Τα… “ουφάδικα” της Πάτρας και “μυρωδιές” από τα σφαιριστήρια των 80s, 90s-Τα παιχνίδια που άφησαν εποχή όταν δεν υπήρχαν ούτε κινητά τηλέφωνα – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Οι 30+ νοιώθουν την καρδιά τους να χτυπά γρήγορα όταν βλέπουν αυτούς τους τίτλους παιχνιδιών να επιβιώνουν ακόμη και σήμερα και μάλιστα με τα ίδια χειριστήρια, στις ίδιες οθόνες με τα ίδια insert coin to continue. Πόσες κοπάνες και 1, 2 παιχνίδια στα κρυφά για να το “μηδενίσεις”. Πόσες απόπειρες με το ίδιο κέρμα να βγάλεις παραπάνω παιχνίδια. Πόσα κόλπα, αγωνία, νεύρα αλλά και ατελείωτη διασκέδαση είχαν τα ουφάδικα των 90s και ακόμη πιο πίσω στον χρόνο; Τότε που δεν υπήρχαν οθόνες αφής. Βασικά δεν υπήρχαν ούτε κινητά τηλέφωνα. Και όσοι λίγοι, είχαν κονσόλες παιχνιδιών σπίτι τους, είχαν το ATARI και στην καλύτερη των περιπτώσεων το Sega ή ακόμη πιο πρόσφατα τα πρώτα playstation.

Το thebest.gr μπήκε στη ΜΙΜΟΖΑ, ίσως το τελευταίο των γνήσιων “ουφάδικων”, που παραμένει -όχι μόνο όπως σχεδόν ήταν στο εσωτερικό, αλλά και στο ίδιο σημείο- στην οδό Κορίνθου, εδώ και 50 χρόνια. Δίπλα του ήταν το πρωτοπόρο για την Πάτρα SATURNO το οποίο έκλεισε πριν το 2000. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη Νίκο Τσαούσογλου. Έναν άνθρωπο που μεγάλωσε και αυτός μέσα στα σφαιριστήρια, τα αγάπησε και το έκανε επάγγελμα ζωής. Ο κ. Τσαούσογλου μας μεταφέρει το χθες και το συγκρίνει με το σήμερα. Τι έμεινε από τότε, τι ζητά ο κόσμος και πως νοιώθει όταν γυρίζει ο χρόνος πίσω μέσα σε ένα “ουφάδικο”.

Οι έφηβοι της δεκαετίας του 1980 ήταν η πρώτη γενιά που «μυήθηκε» στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κατ επέκταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών .Ήταν η εποχή εκείνη όπου ανάμεσα στις λιγοστές επιλογές (σε σχέση με τα παιδιά μεγαλύτερων αστικών κέντρων διασκέδασης) κατά την έξοδο, πήγαιναν στα γνωστά σφαιριστήρια για να «παίξουν ηλεκτρονικά».

Τα tv games δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ογκώδης τροχήλατη συνήθως κατασκευή επίπλου όπου είχαν στην πρόσοψη ενσωματωμένη οθόνη , ένα «ραφάκι» με τα χειριστήρια και μία σχισμή για τα κέρματα. Στο εσωτερικό του επίπλου ήταν τοποθετημένες οι ηλεκτρονικές πλακέτες. Το ύψος του επίπλου ήταν κοντά στο 1,75 cm και το πλάτος 60cm οι διαστάσεις του οποίου έμοιαζαν με ένα μέτριο οικιακό ψυγείο. Κάποια από αυτά παραμένουν ακόμη και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και μάλιστα ο κ. Τσαούσογλου έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για να τα πωλήσει σε κάποιους που τα ήθελαν περισσότερο για διακοσμητικά στοιχεία, σε σπίτια οικονομικά ευκατάστατων.

Τα σφαιριστήρια, ή «ουφάδικα» όπως ήταν ευρέως γνωστά την εποχή εκείνη, ήταν καταστήματα ψυχαγωγίας εφήβων στα οποία η είσοδος ήταν αυστηρά απαγορευμένη για νέους κάτω των 17 ετών. Υπήρχε και σχετική απαγορευτική πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος. Παρ όλα αυτά δεν ήταν σπάνιες οι έφοδοι της αστυνομίας στα «ουφάδικα» όπου συλλάμβαναν ανηλίκους που έπαιζαν παράνομα tv games, με το ανάλογο πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ακόμη και λουκέτο του καταστήματος όταν εντόπιζαν μεγάλο αριθμό ανηλίκων μέσα σε αυτά.

Στον ίδιο χώρο παραμένουν ακόμη και σήμερα τα μπιλιάρδα. Απλό μπιλιάρδο (με 3 -4 μπάλες άσπρου και κόκκινου χρώματος) ή «αμερικάνικο» ( με 9 πολύχρωμες μπάλες) στις πράσινες τσόχες. Επίσης μπορεί να παίξει κανείς τα γνωστά «ποδοσφαιράκια» με χερούλια όπως και φλιπεράκια με μεταλικές μπίλιες.

Ανεπανάληπτοι τίτλοι, το παραδοσιακό photoplay, το pacman, το bubble bubble, το arkanoid, το bomb jack, το επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι κ.α. κάνουν το χρόνο να γυρνά δεκαετίες πίσω.

Οι ηλεκτρονικές μηχανές με κέρμα φιλοξένησαν τα μυθικά πλέον παιχνίδια της εποχής Pacman, Space Invaders, Tetris, Super Mario, Double Dragon, NBA Jam και άλλα πολλά.

Ατέλειωτες ήταν και οι συζητήσεις για τα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια, συμβουλές από τους εμπειρότερους για τις μαγικές κινήσεις στο χειριστήριο και στοιχήματα για τις επιδόσεις των παικτών στα VIDEO GAMES.

Αργότερα ήρθαν οι οικιακές παιχνιδομηχανές και σήμερα playstation, xbox και pc έχουν γίνει η εύκολη επιλογή για διασκέδαση στο σπίτι με ρεαλιστικά υψηλής ποιότητας γραφικά, διασύνδεση με το διαδίκτυο για online gaming και τίτλους όπως Fifa, Pro Evolution, Battlefield, Call of Duty κ.α.

Ναι, κάποιοι πρόλαβαν να παίξουν με γραφικά μέτριας εως κακής ποιότητας, τετραγωνισμένους χαρακτήρες και αργή κίνηση. Την εποχή εκείνη όμως ήταν το κάτι άλλο. Βλέπεται δεν υπήρχε το μέτρο σύγκρισης. Δεν υπήρχαν οθόνες αφής. Δεν υπήρχε facebook. Μόνο η αγωνία και ο ανταγωνισμός για να το μηδενίσεις!!!

Πηγή: thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories