Πολιτισμός- Το πανάρχαιο ποντιακό έθιμο των “Μωμόγερων” θα παρουσιαστεί στο κέντρο της Πάτρας

Μέλη του Μορφωτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου Κοζάνης, μετά από πρόσκληση του Σωματείου “Φάρος Ποντίων Πατρών” και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Π.Ε. Αχαΐας, θα αναβιώσουν το Ποντιακό έθιμο των «Μωμόγερων» στο κέντρο της πόλης της Πάτρας.

Η πομπή όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θα ξεκινήσει από τον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών, στις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου 2016 και θα καταλήξει στην πλατεία Γεωργίου, προτρέποντας όλη την τοπική κοινωνία να συμμετέχει σε ένα μοναδικό γλέντι.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: αύλειος χώρος Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών, Ρήγα Φεραίου, Παντανάσσης, Μαιζώνος (Δημαρχείο), Παντανάσσης, Ρήγα Φεραίου, Κολοκοτρώνη, Κορίνθου, Αγίου Νικολάου, Ρήγα Φεραίου, Γεροκωστοπούλου, Πλατεία Γεωργίου.

Οι «Μωμόγεροι» ή «Κοτσαμάνια», είναι ένα έθιμο, το οποίο μετά από επίμονη και επίπονη δουλειά των εκπροσώπων και των κατοίκων των προσφυγικών ποντιακών χωριών της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ενώ πλέον υπάρχει και υποψηφιότητα για το Διεθνές Ευρετήριο της UNESCO.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου πολιτισμού, έχει αναρτηθεί το σχετικό δελτίο.

Είναι ένα ευετηριακό και ψυχαγωγικό έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση, το οποίο συνδέεται άμεσα με τον ερχομό του νέου έτους και την καλή χρονιά. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία αποτελεί μέρος του εθίμου και λειτουργεί συνειδητά ως αναπόσπαστο στοιχείο στη διεξαγωγή και στην πλοκή του (η οποία διαφέρει κάθε χρόνο καθότι βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και στην επικαιρότητα).

Οι Μωμόγεροι, αποτελούνται από τη χορευτική (κορυφαίος-αρχηγός και χορευτές), τη θεατρική (αυτοσχέδιοι διάλογοι) και τη μουσική ομάδα (λύρα, αγγείον, νταούλι), όλοι μεταμφιεσμένοι, όχι μόνο προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά επιδιώκουν και τη συμμετοχή του στις πολλαπλές παράλληλες δράσεις.

Σχόλια:

more recommended stories