«Κληρώνει» στην Πάτρα κέντρο 1.000 προσφύγων. Σκέψεις και γι αυτό το παλιό εργοστάσιο – Τι λέει η Περιφέρεια

Το θέμα της δημιουργίας χώρων προσωρινής υποδοχής μεταναστών σε όλη τη χώρα άνοιξε διάπλατα χθες ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, επιβεβαιώνοντας τα όσα… προσπαθούν τα διαψεύσουν άλλοι υπουργοί της Κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα.

Με τα καραβάνια των προσφύγων να καταφθάνουν καθημερινά κατά χιλιάδες στον Πειραιά και πολλοί από αυτούς να μεταβαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν χθες να κλείσουν τα σύνορα, περιορίζοντας τη ροή των μεταναστών που μπορούν να περνούν σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

«Λίγο-πολύ τα πράγματα είναι καλά», είπε χθες στο Μega ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στο πώς γίνεται η διαχείριση της κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά τις τελευταίες ημέρες και προέβλεψε… χάος στην περίπτωση που δεν πεισθούν οι πρόσφυγες πως με τα σύνορα κλειστά, δεν έχει νόημα να κατευθύνονται όλοι προς την Ειδομένη.

Ο κ. Δρίτσας είπε ακόμα ότι «είναι σε εξέλιξη μια σειρά πρωτοβουλίες και έχουν δρομολογηθεί για τη διαμόρφωση νέων χώρων προσωρινής διαμονής» ώστε να… αποφευχθεί το «χάος».
«Εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε ενδιάμεσες λύσεις ώστε να μην συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα Διαβατά ή στην Ειδομένη, τότε πραγματικά θα έχουμε χάος. Για να μην έχουμε χάος, χρειάζονται -να το πω έτσι επιχειρησιακά- δράσεις ανάσχεσης, οι οποίες δεν μπορεί να είναι κατασταλτικές. Είναι χώροι προσωρινής διαμονής».

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι προσανατολισμένοι για να φύγουνε προς τα βόρεια σύνορα. Χρειάζεται μια διαδικασία, προσπαθούμε να την κάνουμε όσο πιο σύντομα, ήδη το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκδώσει σημαντικό αριθμό προκηρύξεων σε πολλές γλώσσες από αυτές που μιλούν οι άνθρωποι αυτοί και τους δίνουμε οδηγίες. Τους εξηγούμε τι συμβαίνει, πού έκλεισαν τα σύνορα, ποιες δυνατότητες υπάρχουν, ότι δεν έχει κανένα νόημα να πάνε προς την Ειδομένη, ότι οι ελληνικές αρχές -είτε η Αστυνομία, είτε το Λιμενικό, είτε οι άλλες Αρχές- μπορούν να τους βοηθήσουν και για τη σίτιση και για τη διαμονή και για τις οδηγίες για την πραγματικότητα και τους ζητάμε να τους εμπιστευτούν» πρόσθεσε.
Η Αχαΐα

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας όσο και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος διαρρέουν εδώ και αρκετές μέρες ότι «δεν υφίσταται ζήτημα δημιουργίας χώρου υποδοχής προσφύγων κοντά σε κατοικημένη περιοχή», οι πληροφορίες που φέρουν την Κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως χώρους και στην ευρύτερη περιοχή (σχετικά) κοντά στο λιμάνι της Πάτρας.
Ενας από τους χώρους που φαίνεται να έχουν εξεταστεί είναι η περιοχή του Δρεπάνου, όπου και κατά το πρόσφατο παρελθόν (2008) είχε τεθεί ζήτημα δημιουργίας χώρου υποδοχής, όταν Κούρδοι και Αφγανοί είχαν κατακλύσει το λιμάνι της Πάτρας.

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή και τις προβλέψεις περί… χάους του κ. Δρίτσα, μιλούν για μια δομή και στην περιοχή, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1.000 άτομα σε οργανωμένη έκταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό εξέταση είναι το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ στο Δρέπανο που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και έχει εγκαταλειφθεί.
Πρόκειται βέβαια για μια από τις σκέψεις που έχουν ακουστεί, μετά την προσωρινή εγκατάλειψη των λύσεων που έχουν επίσης πέσει στο τραπέζι (Καμάρες και πρώην ΜΟΜΑ στο Σούλι) λόγω της γειτνίασής τους με τα αστικά κέντρα του Αιγίου και των Πατρών.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, η φιλοξενία ενός τέτοιου αριθμού προσφύγων σε συγκεκριμένο χώρο, απαιτεί μια σειρά υποδομές και δίκτυα που είναι δύσκολο να φτιαχτούν εκεί.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το θέμα μπαίνει πλέον πιεστικά και αυτό που προσμετράται είναι και οι πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να εγερθούν τόσο εκεί όσο και σε άλλους χώρους που μπορεί να προταθούν.
Αγνοια δηλώνει πάντως για τους σχεδιασμούς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

“Δεν έχουμε ενημέρωσει από κανέναν και για τίποτα” ήταν η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου,  για την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες και αφορούν στη δημιουργία κέντρου φύλαξης προσφύγων στις πρώην εγκατατάστασεις της “Αμιαντίν” στο Δρέπανο.

Μάλιστα ο κ. Αλέξοπουλος επεσήμανε πως “δεν θα πάμε και γυρεύοντας, εάν θέλουν ας μας ενημερώσουν”.

Σχόλια:

more recommended stories