Χάνει έσοδα από τα κοιμητήρια ο Δήμος Πατρέων

Μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική διαχείριση των κοιμητηρίων εισηγείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Δήμος Πατρέων, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι, δεν θα έχουν έσοδα, καθώς η διοίκηση και η διαχείριση των ιερών ναών εντός των κοιμητηρίων, ασχέτως της νομικής τους μορφής, θα ασκείται είτε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικείας ενορίας, είτε από συμβούλιο που θα ορίζει η Μητρόπολη.

Στην περίπτωση της Πάτρας, εφόσον εγκριθεί αυτούσιος ο νόμος και το άρθρο 48 που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη αλλαγή, αφορά κυρίως της λειτουργίας των δύο δημοτικών κοιμητηρίων από τα οποία εγγράφει έσοδα ο Δήμος στον προϋπολογισμό του. Η απώλεια εσόδων για τους δήμους καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Είναι αξιοσημείωτο, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες που παρακολουθούν τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι το συγκεκριμένο άρθρο (48) δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα, αλλά συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.

Στην ουσία προκαλεί ανατροπή του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου που χρονολογούταν από το 1977 και όριζε τους δήμους διαχειριστές στα παγκάρια των κοιμητηρίων, με την υποχρέωση να επισκευάζουν, συντηρούν, βελτιώνουν, επεκτείνουν και γενικά να διατηρούν σε καλή κατάσταση τους ναούς και να καλύπτουν ανάγκες των κοιμητηρίων.

Αν τελικά αλλάξει ο νόμος, τα έσοδα των ναών θα διατίθενται πρώτιστα για τη συντήρηση και τις εν γένει ανάγκες καλής λειτουργίας τους και επικουρικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς της οικίας Μητρόπολης. Επίσης, το προσωπικό τους θα καταστεί αυτοδίκαια προσωπικό της Μητρόπολης, η οποία θα είναι και η καθολική διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, αναφέρει η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

Σχόλια:

more recommended stories