Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ Πάτρας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, που όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Χαράλαμπος Κουλέτας, μιλώντας στο patrasevents.gr, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Τα ασθενοφόρα ξεμένουν στον δρόμο και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις που υπάρχουν με δικά τους χρήματα από την στιγμή που η πολιτεία και το κράτος δεν κάνει τίποτα.

«Έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που όταν μας κάνουν κλήση για να επέμβουμε, να μην γνωρίζουμε αν τελικά είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε»τονίζει ο ίδιος.

«Τα ασθενοφόρα που έχει ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι όλα στο σύνολο τους απαρχαιωμένα, από δεκαπενταετία και πάνω. Τις προάλλες έμεινε ένα ασθενοφόροστον δρόμο στην Πατρών – Κορίνθου, ενώ λίγες ώρες μετά έμεινε ένα ακόμα στην Αγίου Νικολάου, με τους συγγενείς του ασθενούς που ήταν να διακομιστεί στο νοσοκομείο να το σπρώχνουν για να προχωρήσει».

11 εν ενεργεία ασθενοφόρα στην Πάτρα

Το ΕΚΑΒ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνει τις περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας, του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις γύρω στα 18 συνολικά ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα. Στο ΕΚΑΒ Πάτρας από τα 22 που υπήρχαν κάποτε έχουν απομείνει τα 11. Τα υπόλοιπα έχουν ήδη αποσυρθεί.

«Ακόμα όμως και αυτά που υπάρχουν έχουν ξεπεράσει όλα τους τα προβλεπόμενα χιλιόμετρα που ήταν να διανύσουν με αποτέλεσμα να μένουν στον δρόμο. Σαν μην έφτανε αυτό οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν να αντιμετωπίσουν και την συμπεριφορά των συγγενών των ασθενών που νομίζουν ότι αργούμε να διακομίσουμε τους δικούς τους εσκεμμένα, λες και είναι στο χέρι μας.

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Το κράτος και η πολιτεία θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να ανανεώσουν τον στόλο των ασθενοφόρων, ενισχύοντας παράλληλα το ΕΚΑΒ. Έχουμε φτάσει στα όρια μας» τονίζει ο Χαράλαμπος Κουλέτας.

Δυσλειτουργία και στα νοσοκομεία

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο ΕΚΑΒ ενισχύεται και από την δυσλειτουργία και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία. «Όταν ένα νοσοκομείο δεν έχει κρεβάτια ή δεν έχει γιατρούς με την ανάλογη ειδικότητα ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τους μεταφέρουν, όμως την ίδια στιγμή επιβαρύνονται τα οχήματα χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούμε με λιγότερο στόλο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κάλυψη των περιστατικών». Παράλληλα υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικών υλικών. Ο κ. Κουλέτας τονίζει:

«Πληρώνουμε από την τσέπη μας τα γάντια και ότι άλλο μπορεί να λείπει, ενώ έχουμε φτάσει σε σημείο πολλές να βάζουμε από την τσέπη μας για τα συνεργεία όταν τα οχήματα παθαίνουν βλάβες. Κάτι πρέπει να γίνει…».

patrasevents.gr