ΠΑΤΡΑ: Το σπίτι του Κωστή Παλαμά «ξαναγεννιέται»! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

[quote_regular name=”” icon_quote=”no”][/quote_regular]Σε φάση ανακατασκευής βρίσκεται το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα, το οποίο βρίσκεται στη οδό Κορίνθου. Και η κάμερα του«Κόσμου» εισήλθε κατά αποκλειστικότητα στο σπίτι, καταγράφοντας την πρόοδο των εργασιών!

Ας σημειωθεί, ότι την οικία αγόρασε από τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελβετία,ο ομογενής επιχειρηματίας Αθανάσιος Στεφανόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο χώρος θα μετατραπεί σε Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Κωστής Παλαμάς», με σκοπό να φιλοξενούνται εκεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως φιλολογικές και ποιητικές συναντήσεις.
Παράλληλα, θα λειτουργήσει μικρό βιβλιοπωλείο, ειδικό αναγνωστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων και ψηφιακή απεικόνιση της ζωής και του έργου του μεγάλου μας ποιητή κ.ά. Μάλιστα έχει προβλεφθεί η διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας για την προστασία των εκθεμάτων, καθώς και η κατασκευή ανελκυστήρα.
Επίσης, ο χώρος θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, που θα περιλαμβάνουν αυθεντικά αντικείμενα και πιστοποιημένα ευρήματα σχετικά με την διαδρομή του Κωστή Παλαμά
Ο Παλαμάς έζησε εκεί τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του, οπότε η αγορά και αξιοποίηση είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, για να αναδείξει την καταγωγή του ποιητή και να γίνει ένα πνευματικό κέντρο για την πόλη.
Πρόκειται για έναν χώρο 380 τ.μ. που ουσιαστικά θα αποδοθεί στον πολιτισμό της Πάτρας και θα συνδεθούν με αυτόν, λόγιοι, ακαδημαϊκοί και μουσειολόγοι, οι οποίοι και θα αναπτύξουν τους σκοπούς της Στέγης Γραμμάτων, σε συνεργασία τόσο με τον Δήμο Πατρέων, όσο και με το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά στην Αθήνα.
Ήδη μάλιστα έχει οριστεί Επιστημονικό Συμβούλιο, με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή γνωστών Πατρινών, που θα έχει την εποπτεία της λειτουργείας της Στέγης Γραμμάτων

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

1. Ο χώρος του δωματίου του Κωστή Παλαμά, όπως είναι σήμερα
2. Το σαλόνι με το μεγάλο τζάκι
3. Η αριστοτεχνική κλίμακα
4. Ο πρώτος όροφος της οικίας
5. Το ισόγειο του σπιτιού, ενισχυμένο δομικά
6. Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει διατήρηση των αρχικών δοκαριών και στοιχείων του αρχικού κτίσματος
7. Άποψη της οροφής, που θα είναι διαμπερής
8. Το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, προς τον ακάλυπτο

 

Σχόλια:

more recommended stories