Τρεις Πατρινές μητέρες μιλούν για την ομάδα “Η Πάτρα για τα παιδιά” και τους στόχους τους

Πριν από έναν χρόνο περίπου μια ομάδα Πατρινών γυναικών δημιούρ­γησαν την ομάδα «Η Πάτρα για τα παιδιά» με όραμα μια Πάτρα με καθαρούς κοινόχρηστους χώρους κατάλληλους για παιχνίδι, φιλική προς τα παιδιά και τους γονείς. Τρία από τα μέλη μίλησαν στο The Best Kid’s Diary που κυκλοφορεί για το σύλλογο και τις δράσεις του.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Μάγκυ Καμπισοπούλου

Τι λείπει από την πόλη ώστε να γίνει πιο φιλική σε παιδιά και γονείς;

Από την Πάτρα λείπουν οι καθαρές πλατείες, τα ασφαλή παιχνίδια, τα πεζοδρόμια, τα δέντρα. Ακόμα όμως και αυτά που ήδη διαθέτει η πόλη μας είναι σε κακή κατάσταση. Δύο χρόνια τώρα οι κεντρικές πλα­τείες είναι άδειες, χωρίς παιχνί­δια και …περιμένουν τις μελέ­τες να υλοποιηθούν. Μόνο που τα παιδιά μεγαλώνουν… Το Δα­σύλλιο, σαν ένας ωραίος χώρος πρασίνου, είναι αναξιοποίητο, η παιδική χαρά στο Κάστρο είναι κλειδωμένη, στα Ψηλαλώνια η κατάσταση με τους Ρομά έχει ξεφύγει. Όχι και πολύ φιλική πόλη για τα παιδιά νομίζω…

Τι έχει καταφέρει ο Σύλλογος από την ημέρα που δημιουρ­γήθηκε;

Ο Σύλλογος έχει καταφέρει να συσπειρώσει ανθρώπους που θέλουν μια καλύτερη πόλη για τους ίδιους και για τα παι­διά τους. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα, συλλέγουμε ιδέ­ες, προτάσεις και πραγματο­ποιώντας μικρές μέχρι τώρα δράσεις έχουμε καταφέρει να «ακουστούμε»! Είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον θα γίνει ακόμα πιο ηχηρή η παρουσία μας. Μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία μιας παιδικής χα­ράς για παιδιά με κινητικά προβλήματα είναι ο άμεσος στόχος μας.

Όλγα Καραμπέρη

Πώς προέκυψε η ιδέα για την σύσταση του Συλλόγου;

Η άθλια εικόνα της πόλης μας, που νομίζω όλους μας στενο­χωρεί, είναι λόγος να κινητο­ποιηθούμε επιτέλους. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα του Συλ­λόγου!

Ποιος είναι ο σκοπός του Συλ­λόγου;

Σκοπός του Συλλόγου είναι η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου και η διαρκής πα­ρέμβασή του σε θέματα της πό­λης μας, που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας. Επίσης, θέλουμε να κάνουμε ωραίες δράσεις, να δημιουργούμε δραστηριότητες για τα παιδιά που προάγουν τον πολιτισμό και την αισθη­τική.

Πολυξένη Γεωργοπούλου

Ποια είναι τα συχνότερα προ­βλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά σε αυτή την πόλη;

Έλλειψη χώρων, πεζοδρομίων κατάλληλων για την κυκλοφο­ρία ανηλίκων πεζών, για τα παιδιά, τα παιδικά καροτσάκια κ.τ.λ. Ακόμα έλλειψη κατάλλη­λων κοινόχρηστων χωρών για παιχνίδι…

Οι υπάρχοντες είναι ακατάλ­ληλοι και μη συντηρημένοι σε επίπεδο εγκατάλειψης. Όσον αγορά σε ιδιωτικούς χώρους, π.χ. καφέ, ρεστοράν, παρουσι­άζουν το εξής παράδοξο: ενώ έχουν φτιαχτεί με τις πιο σύγ­χρονες διακοσμητικές τάσεις, απουσιάζουν από αυτούς χώροι αποκλειστικά για παιδιά, π.χ. τουαλέτες, ζώνες μη καπνιζό­ντων (αυστηρά).

Πόσο σημαντική είναι η συμ­μετοχή των Πατρινών;

Όσον αφορά το τι να κάνουμε, πέρα από τους συλλόγους που πρέπει να γίνουν πολλοί και να αποκτήσουν δυνατότερη φωνή, έτσι ώστε οι καταγγελίες που θα γίνονται απ’ αυτούς να συ­νεπάγονται αυστηρές κυρώσεις για τους παρανομούντες (είτε το κράτος είτε ιδιώτες).

Πρέπει και το κράτος να απο­βάλει κάποτε το «ανατολίτικο», χαλαρό στυλ και τη λογική των μικροπολιτικών συμφερόντων και εξυπηρέτησης των ημετέ­ρων και να λειτουργεί με πιο βόρειοευρωπαϊκά χαρακτηρι­στικά και με άτεγκτη πυγμή σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, που κα­ταστρατηγούνται καθημερινά από τους μεγάλους…

thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories