Επίγεια χάραξη προκρίνει η μελέτη του ΟΣΕ για τη γραμμή από Ρίο μέχρι Πάτρα – Κατά της πρότασης έχει ταχθεί η δημοτική Αρχή

Την επίγεια διέλευση του τρένου για την γραμμή από το Ρίο μέχρι και το λιμάνι της Πάτρας προτείνει η προμελέτη του ΟΣΕ, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι και αναμένεται να τεθεί, από την ΕΡΓΟΣΕ σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Υπενθυμίζεται, ότι η δημοτική Αρχή του Κώστα Πελετίδη, έχει ταχθεί σθεναρά κατά της επιφανειακής διέλευσης μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της προμελέτης του ΟΣΕ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το  ypodomes.com. Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Η προμελέτη προτείνει την αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής από το Ρίο μέχρι το Λιμένα Πάτρας, από μονή μετρική που είναι σήμερα σε διπλή συνδυασμένου εύρους και με ηλεκτροκίνηση. Η φράση ¨συνδυασμένου εύρους” είναι το κλειδί της προμελέτης καθώς σημαίνει πως αυτή η νέα διπλή γραμμή θα έχει τη δυνατότητα να δέχεται και τα σημερινά μετρικά τρένα αλλά και τα σύγχρονα κανονικού πλάτους και ηλεκτροκίνητα.

Με λίγα λόγια η προμελέτη του ΟΣΕ έχει ως κύριο μέλημα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των έργων να μην σταματήσει την λειτουργία του ο πολύ πετυχημένος Προαστιακός Πάτρας, ένα αίτημα που ήταν σχεδόν καθολικό στην περιοχή.

Αυτό πως θα επιτευχθεί; Ταυτόχρονα όταν θα κατασκευάζεται η νέα δεύτερη γραμμή θα διατηρηθεί η παλιά μονή σημερινή γραμμή για να λειτουργεί ο Προαστιακός. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης γραμμής, θα περάσει ο Προαστιακός στην νέα γραμμή και τα έργα θα συνεχίσουν στην αντικατάσταση της παλιάς μετρικής γραμμής.

Στην προμελέτη περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των σταθμών (Αγυιάς, Παναχαϊκή, Άγιος Διονύσιος, Επιλημένιος Σταθμός) και στάσεων στο τμήμα μήκους περίπου 5χλμ ενώ για το σταθμό Άγιος Διονύσιος υπάρχει η πρόταση για δημιουργία ενός μεγάλου κεντρικού σταθμού αντάξιου της πόλης που θα διαθέτει 4 αποβάθρες. Όλοι οι σταθμοί θα διαθέτουν πάρκινγκ και θα είναι απόλυτα προσβάσιμοι από τα ΑΜΕΑ. Η κατάληξη της γραμμή θα είναι στο παλιό λιμάνι στον Άγιο Νικόλαο.

Όσον αφορά τις ισόπεδες διαβάσεις οι περισσότερες θα διατηρηθούν και προβλέπεται σε κάποιες ανισοπεδοποίηση. Το κόστος δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα αλλά σίγουρα κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη πρόταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, ενώ περιέχει και το σημαντικό γεγονός πως απουσία σημαντικών τεχνικών έργων η λύση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Πάτρα να φέρει το σύγχρονο δίκτυο και τρένο σε χρόνο πολύ μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Τώρα η προμελέτη θα περάσει στην ΕΡΓΟΣΕ για να υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής με στόχο να υπάρξει μία συναινετική λύση που να καλύπτει όλες τις πλευρές προκείμενου το έργο να περάσει στις μελέτες, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί με το χρονικό πλαίσιο να μας οδηγεί στο 2022.

Άγνωστη είναι η αντίδραση του Δήμου που ως γνωστόν ζητά περιμετρική διέλευση από την πόλη, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αναζητά επειγόντως λύσεις αλλά και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας που πιέζει για να βρεθεί η καλύτερη λύση για την πόλη ενώ ενδιαφέρεται και για τη σύνδεση του τρένου με το νέο λιμάνι με στόχο τις εμπορευματικές μεταφορές.»

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η δημοτική Αρχή της Πάτρας έχει καταγγείλει την επιφανειακή διέλευση του τρένου, τονίζοντας πως με τη λύση αυτή θα διχοτομηθεί από τους μαντρότοιχους η πόλη.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, και τον Υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε τονίσει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι: «Επιμένουμε στη θέση μας, είμαστε αντίθετοι στην επιφανειακή διέλευση μέσα από τον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή είναι προσανατολισμένη και συνεχίζει να διεκδικεί την περιμετρική διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα, με κάθετη σύνδεση του Λιμανιού στο ύψος της ιδιοκτησίας του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε., και στη Βιομηχανική Ζώνη.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε την συνέχιση και την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου, από Κάτω Αχαΐα  μέχρι Ψαθόπυργο ή και Αίγιο, με πυκνές στάσεις, που δεν προβλέπονται από τις υπάρχουσες μελέτες, και σύνδεσή του με τη σιδηροδρομική γραμμή».

Σχόλια:

more recommended stories