Πάτρα: Επιστημονική Ημερίδα με θέμα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Πάτρα: Επιστημονική Ημερίδα με θέμα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Υγεία με έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις – Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα», θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Αγορά Αργύρη», στην οδό Αγ. Ανδρέου και Ζαίμη στην Πάτρα στις 6 το απόγευμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας με κοινωνικούς φορείς της ευρύτερης περιφέρειας που ασχολούνται με την Προαγωγή Υγείας στοχεύοντας στην επαρκή ενημέρωση των πολιτών και στην αποφυγή επιβλαβών συμπεριφορών. Η Ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας γύρω από θέματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την προαγωγή Υγείας με επίκεντρο τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει.

Θα μιλήσουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών, γιατροί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη, την έγκαιρη αντιμετώπιση και τη θεραπεία των αφροδίσιων νοσημάτων.

Η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού κρίθηκε επιβεβλημένη στο πλαίσιο της πρόληψης και μείωσης της μετάδοσης των αφροδίσιων νοσημάτων στην ευρύτερη κοινότητα και την αποφυγή των συνεπειών τους. Παράλληλα θεωρήθηκε αναγκαία η παρέμβαση στην φοιτητική κοινότητα της Πάτρας με στόχο τη λήψη προφυλάξεων, την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ατομικής υγιεινής και τη διαμόρφωση ώριμης συμπεριφοράς απέναντι στο ζήτημα.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι νοσήματα που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κατά τη σεξουαλική επαφή. Μερικά απ’ αυτά μπορούν να μεταδοθούν με απλή σωματική επαφή, ενώ άλλα χρειάζονται πλήρη και στενή σεξουαλική επαφή. Οι ασθένειες που μεταδίδονται με τον τρόπο αυτό αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως. Θεαματική είναι η αύξηση ασθενειών, όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια καθώς επίσης και η μόλυνση από χλαμύδια, τα οποία εκτός των άλλων είναι υπεύθυνα για το 33% των περιπτώσεων στειρότητας στις γυναίκες.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αλματώδη αύξηση των αφροδίσιων νοσημάτων είναι: η αδιαφορία για τους κινδύνους που κρύβει το σεξ χωρίς προφυλάξεις και η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, οι μετακινούμενες ομάδες μεταναστών και τα θύματα trafficking, η εισροή πληθυσμιακών ομάδων από χώρες με χαμηλό υγειονομικό προφίλ, χωρίς υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, η έλλειψη καθαριότητας και υγειονομικής κουλτούρας, κ.α.

Σχόλια:

more recommended stories