Tελετή έναρξης Πατρινού Καρναβαλιού: Καλημέρα …κατάθλιψη, ή αλλιώς, πετάξαμε 25.000 ευρώ για 25 ανθρώπους και για να κάνει καθοδήγηση το ΚΚΕ

Απόψεις & Σχόλια Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Όχι, δεν ήταν τυχαία τα μοιρολόγια με τα οποία περάσαμε τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ήταν σαφής πολιτιστική επιλογή του Δήμου Πατρέων, απόλυτα εναρμονισμένη με την ιδεολογική του προσέγγιση απέναντι στα …ευτελή προϊόντα της χαράς και της διασκέδασης, όπως εν προκειμένω το καρναβάλι.

Ήταν η άποψη ότι η μουσική και η τέχνη έχουν αξία, μόνο όταν υπηρετούν την στράτευση και ότι η χαρά, η διασκέδαση και η παρεκτροπή, αποτελούν ίδιον του ιδεολογικού εκφυλισμού, για αυτό και θα πρέπει να μπουν τα πάντα στην κόκκινη φόρμα: ακόμη και το καρναβάλι.

Με ένα θέαμα το οποίο είχε τη δική του ξεχωριστή καλλιτεχνική αξία (μόνο σε ό,τι αφορά τα κρουστά του Τουλιάτου), αλλά το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει καμιά εκατοσταριά Πατρινούς θεατές, αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα στην ΕΡΤ 2, η κατά ΚΚΕ αντίληψη της τέχνης και της έναρξης μιας μαζικής γιορτής, έκανε με καθυστέρηση (εδώ είναι που λέμε ακόμη και το “ευτυχώς” καθυστερήσαμε επτά μέρες να το ζήσουμε),  διανομή κατάθλιψης σε ένα ακροατήριο το οποίο ευρισκόμενο ένα βήμα πριν την απελπισία, έλεγε “δεν μπορεί, θα ξημερώσει κάτι αισιόδοξο, μπορεί και να πέσουν και λίγα βεγγαλικά”.

Άν ο Νίκος Τουλιάτος με τα κρουστά του, μπορούν να κάνουν το θαύμα τους για λίγα λεπτά  σε μια τελετή έναρξης των Ολυμπιακών και μια συναυλία για εξειδικευμένο κοινό σε κάποιο κλειστό χώρο, στο πατάρι της πλατείας Γεωργίου, με τη συγκεκριμένη επιλογή και δομή θεάματος, κατάφερε να “καεί”, απευθυνόμενος σε ένα κοινό που είχε πάει για να χορέψει και όχι για να ψαχτεί, είχε πάει για να απολαύσει και όχι για να κάνει ταξίδι στις μουσικές ρίζες, είχε πάει να προϋπαντήσει το βασιλιά καρνάβαλο που δεν ήρθε για πρώτη φορά στο ραντεβού, προφανώς επειδή δεν ήταν έτοιμος και είδε τον Πελετίδη να κάνει πολιτική διαφώτιση συνεπικουρούμενος από τον μεγαλόφωνο Χρυσοβιτσάνο.

Κάποια στιγμή το κοινό διχάστηκε μεταξύ της αίσθησης ότι βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου για την τελετή έναρξης ή στο φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ρώτησε ο καθείς το διπλανό του και εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι όντως βρίσκονται στην τελετή έναρξης. “Ίσως ξεκινήσει σε λίγο”, τον παρηγόρησε.

Στο πατάρι ο Χρυσοβιστάνος χαιρετούσε το …φεστιβάλ της…κόκκινης νεολαίας και έδινε τη σκυτάλη στον κόκκινο δήμαρχο για να απαγγείλλει Χικμέτ και να στείλει τη μισή του καρδιά στο αιγαίο των ιμπεριαλιστών, όπως ακριβώς είπε, για να ακολουθήσουν τραγούδια Δημητριάδη και Μικρούτσικου, αλλα και το μουσικό θέμα των “Πρωταγωνιστών” του Σταύρου Θεοδωράκη, προφανώς από κάποιο σκοτεινό δάκτυλο του “Ποταμιού”.

“Πάλι καλά” ήταν η φράση ανακούφισης που συνόδευσε τον λαό της πλατείας όταν ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα, μετά απο ατελείωτα κενά στη ροή μιας τελετής- κηδείας του πατρινού στοιχείου του καρναβαλιού. Τα πυροτεχνήματα ήταν η μόνη άξια λόγου στιγμή μετά την αθλήτρια της Ρυθμικής και ο μόνος ίσως λόγος για τον οποίο δεν μετατράπηκε η πλατεία σε διαδήλωση καρναβαλιστών κατά της κατάθλιψης και του …Περισσού.

Η αποχώρηση των συγκεντρωμένων μετά τη ρίψη των πυροτεχνημάτωνυπήρξε μαζική, παρά  το γεγονός ότι κάτι άρχισε να …τραγουδιέται στοιχειωδώς μετά από κανά εικοσάλεπτο, όταν τα μικρόφωνα πήραν οι όχι ακριβοπληρωμένες Πατρινές ερμηνεύτριες, σε διασκευές ωστόσο που επίσης παραπέμπανε σε μπουάτ για μουσικές …ιδιοτροπίες και όχι σε υπαίθριο πάρτυ νεολαίας. Ορισμένες δε από αυτές, ήταν η προσωποποίηση του κακοφωνίξ σε νέες περιπέτειες.

Φιάσκο; Θα μπορούσες και να το πεις έτσι. “Δεν θα πετάξουμε 25.000 ευρώ στη βροχή” είχε πει ο Πελετίδης. “Πετάξαμε 25.000 ευρώ για 25 ανθρώπους και λίγη πολιτική καθηδήγηση λέμε εμείς.

Η όλη εκδήλωση θύμισε τα πάντα εκτός από καρναβάλι. Είμαστε ευγνώμονες που στο τέλος της βραδιάς, δεν απηύθυνε χαιρετισμό οι Κουτσούμπας.

Πηγή: thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories