Καμία  ανησυχία δεν θα πρέπει να προκαλεί στους Πατρινούς η εντολή που έλαβε η τοπική Πολιτική Προστασία από την Γενική Γραμματεία της υπηρεσίας για να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τσουνάμι στον Πατραϊκό, μετά τον δυνατό σεισμό που έγινε στη Λευκάδα.

Πρόκειται για μία τυπική εντολή, όπως διαβεβαιώνουν, οι άνθρωποι της τοπικής πολιτικής προστασίας που δίνεται κάθε φορά μετά από έναν δυνατό σεισμό και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού πάνω στο όλο ζήτημα.

Η ενεργοποίηση του ρήγματος της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σεισμολόγοι, δεν έχει καμία σχέση με το ενδεχόμενο πρόκλησης τέτοιων φαινομένων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο ζήτημα συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να πραγματοποιηθεί τσουνάμι στον Πατραϊκό.

Στην περιοχή μας, κάποιες απειροελάχιστες πιθανότητες για ένα τέτοιο φαινόμενο, (μικρής όμως κλίμακας), σύμφωνα πάντα με τις έρευνες των επιστημόνων, συγκεντρώνει η θάλασσα του Κορινθιακού.

Για τον λόγο αυτό θα τοποθετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε έκταση του Λιμενικού Ταμείου Αιγίου μία νέα πειραματική συσκευή χαμηλού κόστους.  Η συσκευή αυτή θα καταγράφει την στάθμη της θάλασσας, που θα προειδοποιεί έγκαιρα για το ενδεχόμενο επερχόμενου τσουνάμι.

Πρόκειται για την συσκευή που κατασκεύασαν επιστήμονες του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center-JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Να σημειωθεί ότι ήδη οι πρώτες τέσσερις συσκευές εγκαταστάθηκαν τον Οκτώβριο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, από δύο σε κάθε χώρα.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν άλλες 16 στη Μεσόγειο και μία από αυτές θα τοποθετηθεί στο Αίγιο από το JRC και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

patrasevents