλήθεια είναι, δεν είχε προχωρήσει, και η δημοτική αρχή βρέθηκε σε διελκυστίνδα. Σύμφωνα με μεσολάβηση, στην οποία ενεπλάκη ως σύνδεσμος ο βουλευτής Ανδρέας Ριζούλης, η υφυπουργός προσφέρθηκε να δώσει προσωρινή λύση, μέχρις ότου προωθηθεί νομοσχέδιο, που θα διευθετούσε το ζήτημα (με τρόπο αδιευκρίνιστο), κάτι που επέκειτο την επόμενη εβδομάδα. Η προσωρινή λύση θα είχε τη μορφή κάλυψης που ζητούσε η δημοτική αρχή, έναντι της Κτηματικής Εταιρείας και παντός τρίτου.

Η κυβερνητική πλευρά πρότεινε στον Δήμο να εκθέσει την κατάσταση μέσω επιστολής. Αλλά, αντί να υπάρξει μια επιστολή τέτοιου χαρακτήρα, ακολούθησε γενικού περιεχομένου αυστηρό διάβημα προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπου ο δήμαρχος εγκαλούσε την Κυβέρνηση για ανακολουθία και ύποπτες αντιφάσεις. Οι κυβερνητικοί εκτιμούν ότι η Μαιζώνος έδρασε για επικοινωνιακούς λόγους. Το παρακείμενο ρεπορτάζ, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν γραφειοκρατικοί χειρισμοί, που καλλιεργούν στη δημοτική αρχή την εντύπωση ότι εμπαίζεται. Και, βέβαια, η πλευρά Πελετίδη δεν θα είχε καμία αντίρρηση να καταφύγει στη λύση της ρουκέτας. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση δεν αντέδρασε ανάλογα. Δεν θέλει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, σε σχέση με τον Κ. Πελετίδη και τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Του ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ

Πήγαμε πιο πίσω από το ’12
Σε χειρότερη θέση από αυτή που ίσχυε πριν την προσωρινή παραχώρηση του 2012 φέρνει έγγραφο υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών το θέμα της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου, όπως προκύπτει από μια δεύτερη ανάγνωση της επιστολής του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, προς την Κυβέρνηση.
«Η από 24/01/2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης της χρήσης γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων τμημάτων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Λιμένα Πατρών από την ΟΛΠΑ. ΑΕ στον Δήμο Πατρέων, αντίκειται ως προς το περιεχόμενό της και τους όρους της, στις προαναφερόμενες ισχύουσες νομικές διατάξεις, με αποτέλεσμα τούτη να είναι άκυρη» αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου.
Επιχειρώντας μια ανάλυση της παρέμβασης του Κ. Πελετίδη προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο δήμος θα έπρεπε να σταματήσει άμεσα να ενεργεί εντός του υπό παραχώρηση τμήματος της χερσαίας λιμενικής ζώνης.
Μια από τις συνέπειες που θα προέκυπταν εάν ο Δήμος αποφάσιζε να υιοθετήσει το περιεχόμενο του υπουργικού εγγράφου θα ήταν η αδυναμία του να προχωρήσει στον εξωραϊσμό της υπό παραχώρηση παραλιακής ζώνης. Γιατί αυτό; Επειδή, οι όποιες δαπάνες που θα απαιτούνται για την ανάπλαση, την καθαριότητα, τη συντήρηση κ.ο.κ. δεν θα εγκρίνονταν από το Ελεγκτικό, καθώς απαγορεύεται στην τοπική αυτοδιοίκηση να διαθέσει κονδύλια σε χώρους που δεν της ανήκουν ή δεν της έχουν παραχωρηθεί σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Επιπλέον, ακολουθώντας πιστά το περιεχόμενο του επίμαχου εγγράφου αφαιρείται από το δήμο το δικαίωμα να διαχειρίζεται, μισθώνει κ.ο.κ. τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα στο επίμαχο τμήμα του θαλασσίου μετώπου.
Αν και το έγγραφο του υπουργείου «δένει» τα χέρια του Δήμου στη διαχείριση της παραλιακής ζώνης , η δημοτική αρχή έχει δηλώσει την ανυπακοή της. Ωστόσο, αφενός φέρνει ακόμα πιο πίσω την διεκδίκηση της παραλιακής ζώνης -καίτοι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τη σχετική εξαγγελία- και αφετέρου εμποδίζει τον δήμο -με την προϋπόθεση ότι θέλει- να προχωρήσει π.χ. στην προκήρυξη ενός πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ – pelop.gr

Σχόλια:

more recommended stories