Πολιτισμός- Δεκαπέντε αξιόλογες ταινίες από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Δεκαπέντε διαλεκτές ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι καινούριες, έχει προγραμματίσει να προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας στον Β’ κύκλο της, που θ’ αρχίσει την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 με το «Ταξίδι στην Ιταλία» του Ρομπέρτο Ροσελίνι, παραγωγής 1954.

Οι προβολές γίνονται στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε και πραγματοποιούνται 3 προβολές, στις 18.00, στις 20.15 και στις 22.30.

Για τη συνέχεια θα παιχθεί το φιλμ «Ατίθασες – Mustang» σε σκηνοθεσία της Deniz Gamze Erguven που είναι η ταινία που έχει υποβάλλει η Γαλλία φέτος στα Όσκαρ, στην κατηγορία της ξενόγλωσσης παραγωγής. Η ταινία, το στόρι της οποίας εκτυλίσσεται στην Τουρκία, έκανε αίσθηση στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών όπου προβλήθηκε στο 15νθήμερο των σκηνοθετών και βραβεύτηκε.

Οι «Ατίθασες» θα προβληθούν από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας στις 18 Ιανουαρίου 2016 ενώ για τις 25/1 το πρόγραμμα περιλαμβάνει «Το τελευταίο χτύπημα» σε σκηνοθεσία της Γαλλίδας Αλίξ Ντελαπόρτ, ένα φιλμ που είχε παιχθεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2014 όπου και βραβεύτηκε ο Ρομέν Πολ (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού). Η συγκεκριμένη ταινία περιγράφει μία ιστορία ενηλικίωσης με χιούμορ και ρεαλισμό.

Την 1η Φεβρουαρίου 2016 θα δούμε από τη Λέσχη το «Life» σε σκηνοθεσία του Άντον Κόρμπιν με τον Ντένις Ντε Χάαν στο ρόλο του αξέχαστου κινηματογραφικού σταρ Τζέιμς Ντιν και τον Ρόμπερτ Πάτινσον ως φωτογράφου του περιοδικού Life και στις 8/2 το φιλμ «45 Χρόνια» του Άγγλου δημιουργού Andrew Haigh με την Σάρλοτ Ράμπλινγκ και τον Τομ Κόρτνει, οι οποίοι και βραβεύτηκαν για τις ερμηνείες του στο περασμένο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Για τις 15/2 η κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας μας φέρνει το πολυσυζητημένο «El Club – Μυστική Λέσχη» του Πάμπλο Λαρέν από τη Χιλή – Μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου, στις 22/2 τον «Γιο του Σαούλ» του 38χρονου Ούγγρου Λάζλο Νέμες, ο οποίος ήταν βοηθός του σπουδαίου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ (το συγκεκριμένο φιλμ, ένα σκληρό δράμα επιβίωσης την περίοδο της γερμανικής κατοχής, οδεύει για βράβευση στα Όσκαρ) και στις 29/2 το φιλμ «Άσφαλτος».

Η ταινία «Άσφαλτος» του Γάλλου σκηνοθέτη Σαμιουέλ Μπενσετρί χαρακτηρίστηκε ως η πιο ευχάριστη και αναπάντεχη έκπληξη του φετινού Φεστιβάλ Κανών, αποτελώντας ένα αφοπλιστικό και αισιόδοξο φιλμ για τη μοναξιά του σύγχρονου αστικού τοπίου, την αιώνια ανάγκη για επικοινωνία και το χρόνο που περνά.

Στις 7/3 σειρά θα πάρει ο φετινός Χρυσός Φοίνικας των Κανών, το «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ με θέμα μετανάστες από τη Σρι Λάνκα που θα προσποιηθούν ότι είναι οικογένεια για να μπορέσουν να φτάσουν και να πάρουν άδεια παραμονής στο Παρίσι.

Στις 14/3 θα δούμε το «Δικαστήριο» σε σκηνοθεσία Chaitanya Tamhane από την Ινδία που εξετάζει το νομικό σύστημα της χώρας αυτής μέσα από τη δίκη ενός τραγουδιστή της φολκ στη Βομβάη. Κι αυτό το φιλμ είχε παιχθεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2014.

Οι 5 τελευταίες ταινίες του β’ κύκλου θα είναι το παλιό φιλμ νουάρ από τις ΗΠΑ «Λάουρα» σε σκηνοθεσία Ότο Πρέμινγκερ, παραγωγής 1944 με την Τζιν Τίρνει και τον Ντάνα Άντριους στις 21/3, η γαλλική σπιρτόζα κομεντί «Μήπως είσαι ο τύπος μου» σε σκηνοθεσία Λούκας Μπελβό με την Εμιλί Ντεκέν στις 28/3, η Ρώσικη κοινωνική αλληγορική ταινία που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο «Ο Ηλίθιος –Durak» σε Γιούρι Μπίκοφ στις 4 Απριλίου, το «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί – Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου στις 11/4 και «Η μικρή μας αδελφή» από την Ιαπωνία σε σκηνοθεσία Χιροκάζου Κόρε Έντα στις 18/4 (είχε παιχθεί στο Φεστιβάλ των Κανών).

Η τιμή του εισιτηρίου ανά ταινία για όσους δεν έχουν κάρτα κοστίζει 6 ευρώ ενώ η κάρτα μέλους για τον β’ κύκλο κοστίζει 35 ευρώ η φοιτητική και 40 ευρώ η κανονική.

Επιμέλεια – ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Σχόλια:

more recommended stories