Έντεκα τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού (4 τα νέα)- Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα “πρωταγωνιστεί” στα 2 από αυτά – Γοργόνα η Βασίλισσα

Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί όπως είναι φυσικό, αυτό το διάστημα, στο Καρναβαλικό συνεργείο του Δήμου Πατρέων, στο Πετρωτό, καθώς σε 15 μέρες θα πρέπει όλα τα άρματα να είναι στην εντέλεια για τις δύο μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου σαββατοκύριακου της αποκριάς 12 και 13 Μαρτίου 2016.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Πατρινό καρναβάλι» Νίκος Χρυσοβιτσάνος μιλώντας στο thebest.gr, ανέφερε πως τα φετινά άρματα που θα παρελάσουν φτάνουν σε αριθμό τα 11, από τα οποία τα 4 είναι καινούρια. Το βασικό που όπως κάθε χρόνο είναι του βασιλιά καρνάβαλου και θα φέρει την υπογραφή του αρκετά καλού γνώστη του αντικειμένου Πέτρου Βρυώνη (ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει πολλά εντυπωσιακά άρματα καρνάβαλων κατά το παρελθόν) όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, θα σχολιάζει την πλουτοκρατία.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοβιτσάνος, το νόημα της σάτιρας του φετινού βασιλιά καρνάβαλου έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός πως παρά τα μνημόνια, την οικονομική κρίση και τα άλλα προβλήματα που μας έχουν πλακώσει, η πλουτοκρατία έρχεται και σαρώνει και πως παρά την μείωση μισθών και την γενικότερη ύφεση και λιτότητα, κάποιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν!

«Το εντυπωσιακό στοιχείο στις καρναβαλικές δημιουργίες του Πέτρου Βρυώνη δεν είναι τόσο το μέγεθος και οι διαστάσεις ή η καλλιτεχνική του άποψη, όσο η προσοχή στην λεπτομέρεια. Θεωρώ απ’ όσο έχω δει πως ο φετινός Βασιλιάς καρνάβαλος θα είναι μία εντυπωσιακή δημιουργία», υπογράμμισε στο thebest.gr, ο κ. Χρυσοβιτσάνος προσθέτοντας πως το κόστος του φετινού άρματος του Βασιλιά καρνάβαλου θα φτάσει περίπου τα 7.000 ευρώ, ένα κόστος που είναι αλήθεια «συγκρατημένο» όταν σε άλλες «ανθηρές» οικονομικά εποχές, άρμα του βασιλιά της Πατρινής αποκριάς που είχε και ειδικούς μηχανισμούς κινήσεων, είχε κοστίσει όπως λέγεται και 60.000 ευρώ!

Τα άλλα τρία νέα άρματα που ετοιμάζει πυρετωδώς και με μεράκι το συνεργείο του Δήμου Πατρέων είναι αυτό της βασίλισσας (15 κοπέλες υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής και η επιλογή και ανακοίνωση της φετινής βασίλισσας αναμένεται να γίνει από τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016) και δύο που θα έχουν έντονο το στοιχείο της πολιτικής σάτιρας και που πάντα συγκεντρώνουν τα περισσότερα φλας των φωτογράφων και τα πλάνα των τηλεοπτικών καναλιών.

Το άρμα της βασίλισσας θα είναι σαν βυθός της θάλασσας και η ίδια η βασίλισσα μάλλον με το κοστούμι που θα φορέσει θα φέρνει σε γοργόνα. Το ένα από τα νέα φετινά πολιτικοσατιρικά άρματα θα δείχνει τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα να είναι καθισμένος σ’ ένα καρότσι σούπερ μάρκετ, το οποίο θα σπρώχνει ένας καπιταλιστής!

Όσο για το δεύτερο έχει και πάλι πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα αυτή τη φορά μαζί με τον Γερμανό υπουργό των οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι μπροστά από ένα τζάκι και να καίνε το ασφαλιστικό σκαλίζοντας τις στάχτες. Σε αυτό το άρμα, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Χρυσοβιτσάνος, δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποιο ακόμα πρόσωπο της πολιτικής επικαιρότητας – έκπληξη (είχε ακουστεί για τον υπουργό κ. Κατρούγκαλο).

Τα υπόλοιπα 7 άρματα του καρναβαλικού συνεργείου του Δήμου θα είναι ανακατασκευές προηγούμενων και άρματα που θα βγουν στην παρέλαση του Καρναβαλιού των Μικρών την Κυριακή 6 Μαρτίου.

Σε ερώτηση του thebest.gr αν θα ήταν δυνατόν έστω την τελευταία στιγμή οι περίπου 15 εργαζόμενοι του συνεργείου (εκ των οποίων οι 5 μόνιμοι και 2 με 12μηνη σύμβαση εργασίας) να προλάβαιναν να φτιάξουν ένα άρμα που να θίγει το τόσο επίκαιρο και σοβαρό θέμα των ημερών, το προσφυγικό, όχι με διάθεση σάτιρας αλλά περισσότερο ως ένα άρμα κοινωνικής καταγγελίας, ο κ. Χρυσοβιτσάνος τόνισε πως πράγματι μέσα από την τέχνη όπως το καρναβάλι μπορεί να βγει και μία κραυγή αγωνίας για θέματα όπως το προσφυγικό, ωστόσο μάλλον ο χρόνος δεν επαρκεί φέτος για τη δημιουργία ενός τέτοιου άρματος.

«Πάντως στην φάση της παντομίμας την περασμένη Τετάρτη στην πλ. Γεωργίου, τα μέλη της κριτικής και γνωμοδοτικής επιτροπής είδαν πως κάποια από τα φετινά καρναβαλικά γκρουπ είχαν εντάξει στα σκετς που παρουσίασαν το προσφυγικό ζήτημα κι αυτό φανερώνει πως ο κόσμος έχει ανησυχίες και τις εκφράζει και μέσα από το καρναβάλι, κάποιο παιχνίδι ή και την στολή του», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Χρυσοβιτσάνος.

Τέλος να προσθέσουμε πως το άρμα με τον Τσίπρα και τον Σόιμπλε αναμένεται σε κόστος να κυμανθεί γύρω στα 3.500 ευρώ.

Ακόμα όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσοβιτσάνος, η Δημοτική αρχή και η Κοινωφελής επιχείρησης δεν επενέβησαν και ο σχεδιασμός, ιδέες και επιλογή των πολιτικών προσώπων που σατιρίζονται ανήκουν στο καλλιτεχνικό τιμ του συνεργείου.

*Στη φωτ. άρμα που σατιρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, από την περσινή παρέλαση του Πατρινού καρναβαλιού.

Επιμέλεια – ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Πηγή: thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories