Πατρινοί μουσικόφιλοι μιλούν για τον δικό τους David Bowie – Το live στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η παρ’ ολίγο συναυλία στην Πάτρα

Εμβληματικό, αξιοθαύμαστο, ιδιοφυία και τεράστιο. Με αυτά τα λόγια γνωστοί Πατρινοί μουσικόφιλοι χαρακτηρίζουν τον Βρετανό ποπ ροκ καλλιτέχνη Ντέιβιντ Μπόουι – David Bowie που έσβησε στα 69 του χρόνια τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 το πρωί.

Ο Στέλιος Αποστολόπουλος που για ένα διάστημα ήταν και διευθυντής του Πολιτεία fm, μιλώντας στο thebest.gr, μας θύμισε την live μουσική εμφάνιση του Μπόουι την 1η Ιουλίου του 1996 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο Rock n’ festival. Την ίδια βραδιά είχαν τραγουδήσει και οι Lou Reed και Elvis Costello. «Ήταν ένας τεράστιος καλλιτέχνης σε όλα του, ότι έκανε το έκανε καλά και ήταν μόνιμα μπροστά από την εποχή του.

Γενικά δεν ήταν εύκολος, γι’ αυτό και τα live του δεν ήταν συχνά. Θα έλεγα πως ήταν επιλεκτικός στις παραγωγές και συνεργασίες του. Με όλο αυτό τον χαμό που έγινε στο διαδίκτυο μόλις μαθεύτηκε ο θάνατος του και η αγάπη που εκφράστηκε μέσα από σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έπρεπε ο Μπόουι να έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους στην Ελλάδα»,ανέφερε στο thebest.gr ο Στέλιος Αποστολόπουλος, ο οποίος ξεχωρίζει ως αγαπημένο του τραγούδι από τον αείμνηστο καλλιτέχνη το «Lady grinning soul» από τον δίσκο «Aladdin Sane» του 1973. Επίσης ξεχωρίζει τις πρώτες δουλειές του Μπόουι όπως το «Space Oddity» και το «The Rise and Fall of Ziggy Stardust & the Spiders from Mars» του 1972 αλλά και την τριλογία της εποχής που ο Μπόουι έζησε στο Βερολίνο (τα Low, Heroes και Lodger) στα τέλη του ’70.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη και τοπικά στην Πάτρα έχει εκτοξευτεί το ενδιαφέρον του κοινού για τους δίσκους του Μπόουι. Όπως μας ενημέρωσαν από το Discover Your Way, στην οδό Πατρέως, το ενδιαφέρον και η μεγάλη ζήτηση που ήδη παρατηρείται έχει να κάνει περισσότερο με το τελευταίο 25ο άλμπουμ του τραγουδιστή, μουσικού δημιουργού και περφόρμερ με τίτλο «Blackstar» που κυκλοφόρησε επίσημα στις 8 Ιανουαρίου 2016, την ημέρα των γενεθλίων του (στο οποίο περιλαμβάνεται και το ιδιαίτερο κομμάτι με τίτλο «Lazarus»). Επίσης ο κόσμος ζητά το «Best of» του Bowie του 2002, το άλμπουμ του με τίτλο «Reality» από το 2003, το «Heathen» του 2002, το οποίο και είχε θεωρηθεί ως το μουσικό comeback του καλλιτέχνη στην Αμερικάνικη αγορά, και το «Hours» του 1999.

Επίσης την χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – 2006, στην Πάτρα, είχε συζητηθεί και είχε πέσει η πρόταση για ένα live του Bowie, ωστόσο οι πρώτες επαφές που έγιναν «κόλλησαν» κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή του τραγουδιστή αξίωνε πως θα έπρεπε για να καλυφθεί το κόστος, οι θεατές της συναυλίας να ήταν κάποιες χιλιάδες. Στο live που είχε γίνει στην Αθήνα το ’96, όπως μας είπε ο Στέλιος Αποστολόπουλος το κοινό ήταν γύρω στις δέκα χιλιάδες. Αν ωστόσο μία τέτοια συναυλία με αυτού του βεληνεκούς ονόματα πραγματοποιούταν σήμερα και με την διαφήμιση και διάδοση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η απήχηση της θα ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερη.

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος, μουσικός παραγωγός στον Max Fm (4-5 το απόγευμα) μιλώντας στο thebest.gr, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα καλλιτέχνη ως χαμαιλέοντα, έναν εμβληματικό, αξιοθαύμαστο δημιουργό που μάλιστα δεν ήταν στην διάρκεια της καριέρας του μέλος κάποιας μπάντας.

«Άλλαζε ρόλους και περσόνες κρατώντας παράλληλα σε υψηλό επίπεδο την μουσική του. Αναζητούσε πάντα καινούριους ήχους, πειραματιζόταν και εμπλεκόταν με την τεχνολογία και συνάμα ήταν ένας αναγνωρίσιμος μουσικός με μεγάλη εκτίμηση από τους κριτικούς παγκοσμίως και από το κοινό.

Ήταν εκλεκτικός με ένα ιδιαίτερο στυλ, είχε παίξει και στο σινεμά όπου συνεργάστηκε με τον Όσιμα, τον Σκορσέζε και τον Ντέιβιντ Λιντς μεταξύ άλλων ενώ πρέπει να σας πω πως τρομερή χρήση των τραγουδιών του Bowie έχει γίνει σε κινηματογραφικές ταινίες.

Για παράδειγμα στην φετινή ταινία του Ρίντλει Σκοτ «The Martian – Η Διάσωση» με τον Ματ Ντέιμον, σε μία σκηνή πριν το τέλος ακούγεται το κομμάτι «Starman».

Ακόμα πιο παλιά στις αρχές του ’80, ακούγεται στο φιλμ “The Falcon and the snowman” με τον Τίμοθι Χάτον το τραγούδι “This is not America”. Προσωπικά από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, του Μπόουι είναι το “The man who sold the world” από την δεκαετία του ’70 που διασκεύασαν και οι Nirvana», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος ως γνήσιος σινεφίλ μας επισήμανε και το γεγονός ότι ο γιος του Μπόουι, ο 44χρονος Duncan Jones, τον οποίο απέκτησε ο David Bowie από τον γάμο του με το μοντέλο Αμερικανοκυπριακής καταγωγής Angela Barnett. Ο Duncan Jones είναι ο σκηνοθέτης των φιλμ «Moon» (2009) και «Source Code» (2011) με τον Τζέικ Γκίλενχαλ ενώ τώρα γυρίζει το «Warcraft».

Τέλος στο thebest.gr μίλησε για τον σπουδαίο Ντέιβιντ Μπόουι και ο Φάνης Παπαδόπουλος, ο οποίος το διάστημα 1989 με 2012 λειτούργησε επί της οδού Κανακάρη 66 και Κολοκοτρώνη το δισκοπωλείο Sticky Fingers.

Λάτρης του Bowie και της καλής ξένης μουσικής ο κ. Παπαδόπουλος μας εκμυστηρεύθηκε πως «δεν θυμάμαι να έχω στενοχωρηθεί άλλη φορά τόσο πολύ για την απώλεια ενός ξένου καλλιτέχνη – σταρ όπως τώρα με τον Μπάουι. Νιώθω σαν να έφυγε ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου, ένα κομμάτι της γενιάς μου (ανήκω στους 50 και κάτι χρονών). Τριγυρνούν στο μυαλό και στα αυτιά μου οι ήχοι των τραγουδιών του και ειλικρινά αισθάνομαι τυχερός που γεύτηκα την μουσική αυτής της ιδιοφυίας. Υπήρξε ένας άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης που πήγαινε δεξιά και αριστερά.

Ως μουσικόφιλος και φαντάζομαι το ίδιο κάνουν όλοι, αγαπάς έναν καλλιτέχνη μέχρι το τέλος ακόμα και στις πιο μέτριες στιγμές του. Θεωρώ κορυφαίο δίσκο του, το “Heroes” που είχε κάνει την περίοδο που ήταν στη Γερμανία. Στον τελευταίο δίσκο του έβγαλε έναν πιο τζαζ ήχο και ηχόχρωμα, εξάλλου ο Bowie ήταν λάτρης του Νεουορκέζου σαξοφωνίστα Gerry Mulligan».

Τέλος να αναφέρουμε πως τα κομμάτια του Μπόουι όπως τα “Let’s Dance”, “China girl”, “Absolute Beginners”, κ.α. ήταν πάντα από τα αγαπημένα στα πάρτι σε σπίτια ενώ ως διαχρονικός καλλιτέχνης ακουγόταν συνέχεια στα ραδιόφωνα.

Να προσθέσουμε όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο Μάριος A. Ανδριόπουλος του “Alternative shop” με tshirt, διακοσμητικά αντικείμενα, κ.α. επί της Ρ. Φεραίου και Κολοκοτρώνη στην Πάτρα, ότι αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να κυκλοφορήσουν στην αγορά μπλουζάκια, κ.α. με την εμβληματική μορφή του Μπόουι, κάτι που συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Προσωπικά μιλώντας έχω στην κατοχή μου ως δώρο σε σχολικό πάρτι, της δεκαετίας του ’80, μία μολυβοθήκη με την μορφή του Bowie να τραγουδά.

Eπιμέλεια κειμένου – ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Πηγή: thebest.gr
Σχόλια:

more recommended stories