ΠΑΤΡΑ: Ο MICKEY PANTELOUS στο μοναδικό BLUES – ROCK show “Dr.Albert Flipout’s One Can Band”

Η BR3AK EV3NT περήφανα παρουσιάζει τον MICKEY PANTELOUS στο μοναδικό BLUES – ROCK show:

—– Dr.Albert Flipout’s One Can Band —–

Την Παρασκευή 1 Απριλίου στο stage του BEETLE drink.eat.dance
Προσέλευση: 22.00
Έναρξη: 22.30
Γεν. Είσοδος: 8 ευρώ
Κρατήσεις: 2616.007.203

Λίγα λόγια:
Ο πολυτάλαντος, εξαιρετικά προικισμένος μουσικός και τραγουδοποιός με έντονο παρελθόν στο μπλουζ, τη τζαζ και τη ροκ μουσική o Mickey Pantelous, μας παρασύρει στο δικό του Boogie με μεγάλες δόσεις από Rock ‘n roll attitude, αυξομειώνοντας το γκάζι ανάλογα με τη διάθεση και τις αφορμές που παρουσιάζονται από την προσωπική κωμικοτραγική ιστορία του συνοδοιπόρου του δόκτορα Albert Flipout.
O Ελληνο-Δανός Mickey Pantelous είναι γεννημένος στην Αθήνα. Είναι ο άνθρωπος πίσω από την μπάντα, μια one – man band που εκφράζει επιρροές από παλιά μπλουζ, τζαζ, καμπαρέ, γκαράζ ροκ των 60s, και καλλιτέχνες όπως τους Captain Beefheart και R.L. Burnside, σχηματίζοντας έτσι ένα ελκυστικό και συνάμα εκρηκτικό μείγμα αυθεντικής μπλουζ – ροκ αμερικάνα.
Όσο ήταν έφηβος έπαιζε drums σε ροκ συγκροτήματα, και κατέληξε να ανακαλύψει τα μπλουζ και την κιθάρα στα 17 του χρόνια. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στην Βασιλική Αεροπορία της Δανίας έγραψε τα πρώτα του κομμάτια και συνέχισε με ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Μέχρι το 2003 είχε σχηματίσει τους Chessmates, με τους οποίους πραγματοποίησε αρκετές συναυλίες μέχρι και το 2007. Έκανε επίσης δουλειές συνθέτοντας μουσική για ταινίες αλλά και ως ηθοποιός, και έφτασε να σχηματίσει την one-man band το 2008. Το στήσιμό του περιλαμβάνει δυναμική, σκληρή slide κιθάρα, φυσαρμόνικα, grand κάσα και μια κονσέρβα, τον Dr. Albert Flipout, δεμένη στο αριστερό του πόδι που εκτελεί χρέη ταμπούρου (εξ’ού και το όνομα “one CAN band”)*.
Έγινε εν τέλη one-man band γιατί ουσιαστικά “είμαι συνθέτης, πάντα έγραφα τα δικά μου τραγούδια”, όπως εξηγεί. “Ξεκίνησα σαν drummer, αλλά ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος με τους ‘μπροστά μου’ κι έτσι αποφάσισα να το αναλάβω μόνος μου. Έφτιαξα μπάντα κάνοντας δικά μου πράγματα κατά το πλείστον, αλλά είχα πρόβλημα στο να την διαχειριστώ. Δεν ήμουν πολύ καλός στο να κλείνω συναυλίες και το πράμα χειροτέρευε, οι μουσικοί μου δικαίως προτιμούσαν άλλες συναυλίες ακυρώνοντας τις δικές μας για οικονομικούς λόγους, οπότε αναγκάστηκα να το διαλύσω το σχήμα. Έτσι έμεινα με ένα μεγάλο δίλημμα: Να παρατήσω την μουσική, ή να το κάνω μόνος μου. Γεννήθηκε λοιπόν ο χαρακτήρας του Dr. Albert Flipout, η κονσέρβα, ώστε να σπάσει η μοναξιά, και αυτό ήταν. Πάνω από το πιατίνι ήρθε και η πολυαγαπημένη μας Τζες (Jess) από το Ρότερνταμ, ο άλλος χαρακτήρας (σχεδόν αδιάφορη και ατάραχη είναι πάντα εκεί αραχτή στο HiHat και ρίχνει μια ματιά στα πράγματα να σιγουρευτεί ότι όλα είναι υπό έλεγχο)».
Όπως λέει και ο ίδιος ο Mickey “…ούτε καλή κιθάρα παίζω, ούτε καλά drums, αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο όταν δένει ο Albert το αριστερό μου πόδι στον κώλο του τα κάνω καλά όλα μαζί ταυτόχρονα.” – (αυτό δεν είναι κατανοητό )ίσως καλύτερα όταν ο Albert δένεται στο αριστερό μου πόδι.
Ο Mickey παρουσίασε για πρώτη φορά τον συνοδοιπόρο του Dr. Albert Flipout το 2008 σε μία παράσταση υπό τον τίτλο “Dr. Flipout’s Story Through A Century Of Blues- Based American Music”. Ξεδιπλώνοντας την ιστορία των blues μέσα από τις περιπέτειες της ζωης του Dr. Flipout, δείχνοντας φωτογραφίες και ντοκουμέντα και παίζοντας τραγούδια που ηχογραφήθηκαν κατά τις περιοδούς στις οποίες αναφερόταν. Το ταξίδι ξεκινούσε με τραγούδια των Blind Lemmon Jefferson και Blind Willie Mctell, συνέχιζε κάνοντας αναφορά σε καλλιτέχνες όπως ο Johnny Cash, Bob Dylan, Bruce Springsteen και άλλους, και κατέληγε δυναμικά με τραγούδια των White Stripes και Black Rebel Motorcycle Club, περιλαμβάνοντας φυσικά και τραγούδια του ίδιου του Dr. Albert Flipout. Προβάλλοντας σε ένα video projector χάρτες περιοχών, τάσεις και εντάσεις, πολέμους, μόδες της εποχής, απόρρητα πειράματα μέχρι και πειρατές, οι ιστορίες του Δόκτορος καταλήγουν στη μοιραία συνάντηση του με τον Mickey Pantelous και την μουσική αναγέννηση του σαν “rock star” και “band leader”. Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πλέον έχει καταχωρηθεί στο πάνθεον του εγχώριου κλασσικού cult. Μερικές φορές ο Mickey και ο Dr. Albert το παρουσιάζουν ακόμη προσθέτοντας κι άλλες ιστορίες του μπλούζ και τις εμπειρίες τους από το δρόμο. Ο Mickey δεν τα πάει και πολύ καλά με τους ανθρώπους και θεωρεί τον Albert, παρότι ‘τενεκέ’, έναν εξαιρετικό συνεργάτη.
H “Dr. Albert Flipout’s one CAN band” το one man band project (άνθρωπος ορχήστρα) δημιούργημα του Blues, rock, Avant-garde μουσικού Mickey Pantelous έχει κυκλοφορήσει δύο album. Το Can’t find my pills” του 2010 και το “North of Africa” του 2013 με το δεύτερο να του ανοίγει τις πόρτες για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ δίπλα σε συγκροτήματα όπως οι “Dr. Feelgood”.

Το εξαιρετικό album “Can’t Find My Pills” κυκλοφόρησε το 2010 αποδεικνύοντας ότι και στην Ελλάδα μπορούν να γραφτούν ωραία blues κομμάτια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Όπως λέει ο Dave Harris για την μπάντα στο βιβλίο του “Head, Hands and Feet” 2012, για τις one man bands “Ο ήχος του είναι αληθινά πιασάρικος, με αναφορές ακόμη και στο βρετανικό μπλουζ-ροκ των Yardbirds, όπως στο “People Talk About You Baby”. Το “The Madhouse is On Fire”, είναι άλλο ένα ενδιαφέρον δείγμα πολλαπλών επιρροών. Η παραγωγή είναι ιδιαίτερα διακριτική με σκοπό να ενισχύσει το ύφος. Τον Dr. Albert μπορείτε επίσης να τον παρακολουθήσετε στο Youtube να ερμηνεύει κάποια από τα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου του εμπνευσμένου, “Hangover” με γεύση από Tom Waits. Σίγουρα αξίζει να το δείτε”
Το στυλ και ο ήχος του Mickey είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τη σύγχρονη διεθνή σκηνή των one-man bands, ειδικά με τον τομέα αυτών που παίζουν σε πιο πρωτόγονο blues – rock’n’roll ύφος, όπως ο Dollar Bill, o Tongue Tied Twin, o Mr. Ochio, και οι Birds Are Alive.

Ο ίδιος ο James Carlson, αρχισυντάκτης του αμερικανικού περιοδικού «The Urban Artist Group», επίσης παρατηρεί ότι τα φωνητικά του συνοδεύονται από ένα ελαφρύ distortion το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τον βρώμικο blues ήχο του. Μιλώντας για τον ήχο του, μπορούμε να πούμε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο μια αυθεντική απόπειρα blues punk, αλλά με περισσότερη έμφαση φυσικά στο blues παρά στο punk.

Χαρακτηριστικό στις ζωντανές εμφανίσεις του Mickey Pantelous είναι ότι είναι οικονόμος και δεν οδηγείται σε χρονικές υπερβολές ή εξεζητημένους αυτοσχεδιασμούς αλλά σε κερδίζει με την αυθεντικότητά του και την αισθητική του. Με την μπάντα του βάζουν τα πράγματα κάτω και ροκάρουν…. Πάντα αντισυμβατικοί, ρίχνουν φώς σε σκοτεινότερες πτυχές της ζωής, πραγματευόμενοι την κοινωνική πλευρά της πολιτικοοικονομικής κρίσης που μαστίζει τον κόσμο σήμερα χωρίς να ξεχνάνε να κάνουν αναφορά σε μουσικές και καλλιτέχνες που τους έχουν επηρεάσει όπως οι Kurt Weill, Howling Wolf, Tom Waits. αλλά και τα παραδοσιακά Blues του Mississippi.
Ο Dr. Albert Flipout η Jess και ο Mickey Pantelous είναι η “Dr. Albert Flipout’s one CAN Band”. Το μικρότερο συγκρότημα με το μεγαλύτερο όνομα… Αν θέλετε να τους δείτε ζωντανά σίγουρα πρέπει να κρατήσετε δυνάμεις για ένα ξεχωριστό show ηλεκτρικού καμπαρέ πανκ μπλουζ δυναμίτη από τους καλύτερους εγχώριους αντιπροσώπους του είδους..
*Λογοπαίγνιο στα Αγγλικά με τη φράση ONE MAN BAND (Άνθρωπος ορχήστρα), και τη λέξη CAN (.Τενεκές, κουτί κονσέρβας.-.δύναμαι, μπορώ.)
ONE CAN BAND (Τενεκές Ορχήστρα) ή (ένας μπορεί να είναι ορχήστρα).

ALBERTDisplaying POSTER.jpg

Σχόλια:

more recommended stories