Πάτρα: Καταγγελία του συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών για τις διαθέσεις καθηγητών στα Δ.ΙΕΚ

Επίθεση εξαπολύει ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Πάτρας, όσον αφορά στις υποχρεωτικές διαθέσεις καθηγητών στα Δ.ΙΕΚ, μιλώντας για προσπάθεια του υπουργείου να μπαλώσει τα χιλιάδες κενά, με τεχνητό τρόπο, σε βάρος της δημόσιας παιδείας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Υπουργείο για να μπαλώσει τα χιλιάδες κενά που έχει αφήσει στα Δημόσια ΙΕΚ, συγχωνεύει και κλείνει τμήματα των ΕΠΑΛ, δημιουργώντας έτσι με τεχνητό τρόπο πλεονάζoν προσωπικό που μετακινείται υποχρεωτικά από περιοχή σε περιοχή.

Στο Νομό Αχαΐας μέχρι σήμερα έχουν κλείσει το τμήμα Οδοντοτεχνικής στο 9ο ΕΠΑΛ και το τμήμα Οχημάτων στο 5ο Εσπερινό, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης έκανε γνωστό ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι και το κλείσιμο και άλλων τμημάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι μαθητές, μετά από δυο μήνες μαθημάτων, να πρέπει να αλλάξουν ειδικότητα ή να σταματήσουν το σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων που κλείνουν οδηγούνται μαζί με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, μέσω τις κινητικότητας, στα Δ.Ι.Ε.Κ.

Η κυβέρνηση αφού άφησε κλειστά τα δημόσια ΙΕΚ για δυόμισι μήνες οδηγώντας πολλούς σπουδαστές στα ιδιωτικά ΙΕΚ, τώρα για να σώσει τα προσχήματα φτάνει στο σημείο να κλείνει τμήματα τις τεχνικής εκπαίδευσης για να τα στελεχώσει.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –  ΑΝΕΛ εφαρμόζει, βασιλικότερη του βασιλέως, την αντεργατική νομοθεσία περί “κινητικότητας” των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγχρόνως αφήνει σε ισχύ τις ρυθμίσεις του νόμου για το “νέο λύκειο”, που για τα ΕΠΑΛ προβλέπει ανά πενταετία αναδιάρθρωση (βλ. κατάργηση) ειδικοτήτων και τμημάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.

Οι συγκεκριμένες πρακτικές που εγκαινιάστηκαν, αλλά και οι γενικότερες κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τα τμήματα και τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ, είναι απαράδεκτες και δεν πρέπει να τις επιτρέψουμε!

Την ίδια στιγμή οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν μαθήματα σε εξαντλητικά ωράρια (15.00-22.00 ωράριο πλήρους λειτουργίας, πενθήμερο και Σάββατο (!!!), όπως επίσης και σε διακοπές Χριστουγέννων) με μεγάλη πιθανότητα να επεκταθεί το ωράριο και πριν τις 15.00. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει αρκετούς από όσους δουλεύουν τα πρωινά, να επιλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και τη σχολή τους, ενώ τους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους χωρίς να διασφαλίζει κανείς τις υπερωρίες τους (!!!)

Απαιτούμε:

 

  • Να μη συγχωνευτεί ή να κλείσει κανένα τμήμα ΕΠΑΛ!
  • Να επαναλειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα που καταργήθηκαν.
  • Να μη μετακινηθούν υποχρεωτικά συνάδελφοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς τη θέληση τους.
  • Οποιαδήποτε διάθεση εκπαιδευτικού στα ΔΙΕΚ να γίνει με πλήρη διαφάνεια, με την επίβλεψη των ΠΥΣΔΕ και κατόπιν αιτήσεως του ιδίου.
  • Η αναπλήρωση των χαμένων ωρών στα ΙΕΚ να γίνει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μη βάζει  επιπλέον εμπόδια στους σπουδαστές, στις σπουδές, την εργασία τους, τη ζωή τους και εξαντλητικά ωράρια για εκπαιδευτικούς και σπουδαστές.
  • Να ανοίξουν τώρα όλα τα Δημόσια ΙΕΚ με κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό και μαζικούς διορισμούς.»
Σχόλια:

more recommended stories