Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών να πέρασε (έχει καθιερωθεί η 25η Νοεμβρίου), όμως το όλο φαινόμενο, όχι μόνο υπάρχει και παραμένει επίκαιρο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις.

Εκατοντάδες γυναίκες της Πάτρας και της Αχαΐας έχουν υποστεί το μαρτύριο της βίας, μέσα στις οικογένειές τους, αλλά και εκτός αυτών, με τις περισσότερες από αυτές να βιώνουν την άσχημη αυτή εμπειρία τους, στο καθεστώς της σιωπής και της σιγής. Το όλο φαινόμενο και η αυξητική τάση που παρουσιάζει, συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες κρίσης της εποχής, την ανεργία, το άγχος, την φτώχεια και την μιζέρια που βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΙ Πάτρας, τον περασμένο χρόνο είχε καταγραφεί αύξηση τέτοιων περιστατικών κατά 20%, ενώ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι φέτος το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η βία που έχουν υποστεί οι γυναίκες αυτές είναι διαφόρων μορφών, σωματική, λεκτική, σεξουαλική, αλλά και ψυχολογική, ενώ αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι τα περισσότερα θύματα έχουν από μέτριο έως ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο και είναι σε έγγαμη κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας, εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ/ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

patrasevents