Έτοιμο πρόγραμμα για να εντάξει τους ρομά στον Ριγανόκαμπο, έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στους κατοίκους των ανατολικών συνοικιών της Πάτρας.

Οι κάτοικοι που φωνάζουν εδώ και χρόνια για την παραβατικότητα που υπάρχει στις γειτονιές τους λόγω των ρομά που έχουν κατακλέψει τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, ζητούν την εκκένωση του καταυλισμού.

Το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει προβλέπει την απομάκρυνση των ρομά από τον καταυλισμό και την μετεγκατάστασή τους σε διαμερίσματα, σε χώρο που όμως ακόμα δεν έχει οριστεί.

Η συλλογιστική του σχεδίου, πέρα από την προσαρμογή των ανθρώπων αυτών στο κοινωνικό σύνολο, έχει να κάνει και με τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν στις παράγκες του καταυλισμού, ο οποίος αποτελεί εστία μόλυνσης για τη δημόσια υγεία.

Κάτι που έχει διαπιστωθεί αρκετές φορές στους κατά καιρούς υγειονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει. Η υπουργός Θεανώ Φωτίου, έχει εκφράσει την πρόθεση για να υλοποιήσει το σχέδιο των κατοίκων, μέσα από τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, φτιάχνοντας έτσι πολυκατοικία βάζοντας τους ρομά σε διαμερίσματα.

Τι γίνεται με το Ανατολικό Πάρκο;

Το θέμα του ανατολικού πάρκου και η δημιουργία του από τον δήμο, δεν σχετίζεται άμεσα με την απομάκρυνση των ρομά από τον καταυλισμό τους, αυτό δηλαδή που ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά με την αναβάθμιση του δημοτικού διαμερίσματος εν γένει.

Όπως και να έχει, ο χώρος ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ που μέχρι ώρας δεν έχει δείξει να έχει καμία πρόθεση να τον παραχωρήσει στον δήμο. Το ζήτημα θα συζητηθεί σε επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και εκεί μάλιστα αναμένεται να οριστεί και ο χώρος που θα φτιαχτούν τα διαμερίσματα και οι πολυκατοικίες.

Η πρόταση που θα γίνει, είναι ο χώρος αυτός να βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, έξω από το αστικό ιστό της Πάτρας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν, περαιτέρω προβλήματα.

patrasevents