Ποια είναι τα είδη των δαγκάνων των φρένων;

Οι δαγκάνες των φρένων, από κοινού με τα τακάκια και τους δίσκους των φρένων, αποτελούν σημαντικότατα τμήματα του συστήματος πέδησης των αυτοκινήτων. Η βασική τους λειτουργία είναι η επιβράδυνση του οχήματος, μιας και καθώς τα τακάκια πιέζονται στους δίσκους των φρένων, αναγκάζουν τον τροχό να πάψει να περιστρέφεται.

Ποια είναι τα είδη των δαγκάνων των φρένων;

Τα συγκεκριμένα τμήματα διαιρούνται συνήθως στα πιο κάτω είδη:

Πλευστές δαγκάνες. Τα συγκεκριμένα τμήματα διαθέτουν ένα ή δύο έμβολα ανά πλευρά. Η δαγκάνα βρίσκεται συνδεδεμένη στο φορέα των φρένων, ο οποίος είναι σταθερός, ενώ η δαγκάνα έχει τη δυνατότητα κινείται μπρός και πίσω. Το γεγονός αυτό είναι δυνατό χάρη στους πείρους οδηγούς. Μόλις πατηθεί το πετάλι του φρένου, τα έμβολα πρεσάρουν τη δαγκάνα και τα τακάκια του φρένου επάνω στον δίσκο των φρένων και ο δίσκος φρένων, στη συνέχεια πρεσάρεται επάνω στο σταθερό τακάκι των φρένων.

Σταθερές δαγκάνες. Τα συγκεκριμένα τμήματα δεν κινούνται και έχουν έμβολα και από τις δύο πλευρές του δίσκου. Οι φορείς των τακακιών με την επένδυση τριβής είναι  προσαρτημένοι στα έμβολα. Μόλις ο οδηγός πατήσει το πετάλι του φρένου, ασκείται πίεση στο υδραυλικό υγρό, το οποίο κάνει πλήρωση των εμβόλων, μεταδίδοντάς τους την πίεση, με αποτέλεσμα τα έμβολα να πρεσάρουν τα τακάκια επάνω στον δίσκο.

Οι πλευστές δαγκάνες είναι κατά πολύ συνηθέστερες από τις σταθερές. Τις διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοκινήτων στον δρόμο, με τις σταθερές να εξοπλίζουν τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Παράλληλα, τα τμήματα της δεύτερης κατηγορίας είναι ακριβότερα.

Δαγκάνες υψηλής απόδοσης. Ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων τμημάτων αποσκοπεί για χρήση ειδικά σχεδιασμένα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Φέρουν έμβολα πιο μεγάλου μεγέθους και σε μεγαλύτερη ποσότητα, χαμηλότερη κατακράτηση θερμότητας, και διαφορικές οπές. Οι συγκεκριμένες δαγκάνες εξοπλίζουν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες υψηλών επιδόσεων.

Ποια είναι τα σημάδια βλάβης των δαγκάνων των φρένων;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα προβλημάτων στις δαγκάνες των φρένων είναι:

• Περίεργοι ήχοι κατά την πέδηση
• Τράβηγμα του αυτοκινήτου προς τη μία πλευρά
• Χειροτέρευση της απόδοση σε καύσιμο
• Διαρροές του υγρού φρένων
• Παρατεταμένη επιβράδυνση του οχήματος
• Υπερθέρμανση των δίσκων και των τακακιών των φρένων

Σε περίπτωση που προσέξετε κάποιο από τα πιο πάνω προβλήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν κολλήσει ή παγώσει οι δαγκάνες σας. Μιας και η σωστή πέδηση θα είναι αδύνατη, θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταβείτε άμεσα με το όχημά σας σε κάποιο συνεργείο.

Φωτογραφία από το www.rexbo.gr

Σχόλια:

more recommended stories