ΠΑΤΡΑ: Πάρτι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με μη απόδοση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών

ΠΑΤΡΑ: Πάρτι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με μη απόδοση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκεται η Πάτρα και η ευρύτερη αυτής περιοχή, μετά την διαπίστωση ,πως αποτελούν μία από τις περιοχές της χώρας, στις οποίες διαπιστώνεται απώλεια εσόδων , σε ότι αφορά στη καταβολή ΦΠΑ αλλά και ασφαλιστικών εισφορών. Η Αχαϊκή πρωτεύουσα αλλά και ο νομός Αχαΐας γενικότερα, θεωρείται πλέον πως αποτελούν ειδική περίπτωση μετά την διασταύρωση στοιχείων από τα οποία προκύπτει πως  υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από ιδιώτες , για την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ  και ασφαλιστικών εισφορών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με ταυτόχρονη κάρπωσή τους από επιτήδειους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr, στα χέρια των αρμοδίων βρίσκονται δεκάδες περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτει, πως ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έβαζαν υπερήλικες – των οποίων ο βιολογικό κύκλος πλησίαζε να κλείσει – ως υπευθύνους σε εταιρείες τις οποίες κουμαντάριζαν αυτοί αθέατοι.

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου γιοί, ανίψια, εγγόνια αλλά ακόμα και άσχετα πρόσωπα μεταξύ τους, με αντάλλαγμα ένα πενιχρό οικονομικό αντάλλαγμα που έδιναν στον ηλικιωμένο, κατόρθωναν να του αποσπάσουν την υπογραφή και να τον εμφανίζουν ως φορολογικά υπεύθυνα.

Για όσο διάστημα ο υπερήλικας ήταν στη ζωή δεν επέδωσαν ποτέ ΦΠΑ και δε πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες καρπώθηκαν, ενώ όταν ο υπερήλικας έφευγε από τη ζωή, δεν φαινόντουσαν πουθενά ή αν είχαν συγγενική σχέση μαζί του, έκαναν αποποίηση κληρονομιάς με αποτέλεσμα  και χιλιάδες ευρώ να  έχουν καρπωθεί και να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Σε άλλες περιπτώσεις – όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το patrastimes.gr – οι επιτήδειοι από την περιοχή, έβρισκαν αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει άδεια παραμονής, τους έδιναν ένα μικρό χρηματικό ποσό, τους έβαζαν ως υπευθύνους στην επιχείρηση που έστησαν και για μεγάλο χρονικό διάστημα κατακρατούσαν ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ στη συνέχεια ο αλλοδαπός εξαφανιζόταν.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο patrastimes.gr καλά πληροφορημένες πηγές , ανάλογες περιπτώσεις τις οποίες έχουν ερευνήσει και ερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπάρχουν στην περιοχή και με επαγγελματικά αθλητικά σωματεία. στα οποία έχουν εντοπιστεί σημεία και τέρατα ως προς τα φορολογικά τους αλλά και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Σχόλια:

more recommended stories