Παράπονα υπάρχουν από αρκετούς Πατρινούς για τις οχλήσεις που δέχονται από ομάδες μαρτύρων του Ιεχωβά που τους καλούν να γνωρίσουν τον Θεό, έχοντας όμως σαν απώτερο στόχο, όπως καταγγέλλουν, να τους προσηλυτίσουν στην αίρεσή τους.

Η επιστολή της Ιωάννας Γ. για το όλο ζήτημα είναι χαρακτηριστική: «Παραμονές τους πολιούχου των Πατρών, Αγιου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλητου, επέλεξαν για να “κτυπήσουν”, οι θρασείς και ανόητοι Χιλιαστές, ή αλλιώς μάρτυρες του Ιεχωβά ή αλλιώς τα πιόνια της εταιρείας «Σκόπια και Ξύπνα» θέτοντας στους ορθοδόξους χριστιανούς το ερώτημα εάν υπάρχει ζωή μετά θάνατον ή αν μπορούν να ξαναζήσουν οι πεθαμένοι.

Ερωτούν αυτοί που δεν πιστεύουν στον Κύριο Ιησού Χριστό και στην ανάστασή Του. Ερωτούν αυτοί που όταν πεθαίνουν συγγενείς και φίλοι ούτε πατούν σε Εκκλησία. Ομιλούν αυτοί, που όταν τους χαιρετάς με το Χριστός Ανέστη, δαιμονίζονται. Ομιλούν αυτοί που έχουν ως “πρώτη” φύσης τους την πλάνη, το ψέμα και την διαστροφή της Αλήθειας.

«Καλημέρα σας! Θα θέλαμε πολύ να σας μιλήσουμε για το Θεό». Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να μην τους γνωρίζει: Οι πάντα φιλικοί άνθρωποι που εμφανίζονται δύο-δύο και πηγαίνουν από  πόρτα σε πόρτα για να μιλήσουν με τους κατοίκους για την πίστη τους. Ή αυτοί που στέκονται στο δρόμο και μοιράζουν περιοδικά, όπως η «Σκοπιά» και το «Ξύπνα!».

Αποκαλούν τους εαυτούς τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Ίσως και να τους έβαλες μέσα και να ξεκίνησες μια συνομιλία μαζί τους. Και βέβαια, θα κατάλαβες, ότι αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να γνωρίζουν ένα εδάφιο μέσα από την Βίβλο για κάθε θέμα ή επιχείρημά σας.

Εάν δεχτείς επίσκεψη από τους μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά εσύ δεν την επιθυμείς, γιατί δεν ενδιαφέρεσαι για κάτι τέτοιο, τότε είναι σημαντικό να τους το πεις ξεκάθαρα. Καλύτερα είναι να τους πεις να το καταγράψουν στα χαρτιά τους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι υποχρεώνονται να τηρούν ακριβή αρχεία των επισκέψεων και των συζητήσεών τους.

Κατά συνέπεια, αν δεν επιθυμείς περαιτέρω επισκέψεις, συνήθως οι Μάρτυρες το τηρούν. Αν όμως προσποιηθείς ότι δεν έχεις χρόνο ή δεχτείς κάποια περιοδικά τους, τότε αυτό θεωρείται ενδιαφέρον από μέρος σου και πιθανότατα θα ξανάρθουν να σε βρουν.

Αν σκόπιμα θελήσεις να συνομιλήσεις μαζί τους, γιατί θέλεις να τους δείξεις τα λάθη των Μαρτύρων του Ιεχωβά και να τους καλέσεις να δεχτούν την αληθινή χριστιανική πίστη, τότε επίτρεψέ μου να σου πω:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι δυστυχώς αδύνατο. Οι Μάρτυρες έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για την «υπηρεσία από πόρτα σε πόρτα» και στο πώς να χειραγωγούν τους συνομιλητές τους με εδάφια και προκατασκευασμένα επιχειρήματα, έως ότου να μην έχουν τίποτα περισσότερο να τους αντιτάξουν.

Μόνο εκείνοι που γνωρίζουν πραγματικά απ” έξω κι ανακατωτά τη Βίβλο και έχουν μια καλή θεολογική γνώση, έχουν μια πιθανότητα να τους αντιμετωπίσουν. Πέρα από αυτό, οι Μάρτυρες έχουν τη δεξιότητα να ξεφεύγουν από τις άμεσες ερωτήσεις ή κατηγορίες που τους κάνεις – στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα πάρεις μια ξεκάθαρη απάντηση.

Εάν παρόλα αυτά εξακολουθείς και επιμένεις να έχεις μια συζήτηση μαζί τους, προσπάθησε τουλάχιστον να έχεις ένα δεύτερο άτομο μαζί σου που να έχει καλή γνώση της Αγίας Γραφής, έτσι ώστε να μη πρέπει να τους αντιμετωπίσεις μόνος σου. Έτσι, έχεις μια καλύτερη πιθανότητα στη συζήτηση – οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν πάνε χωρίς λόγο δύο-δύο.

Καλύτερα θα είναι να ενημερωθείς καλά εκ των προτέρων και να διαβάσεις τα εδάφια που χρησιμοποιούν στη Βίβλο μας και στην Μετάφραση των Μαρτύρων του Ιεχωβά για να δεις τις διαφορές. Ειδικά, αν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη Σκοπιά ή άλλα κείμενα/βιβλία τους, τότε θα έχεις βρει καλές αφετηρίες για κρίσιμες ερωτήσεις.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγεις, είναι, να ξεκινήσεις μια «κοινή συμμελέτη της Βίβλου» με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Μέσω της χρήσης βιβλιογραφίας που στοχεύει στην αλλαγή της συνείδησης, οι αναγνώστες φτάνουν κάποια στιγμή στο σημείο να πιστεύουν τις θεολογικές δηλώσεις της Σκοπιάς, παρότι οι περισσότερες βιβλικές περικοπές δεν ταιριάζουν».

patrasevents.gr