ΠΑΤΡΑ: Η διαδρομή των Επιταφίων σε 8 κεντρικές ενορίες της πόλης – Κάποιες από τις ενορίες αναμένεται να συναντηθούν

Ξεχωριστή μέρα η Μεγάλη Παρασκευή, μέρα πένθιμη μέσα στην άνοιξη με το «Ω γλυκύ μου έαρ» και το «Αι γενεαί αι πάσαι ύμνον την ταφή σου, προσφέρουσι Χριστέ μου» να ψάλλονται σε κλίμα κατάνυξης από ιερείς και πιστούς, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου.

Το thebest.gr επικοινώνησε με τους υπευθύνους πολλών εκ των ιερών ναών της Πάτρας και παρουσιάζει τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι Επιτάφιοι αλλά και την προετοιμασία που γίνεται για τον στολισμό του Επιταφίου που ξεκινά από την Μ. Πέμπτη το βράδυ.

Στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας και το ναό των Αγίων Αγγέλων, η έξοδος του ιερού Επιταφίου θα γίνει μετά τις 17.30 το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Την περιφορά του κάθε χρόνο πλαισιώνει η Μπάντα της Δημοτικής μουσικής ενώ πλήθος πιστών με αναμμένα κεριά ακολουθεί τον Επιτάφιο και τον Σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού στη διαδρομή εντός του Νεκροταφείου (η πομπή εξέρχεται του κοιμητηρίου, περνάει μέσα από το Ζαβλάνι και στρίβοντας στην οδό Πανεπιστημίου επιστρέφει στο νεκροταφείο).

Στον ιερό ναό του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέου, όπως μας είπε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, η πομπή του ιερού Επιταφίου θα ακολουθήσει τη διαδρομή: οδός Αγίου Ανδρέου, Δημητρίου Γούναρη, Κορίνθου, Παπαφλέσσα και από την οδό Ευμήλου επιστροφή στον ιερό ναό. Στην ακολουθία της Αναστάσεως στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου θα βρίσκεται ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, ο στολισμός του ιερού Επιταφίου είναι πάντα περίτεχνος και φέτος τον στολισμό του έχει αναλάβει το ανθοπωλείο Κουτρούμπα. Η διαδρομή του Επιταφίου, όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο προιστάμενος του ιερού ναού, αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, θα είναι: οδός Μαιζώνος, Κολοκοτρώνη, Αγίου Ανδρέου, Γεροκωστοπούλου, πλατεία Γεωργίου όπου θα ψαλεί δέηση (όπως και στην πλ. Τριών Συμμάχων). Στην Αναστάσιμη Θεία λειτουργία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελιστρίας θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ατλάντα κ.κ. Αλέξιος.

Να αναφέρουμε ακόμα πως συνήθως η πομπή του Επιταφίου της Ευαγγελίστριας σμίγει σε ένα σημείο με τον Επιτάφιο του ι.ναού “Άξιον Εστί” της οδού Βότση και ψάλλεται κοινή δέηση.

Ξεχωριστός όπως κάθε χρόνο και στολισμένος κυρίως με λίλιουμ και ανοιξιάτικα άνθη θα είναι ο Επιτάφιος του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών. Η φετινή διαδρομή, όπως την έχει αναγγείλει ο προιστάμενος του ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, είναι Αλεξίου Υψηλάντου, Δημητρίου Γούναρη, Χαραλάμπη, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου θα ψαλεί δέηση, Ερμού, Κανακάρη, Αλεξίου Υψηλάντου και επιστροφή στον ιερό ναό. Θα ψαλεί δέηση και σε 1-2 ακόμα σημεία της διαδρομής (συνήθως γίνεται στο σημείο της πλατείας στο Μαρκάτο όπου βρίσκεται και η Αστυνομική διεύθυνση) ενώ θα συμμετάσχει μαζί με τους ψάλτες και η τετράφωνος ανδρική χορωδία του ναού που διευθύνει ο μαέστρος Θεόδωρος Χαλκιόπουλος.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών, η διαδρομή του Επιταφίου θα είναι η ακόλουθη: Μητροπολίτου Παρθενίου, Αλεξίου Υψηλάντου, Ζαίμη, Κανακάρη, Ερμού, 25ης Μαρτίου και επιστροφή στον ιερό ναό.

Στον ιερό ναό Παντοκράτορος, όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο π. Περικλής Ρίπισης, η διαδρομή θα είναι η εξής: οδός Παντοκράτορος, πλ. Αγίου Γεωργίου όπου και θα ψαλεί δέηση, μετά οδός Γερμανού, Σωτηριάδου, Δημ. Γούναρη όπου στο σημείο του ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων που ανήκει στην ίδια ενορία θα ψαλεί κοινή δέηση, και μετά Βασιλείου Ρούφου, Ερενστρώλε, Ηλείας, Γερμανού, Μπουκαούρη και επιστροφή στον ιερό ναό. Πρόκειται για μία εντυπωσιακά μεγάλη διαδρομή ενώ ο στολισμός του Επιταφίου που γίνεται με δαπάνες δύο οικογενειών της ενορίας, προβλέπεται εντυπωσιακός με λευκά και κόκκινα άνθη και τα σύμβολα Χ και Ρ που παραπέμπουν στον Ιησού Χριστό.

Στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Πατρών, η διαδρομή θα είναι η εξής: οδός Αγίου Διονυσίου, Καρόλου, Κωνσταντινουπόλεως, θα προηγηθεί δέηση στο σημείο όπου βρίσκεται στον Ερυθρό Σταυρό, Γιαννιτσών, θα ψαλεί δέηση στην πλατεία Αγ. Λαύρας και στη συνέχεια η πομπή του Επιταφίου θα προχωρήσει στην Έλληνος Στρατιώτου, στην Φαβιέρου και επιστροφή στο ναό.

Τέλος στην μεγάλη ενορία της Αγίας Σοφίας η διαδρομή του Επιταφίου θα είναι η ακόλουθη: περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας, οδός Κιλκίς, Κορίνθου, οδός Αγίας Σοφίας και επιστροφή στο ναό.

*H φωτ. είναι από το flashstarsskaipatras.gr.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Πηγή: thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories