Πάτρα – Αίγιο – Kάτω Αχαγιά τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Ο κύβος για τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας στην Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή ερρίφθη. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το patrastimes το πονηρό σημείο στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη στην αιρετή περιφέρεια και τους Δήμους, βρίσκεται σε μία πρόταση στην οποία τονίζεται πως οι χώροι οι οποίοι θα προταθούν  πρέπει να βρίσκονται πλησίον των αστικών κέντρων με δυνατότητα πρ΄ποσβασης των προσφύγων και μετακίνησής τους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προς αυτά.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ουσιαστικά στις προθέσεις του υπουργείου είναι η συγκρότηση κέντρων φιλοξενίας στις παρυφές της Πάτρας , του Αιγίου και της Δύμης.

Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο ΚΕΤΧ, ΜΟΜΑ αλλά ακόμα και κτίρια όπως η Π-Π ή η ΑΒΕΞ αποτελούν εν δυνάμει χώροι στους οποίους θα αναπτυχθούν ανοιχτά κέντρα φιλοξενία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως σε επίπεδο πολεοδομικού ιστού Πάτρας το σενάριο που υπάρχει αφορά στη δυνατότητα δημιουργία τριών τέτοιων χώρων στους οποίους θα φιλοξενηθούν από 300 έως 400 άτομα στον καθένα .

Ανάλογος σχεδιασμός αλλά με μικρότερο αριθμός ανοικτών κέντρων φιλοξενίας φαίνεται πως υπάρχει για Αίγιο (2) και – ενδεχομένως – Δύμη (1)

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας

Η δημιουργία πολλών μικρών χώρων φιλοξενίας, σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, προαναγγέλθηκε σε δηλώσεις του στον «Κόσμο» και από  το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας, Γιάννης Λάμπρου.

«Δεν μιλάμε για hot spots, αλλά για κέντρα φιλοξενίας ανοιχτού τύπου, στα οποία θα διαμείνουν ταυτοποιημένοι πρόσφυγες, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Υπάρχουν τέτοιοι χώροι και στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας. Είναι κρίμα να υπάρχουν και να μην μπορούμε να φιλοξενήσουμε ανθρώπους που υποφέρουν. Το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να επιμεριστεί σε όλη τη χώρα και να είμαστε όλοι αλληλέγγυοι», προσέθεσε ο κ. Λάμπρου.

«ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ»

Την αδιαπραγμάτευτη θέση της για την παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιβεβαίωσε χθες, μετά από συνεδρίασή της η Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μουζάλας πρέπει να συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού, αλλά και στη χώρα.

«Πιστεύουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική και εντός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και οι ισχυρές φωνές για παραμονή του», υποστήριξε επιπροσθέτως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Η αντίδραση της περιφέρειας

Το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά χώρους για τους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα», δήλωσε εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

«Πρέπει όλοι να πράξουμε το καθήκον μας, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, αλλά υπό ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προϋποθέσεων και κανόνων, το οποίο δεν θα αδικεί ούτε τις τοπικές αρχές, ούτε τους πολίτες, αλλά ούτε και τους πρόσφυγες.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κρατηθούν μακριά από το λιμάνι της Πάτρας, για να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα του παρελθόντος. Το λιμάνι πρέπει άμεσα να θωρακιστεί και να χρησιμοποιηθεί επιτέλους το «σκάνερ», το οποίο θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την είσοδο εντός της λιμενική ζώνης, όσων θέλουν να εισχωρήσουν», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.

«Στη βάση των παραπάνω, δεν συμφωνούμε βεβαίως στη διαμόρφωση χώρων φιλοξενίας στην παλιά «ΑΒΕΞ», στην Πειραϊκή Πατραϊκή. Πρέπει αυτοί οι χώροι να διαμορφωθούν μακριά από το λιμάνι, με όλους όμως του απαραίτητους κανόνες ανθρώπινης διαβίωσης», προσέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Σχόλια:

more recommended stories