Βολές της Εκκλησίας κατά της Κυβέρνησης και των Δήμων για την καύση των νεκρών- Δεν κάνει πίσω ο Πελετίδης

Η καύση των νεκρών αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Με το θέμα ασχολήθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η οποία καυτηρίασε για άλλη μια φορά την απόφαση της Kυβέρνησης να προωθήσει την καύση των νεκρών και έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον τρόπο που τελείται η καύση των νεκρών.

Παράλληλα άσκησε κριτική και στους δημάρχους που έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, μεταξύ των οποίων είναι και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Το απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΔΙΣ για τους Δήμους, είναι στην ίδια φιλοσοφία με την επιστολή που έστειλε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στον Κώστα Πελετίδη, ζητώντας του να μην προχωρήσει στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

Συγκεκριμένα το διοικητικό σώμα της Εκκλησίας, αναφέρει για τους δημάρχους:

«Δυστυχώς ορισμένοι Δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν την λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας, ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής, θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση.

Μεθοδολογία ακρωτηριασμού δηλαδή, αντί θεραπείας του προβλήματος, που διαιωνίζεται εκβιαστικά υπέρ της αποτέφρωσης, ώστε η τελευταία να διαφημίζεται ως δήθεν αξιοπρεπής για τον νεκρό και λιγότερο δαπανηρή ή μακάβρια για τους οικείους. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας μέριμνα για τον ορθόδοξο Λαό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.»

«Ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη»

Η ΔΙΣ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο καύσης των νεκρών, αναφέροντας ότι τα σώματα των νεκρών όταν εξέρχονται από τον κλίβανο, θρυμματίζονται στο μίξερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αντιμετωπίζει τους νεκρούς ως «στερεά απόβλητα».

thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories