Το γλωσσάρι του Καρναβαλιού-Έλα να γίνεις κι εσύ Πατρινός….

Για τους Πατρινούς είναι δέκα από τις πιο πολυειπωμένες λεξεις των ημερών. Για τους επισκέπτες είναι οι λέξεις που πρέπει να μάθουν αν θέλουν να είναι μέσα στο …πνεύμα του Πατρινού Καρναβαλιού.

ΣΤΕΚΙ

Ο χώρος συγκέντρωσης των πληρωμάτων. Προσφέρεται για την παρουσίαση στολών, εγγραφές, σημείο αναφοράς όλων των μελών. Γίνεται και μπαρ, είναι χώρος διανομής στολών, μέρος ακρόασης θεμάτων του κρυμμένου θησαυρού. Ο καρναβαλικός κανονισμός του 2002 τα κατήργησε σε μια προσπάθεια πάταξης της εμπορευματοποίησης του Πατρινού Καρναβαλιού. Τελικά δεν τα κατάφερε, αλλά η ίδια η εξέλιξη του θεσμού τα περιόρισε αισθητά αφού πλέον τα καφέ της Ρήγα Φεραίου και άλλων κεντρικών δρόμων προτιμώνται από τα πληρώματα για να εκθέσουν τις στολές τους και προσελκύσουν μέλη. Άσε που κοστίζει φθηνότερα από την ενοικίαση κεντρικού καταστήματος έστω και επί δίμηνο.

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ

Τοπικός οίνος ονοματιζόμενος κάποτε από έναν μεγάλο μελαχρινό έρωτα του ίδιου του Γουστάβου Κλάσους, ονόματι Δάφνη. Σήμερα όπως κι αν σε λένε, δεν μπορεί, ένα μπουκάλι μαυροδάφνη θα το αγοράσεις – ιδίως εκεί, στο …περίμενε της παρέλαση. Πωλείται παντού. Από τα περίπτερα, μέχρι σε υπαίθριους πάγκους στους δρόμους και σε όλα τα καφέ και μπαρ. Καταναλώνεται συνήθως απευθείας από τα μπουκάλια των 250ml που τελειώνουν σε ρυθμούς αστραπής και πολλές φορές ευθύνεται για καρναβαλικές …υπερβολές…

ΓΟΥΝΑΚΙΑ

Ή υπεράριθμα. Είναι αυτά τα πληρώματα που αποτελούνται από πιτσιρικαρία και παρελαύνουν συνήθως τελευταία καθώς είναι «αποκλεισμένα» από τον καρναβαλικό κανονισμό που δεν επιτρέπει περισσότερα από 300 άτομα ανά πλήρωμα. Κατηγορούνται για χαμηλή αισθητική και κάποιες φορές καρναβαλικές υπερβολές, μέθη και καπνογόνα. Πήραν την ονομασία τους από τις στολές που φορούσαν μαζικά όταν πρωτοεμφανίστηκαν, οι οποίες ήταν απομίμηση γούνας.

Γεγονός είναι πάντως ότι έχουν αστείρευτο κέφι και παρελαύνουν ακούραστα κατά χιλιάδες.

ΣΑΚΟΥΛΑ

Ένα μικρό υφασμάτινο σακίδιο, μέσα στο οποίο τοποθετούνται όλες οι απαντήσεις των θεμάτων και παιχνιδιών του Κρυμμένου Θησαυρού. Μπαίνει και η καρτέλα της βαθμολογίας εκεί και παραδίδονται όλα για τη βαθμολόγηση.

ΠΟΔΑΡΑΤΗ

Είναι η νυχτερινή παρέλαση του τελευταίου Σαββατόβραδου, που ξεκίνησε το 1987. Τα πληρώματα δεν έχουν άρματα εξου και ποδαράτη. Στα πρώτα χρόνια της ονομαζόταν «Αυτοφωτιστείτε» γιατί γινόταν χωρίς προβολείς και το κάθε πλήρωμα εύρισκε πρωτότυπους τρόπους αυτοσχέδιου φωτισμού. Κάποτε είχε και τίτλο «Αυτομουσικωθείτε».

ΝΤΕΛΑΤΗΣ

Ο Τελάλης, κατά το λεξικό είναι λέξη τουρκικής προέλευσης που σημαίνει τον δημόσιο κήρυκα. Στο Πατρινό Καρναβάλι είναι το άρμα που διασχίζει την πόλη ενημερώνοντας για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Κάνει την εμφάνισή του ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, σκορπίζοντας αποκριάτικους ρυθμούς και ενημέρωση.

ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ

Φάση πλατείας από τα παλιότερες του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού. Η σημερινή παντομίμα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του Θησαυρού, ενώ πραγματοποιείται  στην πλατεία Γεωργίου, προσφέροντας άφθονο θέαμα στα πέριξ μπαλκόνια. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 80.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

Η τολμηρή (παλιότερα ήταν γυμνόστηθη ή περίπου γυμνόστηθη, αλλά όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο συντηρητικά ενδεδυμένη εμφανίζεται) καλλονή (ή περίπου καλλονή) που χαιρετάει τα πλήθη παρελαύνοντας από το άνθινο άρμα του Δήμου που προηγείται του Βασιλιά Καρνάβαλου.

ΑΡΧΗΓΟΣ

Ή υπέυθυνος πληρώματος. Πρόκειται για το μέλος του πληρώματος που αναλαμβάνει την εκπροσώπησή του και την επικοινωνία με το καρναβαλικό γραφείο.

ΠΛΗΡΩΜΑ

Ή γκρουπ. Η χρήση της λέξης ήταν αρχικά κυριολεκτική. Πληρώματα καλούνταν οι ομάδες που συμμετείχαν στο παιχνίδι του Κρυμμένου θησαυρού κατά τα πρώτα χρόνια της θεσμοθέτησής του. Το όχημα που τους μετέφερε (προάγγελος των αρμάτων) ήταν απαραίτητο εφόδιο της ομάδας. Ο όρος επικράτησε ακόμα και σήμερα όπου ο αριθμός κάθε πληρώματος έχει αυξηθεί και πλέον δεν χωρούν σε ένα αυτοκίνητο. Αν και τελευταία όλο και περισσότεροι προτιμούν την ονομασία γκρουπ.

Πηγή: thebest.gr

Σχόλια:

more recommended stories