Η φτώχεια και η εξαθλίωση ταλανίζει την κοινωνία της Πάτρας και αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς πηγαίνοντας στο πολυιατρείο των «Γιατρών του Κόσμου», στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στοpatrasevents.gr η υπεύθυνη συντονισμού του πολυιατρείου της Πάτρας και Κοινωνική Λειτουργός, Έφη Σαμαντά, πάνω από 130 άτομα την εβδομάδα απευθύνονται σε μόνιμη βάση στους «Γιατρούς του Κόσμου», προκειμένου να εξασφαλίσουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, αλλά και ιατρική περίθαλψη.

Η μεγάλη όμως διαφορά σε σύγκριση με παλιότερα είναι ότι ο κόσμος αυτός που απευθύνεται στο πολυιατρείο, δεν είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, αλλά αποτελεί γηγενή πληθυσμό της Πάτρας. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πλέον δεν έχουν τα χρήματα για να ανταπεξέλθουν σε βασικές τους ανάγκες.

«Το μεταναστευτικό κύμα στην Πάτρα έχει μειωθεί, όμως στο πολυιατρείο μας υπάρχει σημαντική αύξηση του ντόπιου πληθυσμού που έχει μεγάλη ανάγκη από βοήθεια. Η αύξηση αυτή είναι αισθητή και συνεχής. Πλέον έχουμε φτάσει να στηρίζουμε ολόκληρες οικογένειες» τονίζει στο patrasevents.gr η Έφη Σαμαντά.

Η φτώχεια στην Πάτρα μεγαλώνει όμως οι «Γιατροί του Κόσμου» είναι πάντα εδώ! (pics)

Ο ρόλος έτσι του πολυιατρείου έχει αλλάξει, μέσα από τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τις κοινωνικές συνθήκες.

Πέρα από την ιατροφαρκαμευτική περίθαλψη και τα φάρμακα, οι «Γιατροί του Κόσμου» παρέχουν δύο φορές την εβδομάδα σε αρκετές οικογένειες και άτομα, επισιτιστικό πακέτο που περιλαμβάνει παιδικές τροφές, γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Όμως και στον τομέα των φαρμάκων οι ανάγκες έχουν αυξηθεί: «Εκτός από ανασφάλιστα άτομα που δεν μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο ιατρείο, έρχονται και ασφαλισμένοι με αίτημα παροχής φαρμάκων καθώς δεν τους περισσεύουν τα χρήματα για να πληρώσουν την συμμετοχή» τονίζει η κ. Σαμαντά.

Και όλα αυτά την στιγμή που πολλά από τα άτομα και τις οικογένειες που απευθύνονται στους «Γιατρούς του Κόσμου» δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους για είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Έτσι, ένας ακόμα τομέας προστέθηκε στις «αρμοδιότητες» του ιατρείου, προκειμένου να προσφέρει την καλύτερη δυνατή βοήθεια.

Η υπεύθυνη συντονισμού του πολυιατρείου πάντως επισημαίνει: «Οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται, παρά το γεγονός ότι έχουμε σημαντική βοήθεια από χορηγίες και προσφορές Πατρινών εταιριών, ιδιωτών και οικογενειών. Η ζήτηση, όμως, είναι μεγάλη, εξαιτίας των αυξανόμενων αναγκών και έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν αρκετές ελλείψεις».

Η φτώχεια στην Πάτρα μεγαλώνει όμως οι «Γιατροί του Κόσμου» είναι πάντα εδώ! (pics)

Ανοίγει Υπηρεσία Ασύλου στην Πάτρα

Στο μεταξύ αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το πολυιατρείο των «Γιατρών του Κόσμου» μεταφέρθηκε από την Καποδιστρίου στην Παναχαϊκού 50 (1ος όροφος).

Ο λόγος είναι ότι μέχρι τα τέλη του 2015 το πολυιατρείο θα συστεγαστεί με τηνΥπηρεσία Ασύλου που θα ανοίξει στο κτίριο της Καποδιστρίου, όπου ήταν οι Γιατροί του Κόσμου. Πρόκειται για μία υπηρεσία που λειτουργεί στο πλαίσιο της διεθνούς προστασίας, για τους αλλοδαπούς και η οποία δίνει την δυνατότητα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να εξασφαλίσουν ένα άσυλο για όσο καιρό μείνουν στην ελληνική επικράτεια.

Η νέα υπηρεσία που θα λειτουργήσει στην Πάτρα, φανερώνει τις εκτιμήσεις για την αύξηση που θα υπάρξει στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτηματους επόμενους μήνες στο λιμάνι της πόλης.

Σε περίπτωση, δηλαδή, που οι γειτονικές χώρες κλείσουν τα σύνορα τους, το λιμάνι της Πάτρας θα αποτελέσει σημείο προσέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, άρα χρειάζεται από τώρα η κατάλληλη προετοιμασία για την προστασία των ανθρώπων αυτών. Ήδη υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από ενδιαφερόμενους μετανάστες.

Η φτώχεια στην Πάτρα μεγαλώνει όμως οι «Γιατροί του Κόσμου» είναι πάντα εδώ! (pics)

Οι ετοιμασίες για το «Δέντρο της Αγάπης»

Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι «Γιατροί του Κόσμου» ετοιμάζονται για να προχωρήσουν στην διοργάνωση – εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός από τον φορέα και η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Μιλάμε για το «Δέντρο από Γάλα» ή διαφορετικά το «Δέντρο της Αγάπης»μία εκδήλωση που χαρίζει απλόχερα την αγάπη στους συνανθρώπους μας και περνάει στις καρδιές μας το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Μία εκδήλωση που φέτος οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη να γίνει περισσότερο από ποτέ. Στην Πάτρα το «Δέντρο από Γάλα» θα σχηματιστεί στις 18 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Γεωργίου.

«Ζητούμε την στήριξη του κόσμου» τονίζει για το θέμα η Έφη Σαμαντά. «Είναι μία εκδήλωση που πλέον όλοι μας γνωρίζουμε και αυτό που ζητούμε είναι να φέρει ο καθένας έστω και ένα κουτί με γάλα ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα μας, σε μία εποχή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βοήθεια, στήριξη, αγάπη και αλληλεγγύη».

Η φτώχεια στην Πάτρα μεγαλώνει όμως οι «Γιατροί του Κόσμου» είναι πάντα εδώ! (pics)Η φτώχεια στην Πάτρα μεγαλώνει όμως οι «Γιατροί του Κόσμου» είναι πάντα εδώ! (pics)Η φτώχεια στην Πάτρα μεγαλώνει όμως οι «Γιατροί του Κόσμου» είναι πάντα εδώ! (pics)
patrasevents