Το φάντασμα του προσφυγικού πάνω από την Πάτρα

Με το φόβο η Πάτρα  να βιώσει το «Κουρδικό μέρος 2ο» σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό και αυτή τη φορά σε  τριπλάσιο βαθμό από ότι την εποχή όπου ο καταυλισμός της οδού Ευρώτα  αποτελούσε το σημείο αναφοράς για την ανθρώπινη εξαθλίωση, ζουν στο Δήμο Πατρών και την αιρετή περιφέρεια.

Αιτία το γεγονός, της μεταφοράς εκατοντάδων προσφύγων από την Ειδομένη στην Αθήνα, μεταφορά η οποία αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή για να αλλάξουν προσανατολισμό χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι έχουν ως στόχο την μετακίνησή τους στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται από παράγοντες της αιρετής περιφέρειας και του Δήμου Πατρών πως θα αναδείξει την Πάτρα σε νέο προορισμό για τους μετανάστες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι πως για μια ακόμα φορά η πρωτεύουσα της Αχαΐας θα αναδειχθεί σε πόλη όπου θα δημιουργηθούν άτυποι καταυλισμοί.

Τα σενάρια αυτά φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα των υποδομών αλλά και της διαχείρισης των ανθρώπων που θα φτάνουν στην Πάτρα καθώς τυπικά την ευθύνη την έχουν οι Δήμοι αλλά επί της ουσίας αυτό προϋποθέτει υποδομές και χρηματοδότηση.

Τι λέει το Λιμεναρχείο

«Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα φρούρησης του Λιμανιού, ενώ σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες αρχές θα ανταπεξέλθουμε στο φαινόμενο εάν δημιουργηθεί», επισημαίνει ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών, Τρύφωνας Κοροντζής.

Η Δημοτική Αρχή

«Μας ανησυχούν οι εξελίξεις. Είχαμε ζητήσει και νωρίτερα ως Δημοτική Αρχή τη λήψη μέτρων. Πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί της συνθήκης του Σένγκεν για να ανασάνουν και οι Έλληνες και οι πρόσφυγες», επισημαίνει από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή.

«Δεν μας έχουν ενημερώσει για κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Θα τρέχουμε μετά τα γεγονότα. Υπάρχουν χώροι που μπορεί να φτιάξει κάποιος μια εγκατάσταση για πρόσφυγες, αλλά δε ήρθε κανένας να συνεννοηθεί με τη Δημοτική Αρχή», προσέθεσε ο κ. Αντωνόπουλος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο Νομός Αχαΐας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές όπου δεν μπορούν να διακινούνται οικονομικοί μετανάστες, λόγω του ότι η Πάτρα συγκαταλέγεται στις πύλες εξόδου της χώρας, όπως και η Ηγουμενίτσα. Γι’ αυτό το λόγο αξιωματικοί της Αστυνομίας θεωρούν ότι στην μετακίνησή τους δεν αποκλείεται να συνδράμουν κυκλώματα που θα τους διευκολύνουν.

Ρελάνς ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας

Από την πλευρά τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα αναφερόμενα στη Δημοτική Αρχή κάνουν λόγο για υποκρισία καθώς τονίζουν πως στον προϋπολογισμό έσπευσε να δημιουργήσει κωδικό για το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας αλλά αυτός έχει μηδέν χρήματα και παράλληλα δεν έκανε τίποτα για να έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση προκειμένου να βάλει το θέμα στο τραπέζι.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως ουσιαστικά ο Δήμος στην πράξη δεν κάνει τίποτα προκειμένου να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μαζικής έλευσης προσφύγων.

patrastimes

Σχόλια:

more recommended stories