Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Υποτονική η κίνηση στην πασχαλινή αγορά – Στα περυσινά επίπεδα

Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Υποτονική η κίνηση στην πασχαλινή αγορά – Στα περυσινά επίπεδα

Yποτονική, στα περυσινά περίπου επίπεδα, κινήθηκε η αγορά την εορταστική περίοδο του Πάσχα στην Πάτρα. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, η μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, οι φήμες για «κλείσιμο των τραπεζών» και οι επικείμενες ενδιάμεσες εκπτώσεις, είναι οι λόγοι που επηρέασαν την αγοραστική κίνηση, και συνέβαλαν στην στασιμότητα της αγοράς.

Οπως αναφέρει ο ΕΕΣΠ: «Σχετικά με την κίνηση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα ενημερώνουμε ότι κυμάνθηκε στα περυσινά επίπεδα με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την επιχείρηση και τα είδη εμπορευμάτων. Επισημαίνουμε τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην στασιμότητα της αγοράς:

  1. Η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι βασικός παράγοντας που έκανε τους καταναλωτές διστακτικούς να προβούν σε αγορές και αρκέστηκαν μόνο στα απαραίτητα.
  2. Η έντονη φημολογία από «γνωστούς κύκλους» ότι: κλείνουν οι τράπεζες, δεν υπάρχουν χρήματα για συντάξεις, κουρεύονται οι καταθέσεις κ.ά. που δημιουργούσαν «κακό» κλίμα για την αγορά και
  3.  Συνέπεσε η εορταστική περίοδος του Πάσχα, με την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων που δημιούργησε αναμονή καλύτερων τιμών.

Θέση του ΕΕΣΠ που έχει την πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας και του Συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν προσφέρουν κανένα όφελος ούτε για τον καταναλωτή ούτε για τις επιχειρήσεις. Ο νόμος 4177/13 αποσκοπούσε:

  1. Στο να περάσει ο υπουργός κος Χατζηδάκης τις 7 Κυριακές που στην πορεία έγιναν 52 με αποτέλεσμα τα τριτοβάθμια όργανα ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ κ.ά. να καταφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας και
  2. Αποτελούν «δώρο» για ορισμένα πολυκαταστήματα να πωλούν είδη που έχουν παράξει ειδικά για τις εκπτώσεις χαμηλότερης ποιότητας.

Επομένως ο καταναλωτής πρέπει να κάνει την έρευνά του πριν προβεί σε αγορές και να προτιμήσει τα τοπικά Πατρινά καταστήματα.

Για την Κυριακή 8/5  θέση του Συλλόγου μας παραμένει η θεσμοθέτηση 2-3 Κυριακών, των κατ΄ έθιμο και παράδοση και όχι το άνοιγμα της αγοράς 52 Κυριακές. Το παραπάνω αίτημα θα επανέλθει αμέσως μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, φορολογικού, κόκκινα δάνεια με τα γνωστά αιτήματα του εμπορικού κόσμου που έχουν κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση.

-Λειτουργία της αγοράς (εκπτώσεις, προσφορές, outlet, Κυριακάτικη αργία)

-Παρεμπόριο (καταπολέμηση)

-Εμπορική πολεοδομία (εγκατάσταση πολυκαταστημάτων)

Θα είναι το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων.

Ιδιαίτερα την Κυριακή 8/5 καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου απέναντι στα όποια σχέδια της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση κλπ είναι ιδιαίτερα επίκαιρα  μιας και θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Επιπλέον να δοθεί μια μαζική απάντηση στους «δανειστές-τοκογλύφους» με την ευκαιρία του Eurogroup την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016. Επειδή θα γίνουν  συγκεντρώσεις-πορείες στο κέντρο της πόλης την Κυριακή το πρωί καλούμε τους συναδέλφους εμπόρους να συμμετέχουν μαζικά.»

Σχόλια:

more recommended stories