Υπογράφονται οι συμβάσεις για Πατραϊκό και Κατάκολο – Πότε μπαίνουν και πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα

Η αντίστροφη μέτρηση για να πιάσουν «δουλειά» τα γεωτρύπανα σε πατραϊκό και Κατάκολο έχει αρχίσει με το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου να αναμένεται ότι θα πέσουν οι υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος).

Από την πλευρά του δημοσίου θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και από την μεριά των παραχωρησιούχων, η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ για το οικόπεδο του Ιονίου και των ΕΛ.ΠΕ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εντός της εβδομάδας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των Ισπανών να βρεθούν στην Αθήνα.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες θα πάρουν τον δρόμο προς κύρωση στη Βουλή, αναμένεται να κλείσει ο μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησε από το 2012 στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τα πρώτα γεωτρύπανα αναμένονται ίσως και εντός της χρονιάς στο Κατάκολο από την Energean Oil & Gas (το κοίτασμα ουσιαστικά θα μπει σε παραγωγή). Στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020, αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ – Edison στον Πατραϊκό Κόλπο.

Σχόλια:

more recommended stories