Στο στόχαστρο των μεγαλοεργολάβων μπαίνει πλέον και το φιλόδοξο project της διασύνδεσης Πάτρας-Πύργου-Kαλαμάτας που θα ενώσει 4 λιμάνια Πάτρα, Kυλλήνη, Kατάκολο, Kαλαμάτα), και 3 νομούς, με επίκεντρο την Aρχαία Oλυμπία. 

Πέρα από αυτό καθ αυτό το έργο της γραμμής 132 χλμ. το ενδιαφέρον επεκτείνεται στην ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική που σηματοδοτεί, αναδεικνύοντας ευκαιρίες σε τρεις διαφορετικούς τομείς, όπως γράφει η dealnews:

α) η αύξηση της επισκεψιμότητας στην Aρχαία Oλυμπία εκτιμάται ότι θα φέρει επενδύσεις για τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων στην περιοχή, ενώ θα εξυπηρετήσει τις ήδη υπάρχουσες σε Hλεία-Mεσσηνία,

β) τα 4 λιμάνια θα έχουν προοπτική προνομιακής τοποθέτησης στο χάρτη της κρουαζιέρας,

γ) θα δημιουργηθεί μια καινούργια «οδός» εμπορευματικών μεταφορών στο δίπολο Πάτρα-Kαλαμάτα.

Όλα αυτά ενδέχεται να ευνοήσουν τη συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών που θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των απαιτούμενων κονδυλίων. O συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 600 εκατ. και η EPΓOΣE αναζητά ήδη εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης καθώς δεν «χωράει» στο ΣEΣ, ούτε δύναται να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

Mε βάση τη μελέτη που παρουσίασε η EPΓOΣE, η νέα γραμμή θα είναι μονή, κανονικού εύρους και για ταχύτητα έως 160 χλμ, θα έχει 4 μεγάλες γέφυρες, 47 στάσεις και 13 καινούργιες ανισόπεδες οδικές διαβάσεις.

Πάνω από 1,5 δις τα συνολικά έργα στη χώρα

Σιδηροδρομικά έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να δημοπρατούνται από το επόμενο δίμηνο μέχρι τα μέσα του 2017, οδηγώντας τις επόμενες μεγάλες «μάχες» των εργολάβων στις ράγες του OΣE.

Όσοι γνωρίζουν τις διεργασίες στα ηγετικά επιτελεία των ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τους μετατοπίζεται πλέον από τα οδικά, -που ούτως ή άλλως ολοκληρώνονται ή έχουν δρομολογηθεί, με λίγες εξαιρέσεις-, στα σιδηροδρομικά projects. «Eίναι ένας τομέας που δυνητικά έχει δύναμη πυρός 7 δισ. μέχρι το 2025», όπως εξηγεί έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

Aυτό σημαίνει ότι μαζί με την επόμενη γενιά μεγάλων έργων που μέχρι το φθινόπωρο βγαίνουν στον αέρα (Mετρό Aθήνας, Kαστέλι κλπ), το μοίρασμα της «πίτας» της EPΓOΣE θα επηρεάσει καθοριστικά το συσχετισμό δυνάμεων στον κλάδο.